Inför Östersund-HIF “Mot Östersund är van den Hurk tillbaka”

sin Allsvenska plats Foto: Mathilda Ahlberg

På måndag har HIF chansen att ta sin första seger i Östersund. De två tidigare mötena, 2016 och 2019 har slutat med förluster. Ifjol fick skåningarna vända hem med 0-3 men tog revansch hemma genom en 2-0-seger.

Egentligen skulle lagen inte ha mötts alls i år, eftersom Östersund, inte uppfyllde kraven för att få elitlicens. Den allsvenska platsen skulle och borde ha gått till Brage! Men ÖFK lyckades i ett överklagande bluffa till sig licensen genom att hänvisa till ett sponsorbidrag på 15 miljoner som skulle komma in, men som ingen sett skymten av. Östersund fick den gångna veckan dessutom besked att klubben troligen beviljas elitlicens även för 2021. Därmed torde klubben ha fixat ett  ekonomiskt ”mirakel”. Förlust förra året med 50 miljoner och 20 miljoner i negativt eget kapital. Inte dåligt att vända det, framför allt ett sådant här år. Klubben har antingen vunnit på lotto eller hittat en egen guldgruva någonstans i Norrland.

Vi avstår från jämförelser med HIFs ekonomi…

Om man ser till det sportsliga så gjorde ÖFK succé för några år sedan när klubben tog steget ut i Europa under Graham Potters ledning och med stjärnor som Ghoddos och Ken Sema. Nu är det nya tider och Östersund är ett av de lag som HIF förväntas ha under sig när tabellen ska summeras. Formkurvorna är inte helt olika, men faktiskt lite positivare för HIF. De två senaste omgångarna har båda lagen spelat oavgjort. Dessförinnan hade Östersund tre raka förluster medan HIF hade en seger och två oavgjorda. En tydlig skillnad mellan lagen är att Östersund under de första tio omgångarna har sex spelare som varit med i startelvan. HIF har en – nämligen Armin Gigovic! Därutöver har Adam, Max och Martin startat nio gånger.

Skador, sjukdomar och nu senast en avstängning har tvingat Olof Mellberg att rotera mer än han skulle ha önskat sig. En av effekterna av de många bytena är förstås att spelarna haft svårt att hitta varandra. Passningsspelet har blivit lidande. Även effektiviteten har lämnat en hel del övrigt att önska. De första fem matcherna lyckades laget inte ens göra mål. Det har blivit bättre på slutet men mot Örebro saknades verkligen Anthony van den Hurk, som kommit igång men lyckades dra på sig en avstängning. Hans ersättare Assad AlHamlawi vann en hel del luftdueller och kommer säkert att bli nyttig framöver men behöver lite mer tid.

200715 Helsingborgs Assad Al Hamlawi jublar efter sitt 1-1 mål under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 15 juli 2020 i Göteborg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0025

HIF skapade 25 avslut mot ÖSK, men bara fem av dem gick på mål. Och bara det allra sista skottet gick in. Det är ett bedrövlig facit. Lika illa som att laget två matcher i rad hamnar i underläge innan ens fem minuter spelats. Att det händer en gång kan vara en olyckshändelse, men två i rad är uselt! När ÖSK gjorde sitt mål var målskytten dessutom omringad av fyra HIF-försvarare, men ingen av dem attackerade honom. HIF spelade riktigt bra och hade ett klart övertag på gästerna, men var alltså trots det ytterst nära att förlora. Kan inte låta bli att fundera på om bilden varit annorlunda om HIF hade haft stöd av ”tolfte spelaren”? Svaret på den frågan får vi aldrig.

Mot Östersund är van den Hurk tillbaka. I bästa fall ytterligare någon eller några av dem som funnits på skadelistan. Eftersom båda lagen är i stort poängbehov kan vi förvänta oss en match med mycket kamp. Seger för HIF skulle betyda ombytta platser i tabellen. Vågar vi hoppas?

Matchen spelas, under morgondagen, på Jämtkraft Arena med start klockan 19.00

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*