Inför med Schwarz – “alla ska se sig som startspelare och vara redo för det”

Nådde Stefan under lördagskvällen
för att diskutera om matchen mot
Kalmar. Det var som alltid en lugn
och diplomatisk assisterande som
tog emot samtalet och besvarade
frågorna.

 

 

 

Hej Stefan, först och främst ett stort grattis till avancemanget i Champions League.

Tack så mycket.

Ni fick det laget ni hoppats på att få i lottningen, de flesta associerar ju Celtic med Henrik Larsson, men vet å andra sidan väldigt lite om såväl ligan som laget. Hur bra är Celtic och hur står sig den skotska ligan idag?

Nä, Celtic är förstås en stor klubb med väldigt mycket tradition och har vunnit en hel del titlar genom tiderna, både i Skottland och Europa. Det kommer att vara två intensiva matcher och vi ser framemot dom väldigt mycket, men nu väljer vi att fokusera på en match i taget och närmst står dagens motstånd. Sen får Reine scouta framtida motstånd och återkoppla till oss när det drar ihop sig.

Nu fick ni in en förstärkning, en som borde känna till Celtic bra och för sina gamla lagkamraters skull lite extra vilja vinna över dom. Vad har du att säga om värvningen av Alejandro Bedoya?

Det är en bra spelare som kommer att tillföra mycket i truppen med sitt kunnande och erfarenhet, det bidrar till ännu mer konkurrens i en redan bra trupp. Vi behöver det med alla matcher vi har framför oss i höst att ha många spelare i truppen.

Ni valde även att ta in David Accam redan nu, är det pga Lindströms skada eller andra skäl som ni tog över honom redan nu?

Även David är en väldigt intressant spelare, att ta över honom redan nu gör det förmodligen lättare för honom att komma in i Helsingborg, både som stad och lag. Vi såg hans kvaliteter i sin halvlek mot Sunderland, med de kvaliteterna och den speeden så kändes det rätt att göra detta nu.

I veckan lossnade det för Sörum, var det en lättnad för honom att få stå i händelsernas centrum och mottaga sånger från läktaren igen?

En anfallare tycker alltid att det är kul att göra mål, vi har Alfred som spelar fram till de alla tre, ibland gör en anfallare mål och ibland spelar han fram. Att göra hattrick i en match betyder såklart mycket för en anfallare och man kommer in i ett flyt där löpningar, touch och målsinnet bara rullar på. Det var jättekul för Thomas att han fick göra dessa tre mål och han var välförtjänt av det.

Har du läst min krönika ”Stefan Schwarz hypotes stämmer” från häromdagen?

Nej, det har jag inte hunnit, har varit lite upptagen i dagarna. Men ska gå in och kolla.

I den behandlar jag huruvida Sörum (likt du säger) gör sin omgivning bättre, det visade sig att du hade rätt, Alfred har dubblat sitt poängsnitt sen han fick Sörum som anfallspartner.

Det har jag som sagt inte läst men jag kommer att göra det. Detta visar att samarbetet fungerar dom emellan och det är bara bra för HIF, sen har vi Sundin och Santos också som bidrar med konkurrens. Nu kommer Accam in som kan hota som anfallare också, med sin speed blir han ett hot för motståndarna.

När vi ändå pratar om anfallare så angående Alfred, hinner ni att lösa honom permanent under helgen så att han förblir HIFs spelare?

Alfred är en jättebra spelare som gör mycket mål och spelar fram för andra, en ung spelare med mycket stor utvecklingspotential som är väldigt professionell som spelare och alltid strävar efter att bli bättre. Det är skönt att ha den typen av spelare. Vi som arbetar med honom på planen vill gärna ha kvar honom i klubben, men situationen om värvningen får du fråga Jesper om exakt hur det går.

Nu står Kalmar för motståndet idag, med den energi avancemanget har gett er – hur redo är ni för att ställa om till Allsvenskan igen?

Det är väldigt viktigt att prioritera Allsvenskan, HIF vill och ska alltid vara med och spela i de Europeiska cuperna, för det måste man få en bra placering i serien. Därför är det viktigt att få med sig så bra resultat så möjligt inför kommande matcher.

Vi förfogar över en trupp med bra storlek och framförallt riktigt bra konkurrens och kvalitet och det gör att vi kan rotera runt och alltid ställa dagens bästa elva på plan. Kvaliteten ser vi i att andra spelare kliver in och gör en lika bra insats som de andra, i laget vill vi att alla ska se sig som startspelare och vara redo för det – tyvärr kan man bara ta ut elva till att starta i en match.

Hur kommer ni spela mot dom för att få spela ”ert spel”?

Det är viktigt att vi hela tiden ser till att ha en bra rörlighet och ett bra passningsspel, en hög aggresivitet och mycket rörelser utan boll där vi löper in i ytor. Defensivt kommer vi göra det väldigt tufft för dom och inte låta dem få lov att spela sitt spel.

Är alla spelare tillgängliga?

Lindström och Erlend är borta pga skador. Positivt är att Erlend blir bättre och bättre, men exakt tid för när han är redo för spel igen vet jag inte. Men vi har väldigt bra läkare och fysteam i klubben så spelarna kan inte vara i bättre händer än de är. Vi hoppas på att få se dom i spel snart igen.

Det var nog allt för idag, stort lycka till inför imorgon

Okej, ha det bra Jimmy.

 

 

2 kommentarer

  1. Får lite vibbar av att Alfred inte löses med uttrycket “en ung spelare med mycket stor utvecklingspotential” men det kan man också säga om Accam och han har ju HIF löst ut (om än till minst hälften av kostnaden för vad Alfred kommer kosta) – sen med Bedoya på lönekontot också (om än bara ett halvår) så hoppas jag inte HIF gör om CL-satsningen a´la 2000 och börjar rusa iväg med värvningar…

    J.J.var inne på rätt spår idag när han kommenterade de senaste värvningarna att det får inte gå ut över egna talanger som kommer underifrån och med Kvist, Linde, Björkman bl.a. så finns där ju en hel del att hoppas på…

  2. @Fredrik – Jag är övertygad om att de kommer att lösa ut Finnbogason, man skriver inte med allt som sägs men Stefan var väldigt övertygande och betonande när han sa att de vill ha kvar Alfred. Sen ligger det inte i tränarnas händer utan sportcheferna klubbarna emellan och i intresset av externa finansiärer.

    Angående lönekontot så tänker de smart när man valde att signa Bedoya på ett halvårskontrakt, dvs under perioden som man med säkerhet kan garantera att inkomsterna är högre tack vare det garanterade Europa spelet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*