En dröm eller mardröm?

-Ge mig Celtic! Svarade Åge Hareide på pressfonferensen efter 3-1 segern hemma mot SLASK Wroclaw. Fansen höll med om det med tanke på de andra alternativen som stod till buds så verkar Celtic det bästa med tanke på resa och liknande. UEFA verkade lyssna på både Åge, HIF supportrana och Celtic för när det var klart i Nyon med lottningen så jublade alla. Inte minst Celtic FC fråpn Glasgow.

För HIF var precis vad Celtic också önskade sig, en enkel resa mot ett överkomligt motstånd. Ett motstånd som de lätt kan scouta och få massvis av inside information om. Vad vet HIF om Celtic mer än det uppenbara? Man vet att Celtic kommer att kunna jogga hem sin liga då den värste och ende konkurrenten, Glasgow Rangers är tvångsdegraderade till division 3. Så den inhemska ligan kräver knappast något extra av laget och i brist på “Old Firm” derbys under ett par år framöver så skulle ju CL-gruppspel vara något att glädja 60 000 fans på Parkhead med? I vägen för det står ett lag som svajat betänkligt under 2012 och kommer från en lågt rankad liga.HIF.

Celtic kommer inte att underskatta HIF som kanske vissa andra lag HIF kunnat lottas mot hade gjort, Celtic kommer att gå för att göra ett eller två mål på Olympia för att sedan avgöra det hela definitivt på Parkhead i Glasgow. En sportsligt sett mycket svår lottning, jag ger HIF 25% chans att rubba Celtic-under förutsättning att HIF gör två topprestationer.

Av de svenska lag som finns kvar i Europa så är det de med mest rutin på Europa spel som klarar sig långt, HIF och AIK. Rutinen handlar inte bara om hur många spelare man har med erfarenheter av Europaspel, det handlar om så mycket mer än det och då tänker jag särskilt på organisationen runt laget och dess resor.

Jag noterade att SLASK Wroclaw hade en buss parkerad utanför Olympia-de har förmodligen kuskat i en buss hela vägen till Helsingborg om de inte gjort som Bayern München gjorde, de körde upp sin egen buss från München för att hämta spelarna vid flygplatsen och köra dem till hotellet, träningar och liknande när de spelade här i Champions League sist. De avslutade med att köra spelarna till det chartrade flyget innan bussen kuskade tillbaka till München. Men jag tror inte SLASK gjorde så, de åkte buss hela vägen-kanske för att de kände att matchen redan var avgjord?

HIF har däremot flugit chartrat flyg till både matchen mot The New Saints i Wales och till matchen mot Wroclaw i Polen vilket kanske kan vara lite overkill men med tanke på ett ganska tätt schema just nu så är det förmodligen ett klokt val att göra detta. SLASK omsätter dubbelt så mycket som HIF men väljer trots det alternativet med att åka buss. Men SLASK har inte heller den rutin på Europaspel som HIF har vilket deras tränare påpekade på presskonferensen. Det gäller inte bara att ha spelare med rutin av Europaspel, man måste ha en likaledes rutinerad klubborganisation också.

Förutsätter givetvis att HIF chartrar flyg till Glasgow, intresset verkar stort bland supportrarna också och efter att färjan Göteborg -Newcastle lagts ner så känns flyget som den enda rimliga lösningen, det kommer att bli två stora fester i både Glasgow och Helsingborg. Passa på att njut av matcherna mellan två klassiska lag-synd bara att Henke Larsson har match med BoIS borta mot Bajen samma dag som HIF-Celtic går av stapeln på Olympia. Han hade nog gärna varit med där…

Det kommer att bli folkligt, festligt och fullsatt på både Olympia och Parkhead och frågan är om det till slut blir en dröm eller mardröm för HIF?

3 kommentarer

  1. Det blir 2 svåra matcher för ett HIF vi inte riktigt vet hur bra det är. HIF har skonats från alltför svårt motstånd sedan Hereide kom. Det var endast Norrköping som visade klass och den matchen vet vi ju hur det slutade. Celtic är ett skickligt lag, som kommer att sätta intensiv press på HIF och jag håller med Marjan Svabs analys i dagens HD där han pekar ut Celtics yttermittfältare och de huvudspel som kommer att göra det svårt för HIF:s försvarslinje. Våra y-mittf och y-backar kommer att få jobba mycket hårt mot detta lag. Jag har svårt att se hur HIF på 2 matcher ska skaka celtic om jag ska vara ärlig men lyckas HIF höja sig och sätta de målchanser man kommer att få så finns alltid chansen men försvarsspelet kommer att vara avgörande, tror jag.

  2. Sätta sig på en färja frivilligt den sträckan är som en inbjudan till att gå & dränka sig – en tura på 20 minuter över Sundet,det är en lagom lång båttur det -:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*