Inför Kalmar FF-HIF “Vi får hoppas att Olof Mellberg har förmågan att elda spelarna”

190930 Helsingborgs Armin Gigovic och Andreas Granqvist i kamp med Kalmars Nils Fröling under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Kalmar den 30 september 2019 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

HIF måste höja sig flera nivåer mot Kalmar FF efter plattmatchen mot Varberg i den Allsvenska premiären

När HIF nu reser till Kalmar på torsdag för ett möte med stadens stolthet Kalmar FF finns det bara ett läge, och det är att bevisa att man kan spela mycket bättre än man gjorde när man föll med 0-3 i måndagens hemmapremiär mot Varberg. Enda trösten i bedrövelsen efter den matchen är att det förhoppningsvis inte kan bli sämre, eller som jag skrev i min matchrapport; det enda positiva är att det finns oändligt mycket förbättringspotential. För oavsett vilket lag man ställer på benen i en allsvensk match, måste man kunna visa vilja, kampmoral och kunnande. Visst kan man falla med flaggan i topp när man har gett allt under en match, men det är inte ok att bli utspelade efter en mycket blek insats över 95 minuter, utan att ha skapat en enda farlig målchans.

Kalmar har värvat målvakterna Ole Söderberg (AFC Eskilstuna) och Tobias Andersson (Öster), och mittfältarna U 21-lamdslagsmannen Svante Ingelsson, tidigare KFF ( lån Udinese Calcio) och Erik Israelsson tidigare KFF och Hammarby (Vålerenga), samt anfallaren Sebastian Ring tidigare Örebro (Grimsby Town). Man har släppt iväg Viktor Agadius (AS Livorno), Adam Hellbom (Sirius), Maxwell (Cuiaba EC), Måns Söderqvist och Herman Hellberg (Trelleborg), Mahmoud Eid (Persebaya Surabaya) och Rasmus Elm som avslutade sin långa framgångsrika karriär. Kalmar klarade sig kvar i allsvenskan via kval mot Brage i fjol, och är svårbedömda i år. De kan bli både fågel och fisk. Laget tränas av sin nygamla tränare Nanne Bergstrand som kan ingjuta trygghet i laget efter turbulensen med Magnus Pehrsson förra säsongen.

180715 Kalmars tränare Nanne Bergstrand under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar och Djurgården den 15 juli 2018 i Kalmar.
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

Det kan möjligtvis gynna HIF att matchen spelas på Kalmars gamla arena, Fredrikskans, på naturgräs, och inte på Guldfågeln, där man lägger hybridgräs. Men frågetecknen är som sagt många kring HIF efter måndagens match. Även om Andreas Granqvist, Brandur Hendriksson och Mohammed Abubukari var skadade, brast väldigt mycket i agerandet och inställningen hos de spelare som ingick i laget. Vi får hoppas att Olof Mellberg har förmågan att elda spelarna, att få dem att känna sig trygga, och att hitta en spelmodell som är den bästa möjliga med det lag som spelar. Kvaliteten på presspelet, bolltempot, rörligheten och passningsspelet, måste höjas rejält. Man måste vara mycket säkrare i positionsspelet, man måste gå in i närkamper och kriga om varje boll, och man måste ge understöd till sina lagkamrater.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*