Inför IK Gauthiod-HIF: “Jag gillar verkligen hur HIF jobbar för tillfället”

Lars Emanuelsson - sportsligt ansvarig i Gauthiod Foto: Privat

HIF inleder idag sin tävlingssäsong då Svenska cupens gruppspel sparkas igång på Vänersvallen i Vänersborg.  Vi på AOH tog inför matchen kontakt med Lars Emanuelsson, som är sport-och marknadsansvarig i IK Gauthiod för att få veta mer om dagens motståndare

IK Gauthiod, från Grästorp i Västra Götaland, huserar till vardags i Division 2 men är idag Skånes Stolthets första motståndare i 2021 års upplaga av Svenska cupen. Gauthiod är en helt okänd klubb för de allra flesta. Klubben bildades 1924 av några unga killar som inte platsade i Grästorps IF och därför valde att starta eget. Laget har som högst spelat i division 1, med både herr- och damlag. Herrarna var uppe i ettan 2012 och damerna 2016.

Klubben kommer den här säsongen att spela i div 2 norra Götaland. Laget har bara spelat en träningsmatch i år och den slutade med förlust 0-1 mot Skövde AIK. Enligt rapporterna var det ett rättvist resultat då SAIK skapade flest chanser även om det i stort var en chansfattig match. Gauthiod presenterade många nya spelare jämfört med förra säsongen. Båda målvakterna, Niklas Eriksson och Anton Larsson, som stod varsin halvlek, var stabila.

Under åren har klubben levererat två herrspelare till högsta serien, nämligen Marcus Dahlin och Erik Gustavsson som båda representerat Örgryte. Klubbens främsta framgång kom när herrarna van division 2 år 2011 och alltså året därpå fick spela i div 1. Den sejouren blev dock bara ettårig.

Vi tog kontakt med Lars Emanuelsson, 46 år gammal, och bor i Grästorp i Västra Götaland, där IK Gauthiod huserar, och spelade under ett femtontal år i klubbens a-lag innan han tog över som just sport-och marknadsansvarig för klubben.

 

Skulle du kunna ge alla HIF-läsare en kort sammanfattning av IK Gauthiods historia?

Där fanns ursprungligen en klubb (Grästorps IF) som startade 1907 i det här lilla samhället i Grästorp, men där fick bara de äldre spela och de yngre fick inte vara med. Resultatet blev att några yngre killar tog initiativet i 1924 och startade upp sin egen klubb.

Grundarna ville till en början att klubben skulle heta Grästorps IK, men det godkändes inte av riksförbundet då det ansågs vara för likt redan etablerade Grästorps IF. Istället kom klubben att kallas IK Gauthiod likt många andra klubbar som antog fornnordiskt inspirerade namn på den tiden. Gauthiod betyder “Götafolk” på fornnordiska, så namnet kom att passa perfekt för den Västgötska klubben.

Hur länge har du varit i klubben och hur pass aktiv är du i din roll?

Jag har varit i klubben i min nuvarande roll i ungefär femton år. Det sker på ideell basis men är samtidigt en väldigt aktiv roll där åtskilliga timmar går åt. Det är tufft i det här “mellanskiktet” av fotboll i Division Ett och Division Två, så det är absolut en krävande roll på många sätt.

Hur ser ni på förra årets säsong för er del, samt hur kommer ni att angripa 2021?

Vi var på väg mot en tredjeplats i Division Två förra säsongen, men med minsta möjliga marginal innebar en spark i sista sekunden mot Grebbestad att vi tappade poäng och sjönk till sjunde plats i säsongens sista omgång. Vi har under de senaste åren verkligen satsat på att gå upp, men den här serien är väldigt bra med många lag som satsar (FC Trollhättan, Oddevold, Karlstad och så vidare), så inför årets säsong har vi tagit ett omtag.

Det nya omtaget innebär en mer lokal satsning där det blir främst spelare som bor i trakten, egna produkter samt talanger från småklubbarna inom ett par mils avstånd som vi satsar på, lite för att bli av med “legoknektarna”. Vi tror dock fortfarande på att vi kan gå upp med den nya satsningen, dels då vi hade en stor del lokala spelare när vi faktiskt gick upp till Ettan förra gången.

Hela marknadsaspekten samt att få in folk i klubben blir också mycket enklare när man har en lokal förankring med många spelare med Grästorpsanknytning, så vi är nöjda med sättet vi jobbar på vilket på många sätt liknar hur 2021 års upplaga av HIF arbetar.

190822 Gauthiods Kenan Mehovic deppar efter att Elfsborgs Stefan Ishizaki gjort 1-3 under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Gauthiod och Elfsborg den 22 augusti 2019 i Grästorp.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

Hur har ni förberett er inför Svenska cupen och närmare bestämt mötet med HIF?

Vi ställde in all verksamhet i slutet av 2020 i samband med att Coronasituationen förvärrades, men har sedan den 8 januari kunnat återgå till träning och så vidare. Vi har kört på bra med fyra till fem pass i veckan och spelade sedan en träningsmatch mot Skövde AIK i förra helgen, som vi tyvärr förlorade med 1-0. Det är ungefär där vi är just nu.

Slutligen, vad har ni för tankar kring Helsingborgs IF och årets satsning i Superettan?

Ni hör i allra högsta grad hemma i Allsvenskan tycker jag, så det är olyckligt att se hur det gått den senaste tiden. Dock tror jag att ni gör rätt nu angående vilka spelare ni behåller och värvar där det verkar som att ni värdesätter att spelarna verkligen ska vilja spela i Helsingborgs IF, samt att ni satsar på många yngre spelare från närområdet. Det är en metod jag verkligen tycker om, så jag hoppas verkligen att ni går upp i Allsvenskan igen.

Värt att tillägga också är att vi har en ordförande som varit ordförande här i många år, från och till, som är hardcore-supporter av HIF och kommer vara med som speaker under dagens match och säkerligen hålla tummarna för er under hela säsongen!

 

Då Gauthiod, i vanliga fall, spelar sina matcher på gräs har man varit tvungen att flytta matchen till Vänersvallen i Vänersborg. Matchstarten är förlagd till 15.00

AOH drivs, sedan 2009, på ideell basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*