Inför HIF-Varberg “Varberg lär komma att kämpa för sin överlevnad i bottenregionerna”

200224 Varbergs Alexander Johansson jublar efter 4-1 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Hammarby och Varberg den 24 februari 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

En hemmapremiär inför tomma läktare på Olympia är en helt ny upplevelse. Måndagens motståndare Varbergs BoIS är nykomlingar och har, till råga på allt, aldrig spelat i allsvenskan tidigare…

Äntligen får vi skriva om årets allsvenska premiär och matchen HIF-Varberg. Omständigheterna med en coronapandemi som har satt hela landet i beredskap, och naturligtvis med all rätt gjort att fotbollen precis som alla andra idrotter, samhällsorgan och företag, tvingats att dra ner på sin verksamhet till ett minimum, har så klart inneburit påfrestningar för alla. Därför känns det nu ändå hoppfullt att allsvenskan kan starta, om än med tomma läktare vilket gör att klubbarna lever under en extremt stark press ekonomiskt. HIF:s ordförande Krister Azelius har redan signalerat att man riskerar att behöva lägga ner föreningen, eftersom man kan förlora upp emot 17 miljoner kronor framförallt i tappade publikintäkter. Styrelsen har lagt ut en krok till kommunledningen om att få ekonomiskt stöd igen. Det är en känslig väg eftersom många medborgare anser att gränsen är nådd för vilken uppbackning kommunen kan och bör ge HIF.  Häromdagen beslutade dock kommunstyrelsen att hjälpa HIF med en hyresrabatt värd 6,4 miljoner kronor för de delar av Olympia som är knutna till fotbollsverksamheten. Klubben får betala 1,6 miljoner för administrationens lokaler. Detta är ett mycket välbehövligt tillskott för ekonomin. Kommunen kommer att hjälpa stadens övriga föreningsliv på samma sätt. Det surras mycket om en eventuell försäljning av supertalangen Armin Gigovic, och flera europeiska storklubbar lär vara intresserade. Men det bästa hade varit om man kunde behålla honom ett eller två år till, så han kan utvecklas ännu mer i sin egen takt. Max Svensson är också en spelare med stor utvecklingspotential som kan inbringa många miljoner så småningom. Framtiden för klubben står i nuläget skriven i stjärnorna, men nu rullar i alla fall fotbollen igång så att vi har något att glädjas över.

En hemmapremiär inför tomma läktare på Olympia är en helt ny upplevelse. Måndagens motståndare, Varbergs BoIS, är nykomlingar, och har, till råga på allt, aldrig spelat i allsvenskan tidigare. Klubben som leds av tränaren och sportchefen Joakim “Jocke” Persson, Helsingborgaren som är fostrad i Högaborgs BK, gjorde en närmast osannolik resa 2018-2019. För två år sedan hade man i praktiken ramlat ur superettan efter en förlust borta med 4-2 mot Oskarshamn i det negativa kvalet. Dock lyckades man med nöd och näppe hänga kvar då man vände och vann med 2-0 på hemmaplan. Inför säsongen 2019 tippades man mer eller mindre samstämmigt av alla experter, att åka ur superettan tillsammans med nykomlingarna Mjällby AIF. Med facit i hand bör de tippare som satsade en slant på att just dessa två lag i stället skulle gå upp till allsvenskan ihop efter säsongen, gå och hämta ut en rejäl hacka efter sista matchen.

Turbulensen har varit stor i såväl Varbergs som HIF:s trupper inför årets säsong. Varberg har fått behålla skyttekungen Astrit Seljmani som gjorde 15 mål i fjol, och som bl a var på HIF:s radar. Man har värvat den rutinerade målvakten Stojan Lukic (Örgryte), försvararen Jon Birkfelt (Freij), fostrad i Eskilsminne IF, mittfältarna Albin Winbo (Tvååker), Luke Le Roux (Sydafrika), Robin Tranberg (Dalkurd) och HIF-bekantingen Monday Samuel (Vietnam), samt anfallarna Alexander Johansson (Tvååker), Sebastian Nanasi ( lån från Malmö FF) och en annan HIF-bekanting Taashreq Matthews (Dortmund). Man har tappat en annan spelare med Helsingborgsanknytning Robin Book till Örebro, den rutinerade försvararen Tobias Karlsson till Häcken, och lånat ut anfallaren William Kvist till Landskrona BOIS. Man har en hel del Helsingborgsinslag i truppen, men vi får hoppas att det inte innebär att man tar en premiärseger just på Olympia. Varberg kommer säkert att ställa till problem för många lag i år men lär komma att kämpa för sin överlevnad i bottenregionerna mot slutet av serien.

190821 Tashreeq Matthews under en fotbollsträning med Helsingborg den 21 augusti 2019 i Helsingborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35639

HIF har värvat försvararna Erik Figueroa (Chile), Martin Olsson (Swansea) och Ravy Tsouka (Västerås), plus sagt upp kontraktet med nyförvärvet Egzon Bejtulai, vidare värvat mittfältarna Joseph Ceesay (Djurgården) och Brandur Hendriksson (Färöarna), samt anfallarna Alexander Timossi Andersson (lån Bayern Munchen U 19), Rasmus Jönsson (Thailand) och den flygande holländaren Anthony van den Hurk (MVV Maastricht). Klubben har avslutat kontrakten med Markus Holgersson, Tobias Mikkelsen, Mamudo Moro och Fredrik Liverstam, och lånat ut Charlie Weberg (GAIS) och Daniel Hafsteinsson (Island).

Varberg har spelat flera träningsmatcher på försäsongen, bl a har man vunnit mot Malmö FF med 3-1, mot GAIS med 2-0, mot Norrby med 4-1, och mot Sundsvall med 4-1 (svenska cupen), man har förlorat mot Hammarby med 1-5 (svenska cupen), mot Halmstad med 1-2, och mot Falkenberg med 1-4, samt spelat oavgjort mot Brommapojkarna 1-1 (svenska cupen). Astrit Seljmani har varit på målhumör och gjort totalt fem mål.

HIF hann med ett par träningsmatcher innan pandemin började härja som värst. Man förlorade mot de danska superligalagen Odense (1-3) och Lyngby (2-3) och mot Elfsborg med 0-4, man spelade oavgjort 2-2 mot IFK Göteborg, och vann mot Lunds BK med 5-2 där det lossnade för Noel Mbo som gjorde hattrick. På träningslägret på Cypern vann man en match och spelade en oavgjord. Seriepremiären HIF-Varberg ser ut som en väldigt öppen match som kan sluta hur som helst, men låt oss hoppas på en tillställning med bra fotboll och en seger för HIF.

Matchen spelas på Olympia, utan publik, med start klockan 19.00 imorgon

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*