Inför HIF – Örgryte IS

Superettan 2018 blir den nittonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. Förra säsongen vara HIFs första i serien och i år hoppas vi självklart även att det skall bli den sista. Imorgon går vi in i den åttonde omgången vilket innebär att serieledande Örgryte Idrottssällskap, ÖIS, kommer till Olympia! 

Örgryte IS fotbollssektion är Sveriges äldsta fotbollsklubb och var en av de drivande i fotbollens utveckling i Sverige under 1890-talet. Klubben bildades nämligen redan 4 December 1887 och är en av de äldsta fortfarande verksamma klubbarna i Sverige. Föreningens motto lyder ”Mens Sana In Corpore Sano” vilket är latin för “en sund själ i en sund kropp”. ÖIS spelade den första “riktiga” fotbollsmatchen någonsin i Sverige. Den spelades den 22 maj 1892 på Heden i Göteborg mellan Örgryte IS och Idrottssällskapet Lyckans Soldater i samband med gymnastik- och idrottsfesten i staden samma år. Öis vann dessutom med 1–0.

Bortsett från cupguldet 2000 (seger mot aik) så har framgångarna uteblivit, för ÖIS, under 2000-talet. Visst höll klubben till i Allsvenskan under några säsonger men då varken de sportsliga framgångarna, eller ekonomin, gått hand i hand så har man haft en riktigt tuff resa på många plan. I Superettan har man huserat sedan 2016 även om det var ytterst nära att man rasat ur efter förra säsongen.

2017 var en kämpig säsong – på många plan! Att det inte fungerade på planen vittnade ju kvalspelet om och av den anledningen fick ju även, den förre HIFaren, Marcus Lantz lämna tränarposten mitt under brinnande säsong. I hans frånvaro så klev Sören Börjesson in. Till sin hjälp fick han bla den förre förbundskaptenen, Erik Hamren, och mittbacken Fredrik Björck även han med ett HIF förflutet. Nu har dock klubben hittat sin tränare för den kommande säsongen. Och det är ett oerhört intressant namn…

Thomas Askebrand, som tidigare har tränat bland annat Falkenberg och Gais, och kommer närmast från Öster som han har tagit från division 1 till en topplacering (fyra) i superettan. Ett helt klart spännande namn som jag faktiskt förordade i det fallet HIF fått för sig att skifta ut den nuvarande tränarkonstellationen.

Sebastian Carlsen har lämnat och Fredrik Björk har lagt skorna på hyllan och fortsatt som assisterande tränare. Med andra ord så är HIF-kopplingarna inte längre så starka till Göteborgarna. I veckan så kom beskedet att ÖIS väljer att säga upp anfallaren William Atashkadeh med omedelbar verkan och ser man till deras trupp i övrigt så kommer tomrummet efter Martin Mutumba,  Johan Hammar (Häcken) och Johan Elmander (slutat) vara tufft att fylla.

Bland de som anslutit finns finns Alibek Aliev som nu lämnat Moskva för ett långtidskontrakt i ÖIS. På försvarssidan finns återbördade Jakob Lindström (Häcken) och David Engström och Anton Lans från Gefle. Även Karl Johan Lindblad från Öster har levererat väl under säsongsinledningen.

Den det dock surras mest om, för tillfälligt, är inget nyförvärv utan lystrar till namnet Diego Montiel. Den 23-årige mittfältaren anslöt från Sirius inför säsongen och efter sju spelade omgångar har Montiel noterats för sju mål. Nu må det så vara att han är lagets straffskytt men det föringar dock inte det faktum att svensk-urugyanen är Superettans hetaste lirar just nu. Frågan är om ÖIS får behålla mittfältaren i sommar?

Redan under försäsongen insåg man att ÖIS kunde bli att räkna med redan detta året. Två 0-1-förluster mot Allsvenskt motstånd (Elfsborg och IFK Göteborg) noterades men sen blev det idel segrar. Visst var några av dem mot relativt enkelt motstånd som Sävedalen, Grebbestad och Utsikten, men också mot vassare Falkenberg, Fredrikstad och mot spanska Real Sociedad. Efter de sju inledande omgångarna så är det bara Landskrona BoIS som lyckats sno år sig poäng av Göteborgarna som ligger i ensam serieledning inför söndagens fight på Olympia. Varberg, Frej, Degerfors, Halmstad, Öster och, nu senast, Gefle har samtliga fått se sig besegrade av stadens andralag. Givetvis är förhoppningen att Göteborgarna inkasserar sin första förlust i morgonkväll…

HIF kommer med följande trupp:

2. Carl Johansson

3. Fredrik Liverstam

6. Andreas Landgren

7. Anders Randrup

8. Mamudu Moro

9. Alex Timossi

10. Darijan Bojanic

11. Adam Eriksson

14. Mohammed Abubakari

15. Max Svensson

18. Rasmus Rosenqvist

21. Charlie Weberg

23. Jonathan Larsson

25. Kalle Joelsson (MV)

30. Pär Hansson (MV)

35. Casper Seger

37. Carl Thulin

40. Mattias Almeida

99. Andri Bjarnason

Givetvis har vi, i samarbete med NordicBet, plockat fram en AOH-special till dagens match. Denna gången siktar vi på hemmaseger och att Andri Runar Bjarnasons känsla för målet håller i sig. Klicka på länken ovan för att komma till spelet

Matchen spelas på Olympia med start klockan 17.30. Skulle du, mot förmodan, välja att stanna hemma när serieledarna kommer på besök så kan du se matchen på Sportkanalen

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*