Inför HIF-Jönköping Södra “Våga fortsätta anfalla och pressa högt tills slutsignalen går”

210914 Helsingborgs Benjamin Acquah jublar med lagkamrater efter 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Trelleborg den 14 september 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0115

Hemläxan inför matchen mot J-södra är att man bäst bevakar en ledning genom att fortsätta anfalla och pressa högt

I en rekordjämn serie med sju lag inom nio poäng, är trepoängarna det som kommer att avgöra om man slutar på någon av de tre platser som antingen innebär direktuppflyttning, eller kval till allsvenskan i år. Då har man inte råd att tappa ledningar i slutminuterna som HIF nu har gjort både mot AFC och mot Trelleborg i de två senaste omgångarna. Man måste ha smartness nog att se till att kriga hem den där ledningen man har när matchen ska avgöras. Även om man möter ett riktigt bra lag ska man ha verktygen för att inte släppa till vassa målchanser i slutminuterna.

Mot AFC backade HIF hem för tidigt och lämnade över initiativet till hemmalaget. Det är en taktik som är nästan lika självdestruktiv som att lämna walkover. Då signalerar man att man lägger sig med blottad strupe. Att HIF inte lärt sig detta efter att nu i snart två säsonger praktiserat denna taktik när de varit i ledningen, är ofattbart. Mot Trelleborg gjorde Jörgen Lennartsson en generaltabbe när han tog ut van den Hurk med tio minuter plus tillägg kvar av matchen. Även om holländaren  var trött, så är han den ende som kan sysselsätta ett helt motståndarförsvar på egen hand. Han jagar boll, han pressar och stressar bollhållaren, han skär av passningsvägar, han tacklar och han är överlägset bäst på att låsa fast bollen på motståndarnas planhalva när han har den. Han är den där getingen i motståndarnas saftglas som är ovärderlig för varje lag. Ingen annan HIF:are är i närheten av hans kompetens i den rollen. Att då plocka ut honom i ett läge när det är just dessa egenskaper som är nödvändiga för att behålla ledningen, måste betraktas som ett grovt tjänstefel. Det var där HIF tappade matchen, när man gav TFF fri lejd att anfalla centralt med hela laget. Det får Lennartsson ta på sig.

210914 Helsingborgs Anthony van den Hurk under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Trelleborg den 14 september 2021 i Helsingborg.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0115

J-södra är definitivt med i racet om topplatserna efter att ha vaknat till i de senaste omgångarna med livsviktiga uddamåls-vinster mot Öster, GAIS och Falkenberg. Senast mot Värnamo förlorade man med 0-2. Laget ligger nu på sjunde plats med 30 poäng, sex poäng efter HIF, men har en match mindre spelad. Ironiskt nog är det den HIF-fostrade mittfältaren Robin Book som har avgjort flera av matcherna med viktiga mål. Book är ännu en av alla dessa spelare som HIF har skeppat iväg i unga år, och som sen har blommat ut i andra klubbar.

Med segern mot J-södra ryckte Värnamo i toppen, och är nu tre poäng före HIF som hade lett serien om man hade hållit sina ledningar mot AFC och TFF. Men nu ska vi inte gråta över spilld mjölk. Se till att vinna hemma mot J-södra, då är kampen tight igen. Jörgen Lennartsson har många utmaningar att jobba med de närmaste dagarna för att förbereda sig inför hemmamatchen mot J-södra på tisdag. Man behöver jobba med varje spelares självförtroende och know-how för vad han ska göra med och utan boll, med bolltempo, med rörlighet för att göra sig spelbar, med press- och man mot man-spel, med avslut, med distansskott och med löpstyrka. Men vad som kanske är viktigast av allt, med att våga fortsätta anfalla och pressa högt tills slutsignalen går, speciellt om man är i ledning, och då kan man inte plocka ut kaptenen och härföraren som krigar mest av alla, ur matchen.

Matchtrupp
1. Anders Lindegaard (mv)
5. Brandur Hendriksson
6. Andreas Landgren
7. Viktor Lundberg
8. Vladislav Kreida
10. Rasmus Jönsson
11. Rasmus Karjalainen
13. Wilhelm Loeper
14. Casper Widell
15. Assad Al Hamlawi
19. Bödvar Bödvarsson
20. Dennis Olsson
21. Charlie Weberg
24. Emil Hellman
25. Kalle Joelsson (mv)
27. Benjamin Acquah
31. Adam Kaied
39. Anthony van den Hurk

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*