Inför HIF-Halmstad

Det blev ingen hjälp, från halländskt håll, i HIFs jakt på ett avancemang. Hemmalaget behöver fortfarande inkassera två poäng för att vara helt klara och vad passar då bättre än att se till att plocka dessa via en seger, mot Halmstad, på tisdagskvällen

HIF och Halmstad tillhör de verkliga storheterna i svensk elitfotboll. HIF har sju allsvenska guld, två segrar i supercupen och fem guld i svenska cupen. Laget ligger på sjätte plats i den allsvenska maratontabellen. Halmstad har fyra allsvenska guld, ett guld i svenska cupen och ligger på nionde plats i den allsvenska maratontabellen.

Matcherna mellan HIF och Halmstad är klassiska stormöten med mycket oviss utgång. Det brukar vara vara väldigt tajta drabbningar mellan två lag som tar ut varandra väl, och där enskilda spelare ofta gör individuella prestationer som avgör matcherna.

Det har flutit mycket vatten under broarna sen HIF slog Halmstad med 9-0 på Olympia i Allsvenskan för elva år sedan. Det är nog bara de mest inbitna HIF-supportrarna som minns den matchen nu. I stället har vi tvingats leva med mörka minnen och väldigt tunga förluster med deprimerande resultat mot hallänningarna under senare år. Kvalförlusten 2016 när Halmstad vände ett 1-0-underläge till vinst med 2-1 på de sista tio minuterna på Olympia, så att HIF åkte ur Allsvenskan är den absolut tyngsta.

Just 2-1 är ett favoritresultat mellan HIF och Halmstad. I våras vann Halmstad rättvist med 2-1 på Örjans Vall, efter att veteranen Johan Oremo kunde nicka in segermålet på övertid, helt omarkerad framför Pär Hansson. Ett mycket roligare minne för oss HIF-supportrar är guldåret 2011 när bägge mötena mellan de två lagen slutade med 2-1-segrar för HIF. I matchen på Örjans vall gjorde Halmstad- och HIF-ikonenPeter Larsson bägge målen och blev en otippad matchhjälte. Kan vi hoppas på HIF-seger med 2-1 mot HBK i tisdagens match, och i så fall ett garanterat direktavancemang till Allsvenskan 2019?

Halmstad tillhörde seriefavoriterna i förhandstipsen inför säsongen, eftersom man kom från Allsvenskan. Turbulensen i truppen hade inte varit jättestor. Man värvade in bl a Otto Martler (mv), Andreas Hadenius (IFK Norrköping), Thomas Boakye (Varberg), och veteranerna Peter Larsson (kontraktslös) och Johan Oremo (sommaren 2017 från Gefle).

Laget fick dock en tuff inledning på seriespelet i Superettan. Man hade svårt att vinna matcher och framförallt att göra mål, men i takt med att man fick fart på anfallaren Kosuke Kinoshita som kom till klubben våren 2017, har målen ramlat in, och med tolv mål ligger han nu tvåa i skytteligan efter Andri Bjarnason.

I sommar har Halmstad plockat in Ivo Pekalski på lån från Oxford, och släppt iväg Simon Andersson till Brentford, Rasmus Wiederheim-Paul på lån till Värnamo, och Dida Rashidi.

I takt med att HIF har radat upp vinsterna på hemmaplan och inte förlorat borta, så har Halmstad blandat och gett i höst. HBK har tagit en storseger mot Freij, men förlorat mot de andra bottenlagen Gefle, Norrby och Värnamo. Ojämnheten har gjort att man har missat tåget till en av direktplatserna till Allsvenskan.

Inför matchen på Olympia har Halmstad fortfarande chansen att lägga beslag på kvalplatsen till Allsvenskan, så det gäller mycket. HBK är ju dessutom bra på att kvala så det ligger mycket i potten. Det ligger dessutom väldigt mycket prestige i att inte låta Falkenberg vara det enda hallandslaget i högsta serien. Halmstad har varit bäst i Halland under många år men är på väg att passeras av Falkenberg.

HIF hade inte spelat på sin absoluta toppnivå i några av de senaste matcherna. Hemma mot IK Freij från Täby lyckades man vinna med 1-0 efter mål av skyttekungen Andri Bjarnason på övertid efter en ganska seg match, mot GAIS borta fick man 1-1 i en match man borde vunnit, men som i o f sig var ett fall framåt spelmässigt. Så i seriefinalen hemma mot Falkenberg förra helgen spelade man toppfotboll igen. Det var en helt fantastisk insats av di röe.

HIF kan fortfarande, rent teoretiskt, missa en av direktplatserna till Allsvenskan  så det gäller att hålla fokus hela matchen. Vi hoppas att di röeser till att fortsätta sin långa rad av vinster hemma på Olympia, och ta hem sin tolfte raka hemmaseger, kanske med favoritresultatet 2-1?

Som vanligt har vi, i samarbete med NordicBet, plockat fram ett spel inför kvällens match. Vi väljer att boosta oddset för att HIF vinner och avancerar upp i Allsvenskan. Du når detta genom att klicka på bilden

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*