Inför HIF-Häcken

200629 Helsingborgs Max Svensson och Mikkel Mix Diskerud försvarar mot Häckens Ahmed Yasin under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Häcken och Helsingborg den 29 juni 2020 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0007

Falkenbergs trea förtydligar bara det faktum att HIF inte kan förlita sig på någon annan i jakten på ett nytt Allsvenskt kontrakt. På måndag är det dags för den första “cupfinalen” när mardrömsmotståndaren Häcken kommer till Olympia

Alla ord om HIF:s utsatta situation i årets allsvenska är redan sagda, såsom; läget är kritiskt, man måste vinna matcher, en degradering är katastrof o s v o s v. Därför är det kontraproduktivt att snärja in sig i onödiga analyser av läget. Det är inte svårare än att konstatera att HIF måste kriga till sig trepoängare och vinna matcher, oavsett vilket lag man möter, alltså även mot serietvåan och mardrömsmotståndaren Häcken, hemma på Olympia på måndag.

HIF kan i sina bästa stunder vinna mot klassiska topplag som IFK Norrköping, Djurgården, AIK och Hammarby. Men man har förtvivlat svårt att ens ta poäng mot Malmö FF och Häcken. Det finns säkert en uppsjö av psykologiska förklaringar till varför dessa lag är spöken för “di röe”, men de är också helt oviktiga i det rådande läget. HIF har inte tid att besöka terapisoffan, utan måste helt enkelt bestämma sig för att vinna de här matcherna. Nu är det bara trepoängare som gäller.

Mardrömsmotståndaren Häcken kommer till Olympia på måndag
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Häcken har legat lågt på värvningsfronten under sommarfönstret. Man har lånat in U 21-landslagsmålvakten Pontus Dahlberg från Watford, eftersom den ordinarie målvakten Peter Abrahamsson blev korsbandsskadad och är borta resten av säsongen. Dahlberg har gjort det fantastiskt bra hittills, och visat vilken storspelare han är. Man värvade försvararen Leonard Zuta från Konyaspor i Turkiet, men sålde honom efter ett par månader till italienska Lecce, ungdomsspelaren Imam Jagne flyttade till England och Everton och anfallaren Gustaf Nillson blev utlånad till Falkenberg. Hisingslaget som tränas av den f d AIK-spelaren Andreas Alm, ligger två i serien, nio poäng efter Malmö och två poäng före Norrköping och Elfsborg. De gulsvarta var på väg att utmana Malmö FF om guldet, men förlorade med 0-3 i Malmö för ett par veckor sedan, så det känns som om guldtåget gick där, även om osvuret är bäst.

Häcken är ett av allsvenskans mest offensiva lag, och man spelar en väldigt snabb teknisk fotboll. Laget har många olika målskyttar såsom Leo Bengtsson, Daleho Irandust, Jasse Tuominen, Alexander Söderlund och 18-årige Patrik Wålemark. Men oväntat nog är det mittbacken Johan Hammar, fostrad i Malmö FF, och f d proffs i England, som klivit fram som matchvinnare och poängräddare i ett par matcher de senaste omgångarna. Det gulsvarta Göteborgslaget har tre vinster, två oavgjorda och en förlust på de senaste sex omgångarna. HIF har en vinst, två förluster och två oavgjorda på sina fem senaste matcher.

HIF tappade en 2-1-ledning till en förlust med 2-3 på en kvart borta mot Mjällby i den senaste matchen innan landslags-uppehållet. Den viktigaste erfarenheten från den matchen är att det inte får upprepas. Livlinorna är på väg att ta slut nu i rask takt så det får bara finnas ett fokus för “di röe”, nämligen att vinna matcher.

Max Svensson är i högform och gjorde ett mål och ett målgivande pass i U21-landskampen mot Luxemburg i veckan som gick.
Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35632

Max Svensson är i högform och nästan lika bra som i fjol när han utsågs till årets bäste HIF-spelare. I veckan gjorde han ett mål och spelade fram till ett, i U 21-landslagets EM-kvalmatch mot Luxemburg på Olympia. Olof Mellberg har inte råd att själv bli utvisad, eller att ha Max på bänken från start, som i Hällevik mot Mjällby senast. Mot Häcken på måndag måste de spelare som har absolut starkast form spela, om man ska kunna göra det omöjliga och för en gångs skull klippa Häcken.

Matchens spelas, under morgondagen, på Olympia med start klockan 19.00

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*