Inför HIF-Falkenberg

Man hade nog inte fått särskilt höga odds om man hade satsat en slant på att HIF och Falkenberg skulle mötas i en seriefinal under höstspurten av året seriespel. Bägge lagen tillhörde de som tippades att vara med i den absoluta toppen av superettan i år. De har levt upp till de högt ställda förväntningarna och klappar snart på porten till allsvenskan för år 2019.

Dessa båda klubbar har många gemensamma nämnare vad gäller såväl spelare som tränare som har representerat bägge lagen. Klubbarna tränas av de två HIF-ikonerna Hasse Eklund och Per-Ola Ljung, som var en säsong ifrån att få spela ihop i HIF:s allsvenska lag. P-O avrundade sin spelarkarriär i HIF 1999, och Hasse avslutade sin i samma klubb 2003 efter tre säsonger hos ”di röe”.

Bägge herrarna har gedigna meriter som spelare och som tränare. P-O Ljung spelade i HIF mellan 1988 och 1999. Han tvingades avsluta karriären mitt i säsongen och fick dessvärre ingen medalj när HIF tog allsvenskt guld 1999. Han är med sina 513 matcher en av de som spelat flest matcher i HIF:s A-lag. Han har varit assisterande tränare åt såväl Bosse Nilsson som Conny Karlsson i HIF, och fick i den rollen en halv revansch för sitt missade guld 1999, när HIF tog guld 2011. Han har varit huvudtränare för Örebro SK och för GAIS, och är nu inne på sitt andra år som huvudtränare i HIF.

Hasse Eklund hann ösa in 23 mål under sin tre år som spelare i HIF, och har för alltid en plats i våra rödblåa hjärtan. Som tränare hade han ansvar för HIF:s akademi med pojkar 15-19 år, 2003-2005, innan han var huvudtränare i HIF delar av 2005 och åren 2006-2007. I övrigt har Hasse tränat Falkenberg, Viborg och Kalmar FF.

Bägge tränarna vill att deras respektive lag ska spela en snabb rörlig teknisk fotboll med ett rappt passningsspel på kanterna och på djupet med mycket målchanser, understött av ett homogent försvar. Det har deras båda lag också levt upp till under stora delar av säsongen. HIF har blivit ett par snäpp bättre efter uppehållet när nyförvärven Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson och Markus Holgersson har bidragit till en höjd spetskvalitet.

Falkenberg har däremot legat lågt under sommarfönstret, och bara värvat in Eric Gunnarsson från spel på college i USA. Han lånades omgående ut till Tvååker i division 1. FFF har, bevisligen, redan en stark trupp vilket resultaten fram till nu visar. Flera olika spelare som Eric Pärsson, Robin Östlind och Chisom Egbuchulam producerar mål, och den f d HIF-aren Anton Wede förstärker offensiven från mittfältet. Försvaret anförs av rutinerade Tobias Karlsson och en annan tidigare HIF-spelare Hampus Nilsson i målet är oftast helsäker.

Laget vill mer än gärna komma tillbaka till Allsvenskan där man spelade 2014-2016 under Henrik ”Henke” Larssons och Hasse Eklunds ledning. Framförallt är inkomsterna via TV- och spelavtal himmelsvitt mycket större i Allsvenskan, motståndet är bättre vilket lockar mer publik, men även prestigen att vara bäst i Halland väger mycket tungt. Precis som HIF föll man ur 2016 så det hade varit lite kul med en återkomst för bägge klubbarna samtidigt i år. 

Förhoppningsvis är Andri Bjarnason tillbaka i HIFs trupp efter skadebekymmer som höll honom borta i senaste matchen Foto: Bildbyrån

Det brukar vara underhållande matcher mellan de bägge lagen. I våras vann HIF i Falkenberg efter en tät intensiv målrik kamp med 3-2 där skytteligaledaren Andri Bjarnason gjorde två mål. Nu ligger det antagligen en allsvensk direktplats i potten för mötet på Olympia, så det lär bli en tuff drabbning. Det gäller enormt mycket p g a att ingenting är avgjort i toppen än, eftersom AFC Eskilstuna flåsar bägge lagen i nacken på kvalplatsen.

För HIF:s del gäller det att lita till sitt fina offensiva grundspel som kretsar mycket kring Muhammed Abubukari, Darijan Bojanic och Rasmus Jönsson centralt, och Mahmado Moro, Adam Eriksson och Anders Randrup eller Markus Holgersson på kanterna. Spelet har hackat något i de två senaste matcherna först mot Freij där man hade svårt att skapa riktigt vassa avslut, och i så matchen mot GAIS som var dock ett fall framåt, där man skapade mängder av målchanser utan att sätta dit dem.      

Det hade luktat guld med den elfte raka hemmasegern på Olympia. I så fall ska endast ett totalt sönderfall förhindra en återkomst till allsvenskan för HIF. Låt oss hoppas att skyttekungen Andri Bjarnason som saknades i 1-1-matchen mot GAIS är redo för spel. Det kan vara det som är tungan på vågen.

Som vanligt har vi, tillsammans med Nordic Bet, plockat fram en AOH-special. Mötena, lagen emellan, brukar bli täta men denna gången räknar vi med att HIF visar var skåpet ska stå! Klicka på bilden för att nå spelet

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*