Hallå där Hasse Eklund…

…tränare i serieledande Falkenberg som kommer till Olympia i kväll

Tänker du på att matchen mot HIF är en seriefinal med en förmodad allsvensk direktplats i potten, eller ser du varje match som en seriefinal ?

Jag tycker det är kul att vi är inblandad i en seriefinal så här sent på säsongen och för vår del har det gått över förväntan så här långt. Vinnaren av seriefinalen har ett väldigt bra utgångsläge att gå upp och är ju garanterad åtminstone en kvalplats. Men det är ju 12 poäng kvar att spela om efter vår match och det gör ju att alla matcher blir någon form av seriefinaler tills det blir avgjort.

Hur ser det ut i er trupp inför HIF-matchen. Har ni värvat något i sommar ? Har ni några spelare på skadelistan ?

I sommarens transferfönster gick vi minus 2 då Mahmut Özen blev korsbandsskadad och Erik Zetterberg försvann till Varberg.

– På skadelistan finns ovanstående Özen och Dominic Chatto som är långtidsskadade. Zlatan Krizanovic och Linus Andersson har varit skadade innan matchen mot HIF men kan kanske vara tillgängliga.

Ni har gjort en väldigt stark säsong fram till nu med få svackor, och imponerat spelmässigt med en mycket snabb och rörlig offensiv, men kanske med ett lite mer osäkert försvar. Håller du med eller hur ser du på ert spel och på de olika lagdelarna ?

– Du kan vinna en fotbollsmatch på två sätt. Antingen går du fram, försöker vara offensiv och göra mål. Det andra alternativet är att vara mer defensiv och väntar på att motståndaren gör misstag och utnyttja det. Vi är ett lag som hellre går framåt och försöker hela tiden göra mål och det kan ibland göra att defensiven blir lite lidande. Vi får vara nöjda med att vi har gjort mest mål i serien och acceptera att delar i försvarsspelet kan förbättras. Som tur är har Hampus Nilsson, vår målvakt, haft en stark säsong när lagets kollektiva försvarsspel har varit mindre bra.

Konkurrerar ni om sponsorer, spelare och publik i Hallandsregionen, eller har de olika klubbarna helt egna marknader ? Har ni goda relationer och eventuellt samarbete med Halmstad , Varberg och Tvååker m fl klubbar i Halland ?

– Vi har goda relationer till klubbarna i Halland och det finns väl en sund och god konkurrens om både spelare, sponsorer och publik. Däremot har styrkeförhållandet ändrats lite på senare år då Halmstad som alltid har varit storebror och förebild är numera mer jämnbördig och Varberg som tidigare var på samma nivå är kanske en nivå under för tillfället. Ex HIF:aren Mattias Lindström har lyft Tvååker till en högre nivå än tidigare och där har vi lånat ut ett par spelare till och har ett lite tätare samarbete med.

Var rekryterar ni i huvudsak nyförvärv ifrån, utifrån, från mindre klubbar i närområdet, lyfter ni upp egna talanger, eller är det en mix av allt ?

FFF har en policy om att lyfta upp egna talanger från akademin och lyfta fram spelare från när-regionen till föreningens A-lag. Tyvärr har vi de senaste åren dränerats på många bra unga spelare som har gått vidare till föreningar högre upp i seriesystemet, vilket har gjort att lagets medelålder har gått upp och vi har tvingats att rekrytera mer utifrån än vad vi har önskat. Så sent som i somras försvann 16-årige Rami till Heerenven utan att vi ens hann flytta upp honom i A-truppen.

Känns det speciellt att komma till Helsingborg och möta HIF, där du har spelat och varit tränare i många år ? Får du lite extra adrenalin ?

Det är klart att när man känner mycket folk och har många vänner i staden vill man såklart vinna för att ha fördel av ”håneretten” som man säger i Danmark. Men denna gång får man nog mest adrenalin av att det är en toppmatch och bägge lagen är nära att nå den berömda allsvenskan.

Andreas Granqvist är en av de profilvärvningar som HIF levererat under sommaren Foto: Johan Lilja

Följer du HIF nära ? Vad har du för bild av deras spel i våras, och ser du någon skillnad under hösten med de kända nyförvärven Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson och Markus Holgersson framförallt ?

Det är klart att när jag bor i staden så ser jag ju HIF många fler gånger än jag ser andra lag i serien. Laget har ju fått en rejäl ansiktslyftning med de nya spelarna som kom under sommarfönstret. Det man kan se är ju att många befintliga spelare har lyft sitt spel i den bättre omgivningen. Det är ju tre ledarfigurer där det finns massor av erfarenhet och som ger tränarna fler taktiska verktyg som inte fanns innan och dessa spelare kan även ändra en matchbild på egen hand om den inte är på väg åt rätt håll för laget.

Har du fler uppgifter än tränaruppdraget i Falkenberg, typ scouting ? Hur länge har du kontrakt med klubben ?

Mitt uppdrag i Falkenberg är att försöka skapa resultat efter Falkenbergs värderingar och policy. I uppdraget ingår även att försöka utveckla verksamheten och då inom de områden som innefattas av tränaryrket. Det är ett jobb som pågår alla dagar i veckan på ett eller annat sätt. Mitt kontrakt går ut med Falkenberg efter årets slut.

Många fegar för att tippa resultaten. Du är säkert inte den typen, så hur slutar matchen HIF-Falkenberg ?   

Vi vill ha revansch för förlusten i våras och är ett starkt bortalag så jag tippar seger med 2-1 för Falkenberg.

Vilka lag blir topp-3 i året serie ?

Nu när serien har kommit så långt så tror jag inte det blir några förändringar i topp 3 utan FFF, HIF och AFC kommer ta de tre första platserna. 

Veckans AOH-special, i samarbete med NordicBet, fokuserar på HIFs målskytte. Matcherna, mot Falkenberg, brukar bli täta men ikväll tror vi att HIF visar var skåpet ska stå! Klicka på bilden för at komma till spelet

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*