Inför HIF-Elfsborg “Elfsborg får gärna klä skott för den urusla starten”

200214 Elfsborgs Marokhy Ndione och Helsingborgs Jakob Voelkerling Persson under träningsmatchen i fotboll mellan Elfsborg och Helsingborg den 14 februari 2020 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

Det är åter dags för spel, inför tomma läktare, på Olympia. Efter två raka storförluster så har HIF mycket att bevisa i morgondagens hemmamöte med Elfsborg. 

I årets andra hemmamatch möter HIF Elfsborg från Borås. Det är två av allsvenskans giganter genom historien som drabbar samman. HIF ligger på plats sex i den allsvenska maratontabellen, och har sju allsvenska guld och fem cupguld. Elfsborg ligger på plats fem, och har sex allsvenska guld och fem cupguld. Men historia är en gång för alla just historia, och bägge lagen kämpar i år för att inte hamna på nedre halvan i årets sluttabell.

Elfsborg har inlett serien bra med en  1-0-seger borta mot IFK Göteborg och 2-2 hemma mot Hammarby. HIF gjorde en usel start i seriepremiären hemma mot Varberg, då man föll tungt med 0-3, och därpå blev man överkörda i Kalmar och förlorade med 0-4 efter en medioker insats. Det är inte lätt att se något positivt efter den här mardrömsstarten med 0-7 på två matcher. Det skulle betyda mycket för det tunna fladdriga mittfältet som nu agerar utan linjer och pondus, att få Brandur Hendriksson och Mohammed Abubakari hela och redo för spel, inte minst viljemässigt. Det är två herrar med mycket attityd och fighting spirit, och som inte viker undan en millimeter i närkamperna och i det fysiska man mot man-spelet.

Elfsborg har värvat flitigt och satsat på många unga utvecklingsbara spelare. Man har lyft upp fem egna produkter från sitt U 19-lag, värvat mittfältarna Jacob Ondrejka (Landskrona BOIS) 17 år, Alexander Bernhardsson (Örgryte), 21 år,  Mattias Özgun (åter från lån i Degerfors), och det f d HIF-lånet Rasmus Rosenqvist (åter från lån i GAIS), försvararna Leo Väisänen (FC den Bosch) samt hemvändaren Johan Larsson (Bröndby), målvakterna Mathias Dyngeland (Sogndal) och David Olsson (åter från lån i Oddevold), samt anfallsspelarna Stian Gregersen (Molde) och Christopher McVey (Dalkurd). Flera rutinerade spelare har lämnat klubben, bl a Stefan Ishizaki som har avslutat karriären, Simon Lundevall som har flyttat till Indien, Jonathan Levi, fostrad i Glumslöv (IFK Norkköping), Kevin Stuhr Ellegard (Helsingör), Jon Jönsson (Hässleholm) och Alex Dyer.

191026 Helsingborgs tränare Olof Mellberg inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan GIF Sundsvall och Helsingborg den 26 oktober 2019 i Sundsvall.
Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / Cop 108

HIF-tränaren Olof Mellberg har en mycket tuff utmaning inför måndagens hemmamatch mot Elfsborg. De gulsvarta är ingen önskemotståndare för HIF, om nu det finns några sådana ö h t. Di röe brukar ha svårt mot Guliganerna vilket inte minst visade sig i träningsmatchen under försäsongen där Elfsborg vann stort med 4-0 i Borås. I fjol vann Elfsborg med 2-1 på Olympia emedan matchen i Borås slutade 1-1 efter att HIF tappade sin ledning i slutminuterna, och dessutom brände en straff. Efter den senaste matchen mot Kalmar borta måste man börja fundera på vad HIF ägnade sig åt under den ovanligt långa försäsongen.

Man kan som enskild spelare ha hur mycket teknik, löpstyrka och bollkänsla som helst, men om inte laget har ett tryggt grundspel, där positionsspel, passningsspel, rörlighet inom laget, försvars- och anfallsspel fungerar, är det som att försöka bygga ett hus genom att sätta ihop fönster och dörrar lite hipp som happ, utan att ha börjat med att gjuta en husgrund.  Nu staplar sig frågorna med all rätt om vilket spelsystem Mellberg har, om hur spelarna ska få självförtroende, om det finns ett genomtänkt grundspel o s v. Tyvärr ser HIF-laget mest förvirrat ut fram till nu. Elfsborg får gärna klä skott för den urusla starten med en förlust på Olympia på måndag.

Matchen spelas på Olympia med start klockan 19.00

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*