Inför HIF-Dalkurd: “Trots den korta tiden fick jag väldigt mycket känslor för HIF”

HIFs Chefsscout, Adil Kizil Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån /

I eftermiddag väntar Dalkurd FF på Olympiafältet Plan 10. En som, i högsta grad, har erfarenhet av båda klubbarna är HIF:s förra chefscout Adil Kizil som delgav sina tankar kring matchen samt hans personliga reflektioner kring tiden i Skånes Stolthet.

Ramazan Kizil, som är far till Adil Kizil, bildade Dalkurd FF tillsammans med sina kurdiska vänner 2004. Adil själv ställde sig mellan stolparna och, 2012, när karriären tog slut i samband med en knäskada, klev han in som Sportchef i klubben. 2019 lockade HIF över honom i rollen som chefsscout. Det var ett uppdrag som dock fick ett abrupt slut i samband med att HIF tvingades ta steget ner i Superettan. Men med tanke på sin nära relation, med båda klubbarna, så lyfte vi luren till Adil för att höra mer om dagens motståndare men även om tiden i HIF och hur han ser på framtiden.

Först och främst, hur har du landat i tillvaron sedan kontraktet med HIF bröts?

Det är en lite ovan situation. De senaste nio åren har jag vid denna tidpunkten på året alltid haft fullt upp inför starten på en ny fotbollssäsong, men nu har jag i princip inte haft någonting överhuvudtaget att göra. Det är speciellt, men samtidigt kanske lite nödvändigt då det har varit väldigt mycket de senaste åren.

Kom uppbrottet med HIF som en överraskning eller hade du redan på förhand fått höra om den ekonomiska situationen?

Det kom inte som en total överraskning utan jag hade det lite på känn. Jag visste att det blir helt andra förutsättningar för klubbar vid degradering, och just scoutrollen blir en lite för “lyxig” post att behålla och det måste man ha full respekt för. Samtidigt var min önskan och min vilja att fortsätta såklart, men jag hade ett bra samtal med klubben där jag förstod hela upplägget och vi kunde komma överens på ett bra sätt.

Hur reflekterar du, såhär på efterhand, över din personliga upplevelse av förra säsongen samt tiden i Helsingborg som helhet?

Ur ett personligt perspektiv så trivdes jag fantastiskt bra i klubben med alla både i och runtomkring. Supportrarna fick jag mycket bra feedback från, och trots den korta tiden fick jag faktiskt väldigt mycket känslor för HIF, och önskar klubben allt gott.

Säsongen blev tyvärr inte som vi önskade dock. Det är svårt att bedömas under första året som scout, utan det är en process som sker mer under året och som ger utdelning längre fram, men jag tycker ändå att jag bidrog med det jag kunde och var så tillgänglig som möjlig på alla sätt. Samtidigt vet jag att jag också hade en del i vad som hände såklart och det skulle jag aldrig förneka, men jag var beredd att göra allt för att vi skulle hålla oss kvar.

Det känns konstigt att säga att jag hade ett bra år när klubben åkte ur, men jag trivdes trots allt väldigt bra på min arbetsplats med supportrarna och mina kollegor. Jag hade önskat att det hade fått bli ett långvarigt projekt, och det var också min tanke när jag kom till HIF.

Skulle du kunna tänka dig att någon gång återvända till klubben?

Vi har inte haft någon dialog om det, men jag stänger absolut inte dörren för HIF. Som jag sa innan så fick jag väldigt mycket känslor för klubben och det var en plats som jag trivdes på, så jag stänger verkligen inte dörren.

Vå tidigare Chefsscout, Adil Kizil, under en träning med Helsingborg under ett träningsläger den 24 februari 2020 i Ayia Napa.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92455

Vad anser du om det nya lagbygget i HIF inför 2021, med bland annat ny tränarduo?

Det är en minst sagt respekterad duo. Jörgen Lennartsson är en erfaren och respekterad tränare både i och utanför Sverige, och har gjort det bra. Mattias Lindström har jag inte så bra koll på som tränare, men jag känner ju naturligtvis till honom som spelare och vet att han brinner för HIF och verkligen kommer göra allt för klubben.

Jag tycker även att de har byggt en bra trupp. Man har behållit många spelare, däribland några riktigt tongivande som många trodde att man skulle tappa, och sedan har man förstärkt på ett bra sätt också. Vladislav Kreida, som jag var med och scoutade sedan tidigare och som kommer in på den position där vi hade störst problem förra året, är en väldigt bra spelare som spelar extremt moget trots sin unga ålder och bara kommer bli ännu bättre. Viktor Lundberg har varit bra i många år, trots lite tyngre år i Häcken, och är en poängspelare som är en toppvärvning inför Superettan såklart. Wilhelm Loeper känner jag också till. Han hade sitt bästa år förra året för AFC Eskilstuna, och är en ung kille som är på väg uppåt och verkligen passar in i den profil man sökte.

Hur ser du på vad som händer i dagslägets Dalkurd med nya ordförande, namnbyte och så vidare?

Man har haft några riktigt slitiga år sedan degraderingen från Allsvenskan. Man har fortsatt slita med de ekonomiska bitarna då det är en omställning när man åker ur, precis som vi diskuterade kring HIF. Sedan kom pandemin som drabbade Dalkurd extra hårt. Man behövde få dit både ny publik och nya sponsorer i och med att man är en ny klubb i en ny stad, och det försvårade pandemin helt klart.

Sedan åkte man även ur Superettan. Det är såklart aldrig bra att åka ur, men samtidigt tror jag att klubben behövde landa lite, bygga om och gå tillbaka till det gamla som gjorde den så framgångsrik. Den nya ordföranden har jag jobbat med och han vill väldigt mycket gott, men samtidigt måste man ju också kunna styra det. Det gäller att inte ta några förhastade beslut såsom förslaget på namnbyte som dök upp ur ingenstans, men just det blev nedröstat för ett par dagar sedan.

Annars tycker jag att klubben gjort bra saker här inför 2021 och byggt en grund att stå på, med en trupp som ser intressant ut för Division 1. Man ser ut att vara på väg åt rätt håll, men sedan är det också en väldigt ny trupp med endast cirka 3-4 spelare kvar från förra året, så det får man också ha respekt för.

Vad tror du om dagens match mellan HIF och Dalkurd?

Det är de två klubbar som jag har sett mest utav under försäsongen. Jag har sett tre matcher av HIF, då man mötte Torn, Elfsborg och Göteborg, och det är klart att de är favoriter i dagens match. I och med att man lyckats behålla många och inte behövt värva de hela 17 nya spelarna som Dalkurd tagit in, så har man kunnat jobba under försäsongen med en mer “stabil” trupp vilket är gynnsamt.

HIF har också verkligen satt sin defensiv vilket är starkt att göra så pass fort. “Skitmålet” man släppte in mot IK Gauthiod ska man inte dra några stora växlar av, utan generellt har man sett väldigt bekväma ut i defensiven och släppt till väldigt få målchanser, även mot starka Allsvenska motstånd som Elfsborg och IFK Göteborg. Sedan behöver man få till offensiven också. Alla lag kommer backa hem mot HIF, då man är storfavoriter i de flesta matcher, så det måste man vara beredd på.

Vad gäller matchen i sig så är Dalkurd alltid Dalkurd, och den typen av attityd som finns i klubben sitter i väggarna. Man är ett ungt lag med mycket energi och vill styra matcherna, så jag tror inte att man kommer komma till Helsingborg och parkera bussen. Totalt sett är HIF såklart ändå favoriter, och man behöver verkligen vinna om man vill att den sista matchen mot BK Häcken ska betyda någonting.

Slutligen, vad ligger nu inom den närmsta framtiden för din egen del?

Det är ganska tufft i omständigheterna som råder nu och där finns inte överdrivet många klubbar som rekryterar massor vilket särskilt syns i organisations- och scoutingdelen, men jag har ändå träffat en klubb som jag haft en god dialog med. Det är ett långskott, men förhoppningen är att det ska bli klart inom de närmsta tio dagarna. Blir det ingenting med dem så kommer jag ändå fortsätta scouta på egen hand, och förbereda mig så bra jag kan för att vara redo.

 

Dagens cupmatch, mot Dalkurd, spelas på Olympiafältet Plan 10 med start klockan 15.00

AOH drivs, sedan 2009, på ideell basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*