Inför HIF-AIK “Potentialen finns till säsongens första trepoängare”

190515 AIK:s Henok Goitom fälls av Helsingborgs målvakt Kalle Joelsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och AIK den 15 maj 2019 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92294

HIF behöver följa upp den fina insatsen mot Djurgården senast, och ta årets första trepoängare hemma mot AIK för att närma sig lagen närmast ovanför.

Äntligen gjorde HIF en stark kämpainsats som kan betyda en rejäl boost för självförtroendet, i matchen mot svenska mästarna Djurgården i måndags. Efter att ha kommit i underläge med 0-2, reste man sig och fick resa hem med ett starkt 2-2-resultat i bagaget. När nu proppen gick ur så gjorde man två fina mål av Max Svensson och Armin Gigovic, men den viktigaste erfarenheten från Djurgårdsmatchen var ändå att di röe kan spela en vägvinnande fotboll med ett tryggt grundspel, och med en hög kampmoral över en hel match. Alla reste sig gentemot tidigare insatser och laget fick en välbehövlig dos självförtroende. Martin Olsson var återigen den som höll uppe spelet och peppade sina lagkompisar, men nu kände man igen lirare som Max Svensson och Armin Gigovic i den form de var i under delar av fjolåret. Anthony van den Hurk visade också att han kan bli den anfallare vi vill se, bl a hade han flera fina passningar till de övriga anfallsspelarna.

190620 Helsingborgs Armin Gigovic och IFK Göteborgs August Erlingmark under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och IFK Göteborg den 20 juni 2019 i Hässleholm.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

 

AIK är ett helt annat lag än Djurgården, så det gäller att ladda om, fokusera, och våga tro på sina förmågor som lag och som individer inför söndagens hemmamatch på Olympia. Gnaget från Solna ligger på tredje plats i den allsvenska maratontabellen med tolv guld, åtta cupguld och ett guld i supercupen. HIF ligger på sjätte plats med sju guld, fem cupguld och två guld i supercupen. Dessa båda lag har mötts väldigt många gånger genom åren, och tampats om flera allsvenska guld. Den tyngsta upplevelsen för oss HIF-supportrar var 1998, när HIF förlorade med 2-1 på Ullevi mot ett redan avsågat Häcken, så att AIK med ett sent segermål kunde gå om HIF och ta det guld som vi hade tagit ut i förskott, då vi ledde serien med två poäng och bättre målskillnad än AIK inför sista omgången.

Stockholmarna har, precis som HIF, haft stor turbulens i sin trupp inför den här säsongen. Man har lyft upp de två U 19-spelarna; mittbacken Robin Tihi som spås en lysande framtid och som gjorde mål i sin allsvenska debut, och mittfältaren Tom Strannegård från sin egen U-sektion. I övrigt har man värvat den danske målvakten Jacob Haugaard (Stoke), försvararna Erich Otieno (Vasalund), mittfältaren Ebenezer Ofori (Stuttgart), samt anfallarna Jasik Asani (FK Partizani), Stefan Silva (Faith Karagumruk) och Paolos Abraham (BP). Gnaget har också förlorat rutinerade spelare som Oscar Linner (Arminia Bielefelt), Tarik Elyounoussi (Shonan Belimare), Nicolas Stefanelli (Union La Calcera) och Anton Saletros (FC Rostov).

 

190720 Helsingborgs Andreas Granqvist och AIK:s Chinedu Obasi under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Helsingborg den 20 juli 2019 i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

AIK har blandat och gett under de omgångar som är spelade fram t o m nu. Gnaget har två segrar mot Örebro och Hammarby, två oavgjorda mot Falkenberg och Malmö FF, samt två förluster mot IFK-lagen Göteborg och Norrköping där de blev överkörda med 1-4 med bud på mer för Peking.                                                                                                      HIF har som sagt haft en bedrövlig inledning på säsongen med fyra förluster och två oavgjorda matcher, med ganska uselt spel överlag. Dock har de senaste tre matcherna mot Elfsborg, Häcken och Djurgården ändå varit ett fall framåt, med den andra halvleken borta mot mästarna Djurgården som den klart bästa insatsen. Visserligen har skadelistan varit lång, och turbulensen stor i truppen, men det har saknats en tydlig spelide från tränare Mellbergs sida. Det har vaskats runt för mycket i startelvorna så att laget har saknat trygghet i spelet. Om man nu kan hålla antalet skador nere, så finns det förutsättningar för att det kommer en vändning. Senast gjorde man årets två första mål efter bra kombinationer i anfallsspelet, så det finns potential. Om HIF tar med sig självtillit från upphämtningen i måndags så kan man kriga till sig minst en, och mer än gärna, tre poäng mot AIK på Olympia på söndag.

Matchen spelas på Olympia, imorgon, med start klockan 14.30

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*