Intervju med Andreas Landgren: “Det finns ändå ett värde i att ha en liten del av truppen som känner HIF:s identitet”

Andreas Landgren är äntligen tillbaka i full träning efter sin korsbandsskada Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35348

Nästan ett år efter sin Korsbandsskada fick Andreas Landgren på Onsdagens öppna träning för första gången träna för fullt igen. Även om den 31-årige trotjänaren ser tillbaka på en rehab-period som i mångt och mycket gått bra, erkänner han också att tiden stundtals har varit jobbig.

Tillbaks för fullt på väldigt länge, har det varit tufft?

“- Ja, det får jag ändå säga. Det har varit en lång väg att vandra till att komma tillbaks till full träning igen. Det är klart att första tiden efter skadan var tuff att ta sig igenom, men samtidigt så har rehaben i stort gått bra och allt efter som tiden har gått så har man liksom taggat igång och vetat vad som ligger framför en och kunnat hålla huvudet högt hela tiden. En lång väg som i början var ganska tuff men med tiden så har det gett med sig bra.”

Har du någon gång känt “Nä, nu skiter jag i det här och lägger av?”

“- Nä, det har aldrig varit någon fundering på det. Lite eftersom jag hade en bra säsong förra året, så med det i ryggen så var det enklare att ta sig in i en rehab-period också och ha som målsättning att komma tillbaka i samma form som jag var då.”

Under tiden som professionell fotbollsspelare har Andreas Landgren en deltidstjänst på Resurs Bank, något som enligt egen uppgift bara gagnar honom.

Men du är en av dem som också jobbar deltid på sidan av, det har inte på något sätt påverkat dig?

“- Egentligen inte, utan det har mer varit skönt att kunna ha det vid sidan av, att ha rehaben för sig och sedan även ha något vid sidan om att lägga vikt vid. Så det har nog snarare bara gynnat mig i denna processen.”

Med en global pandemi som påverkar världsekonomin, politiken och samhället blir undertecknad fundersam om hans individuella mentala bilder av hur en eventuell comeback skulle sett ut, påverkas av den verklighet där publik inte tillåts.

Har det varit svårare att motivera sig visionsmässigt med tanke på det inte är någon publik?

“- Nä, egentligen inte. Självklart så saknar man all publik och förhoppningsvis så får vi ta del av den supporten snart igen. Men nu har mer fokus varit på att kunna leverera på planen. Sen såklart blir det mer motiverande när vi kan ha våran stora support som vi ändå har.”

Efter att ha dokumenterat varje träning i mer än en månads tid finns det en hel del som skiljer sig från dag till dag. Väder, övningar och tempo. Däremot finns det en sak som nästan aldrig förändras. Leendet på Andreas Landgren.   

När jag ser dig på träningarna verkar det inte spela någon roll om det är regn eller sol, man kan nästan alltid räkna med att du ler, spel för galleriet eller är det bara sån du är?

“- Det är nog bara sån jag är som person och som spelare. Sen är det klart att efter en period där man har varit borta såpass länge så är det en extra bra känsla att kunna vara med ute med boll ordentligt. Även om jag har fått gnugga mig igenom ganska mycket konditionsträning så är allt roligare än att köra rehabövningar i gymmet, så det ligger väl något i det, att det har varit mycket glädje när man har kunnat varit med ute på planen.”

Andreas Landgren: “En lång väg som i början var ganska tuff men med tiden så har det gett med sig bra”   
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135891

Ett år känns för de flesta som en lång tid. För en fotbollsklubb på elitnivå går däremot ett år i ett hisnande tempo, och mycket kan förändras snabbt, det gäller inte minst konkurrens-situationen. Under tiden som Andreas Landgren kämpat med rehab har Helsingborgs IF plockat in Brandur Hendriksson och Mix Diskerud, samt också sett ett sällan skådat underbarn i Armin Gigovic blomma ut på mitten och då har vi inte ens nämnt Mohammed Abubakari.

Situationen du kommer tillbaka till är på många sätt annorlunda än när du sist fick spela, det är väldigt många som just nu är före dig på mitten, ser du dig själv som mittfältare eller högerback?

“- Det är väl som det har varit igenom hela min karriär, det har varit dem positionerna som jag har hoppat mellan. Sen vart jag kommer konkurrera mest den dagen jag går in i match det får tiden utvisa. Först och främst är målet att komma in i matchform så att man är redo att kunna gå in och göra minuter för laget. Sen vilken position det blir, det får vi ta då.”

Det är inte bara konkurrenssituationen som är under förändring i Helsingborgs IF, utan sakta men säkert har spelare från tidigare HIF-generationer blivit färre och färre. Men på föranledd fråga tycker Andreas Landgren fortfarande att klubbidentitet är något som är viktigt.

Det är inte många kvar av er spelare från “det gamla gardet”, det är bara Du, Rasmus och Granen kvar, tycker du det är viktigt med att behålla identiteten i en klubb eller är det överskattat?

“- Jag tycker att det är viktigt i en trupp att ha en balans i precis det som du pratar om, för att kunna behålla en identitet i ett lag. Samtidigt så har vi många unga som kommer upp underifrån nu där Max Svensson och Kalle Joelsson är jättebra exempel, som har slagit sig in och lite blivit veteraner för de yngre. Vi har fler som har vandrat igenom vårt ungdomsled och det handlar ju mycket om, att för dem att ta vid när man pratar identitet i en förening. Samtidigt så tycker jag att det inte ska underskattas att ha folk som har varit i en klubb och känner klubben mycket och på ett sätt bär identiteten vidare till nästa generation.”

Och med sin långa historia i klubben räds han inte för rollen som härförare…

Känner du att vill ha den rollen att du ska visa vad identiteten betyder till de yngre, att visa vad som är Helsingborgs IF?

“- Jomen, det tycker jag. Detta är mitt 10:e år i A-Truppen i HIF totalt och mitt sjunde år i rad som jag är med i A-truppen denna gången. Det är klart att man försöker föra seden vidare eller vad man ska säga. I grund och botten handlar det om att vi ska ha spelare som går in och levererar för HIF och sen vart man kommer ifrån det spelar inte någon större roll, men det finns ändå ett värde i att ha en liten del av truppen som känner HIF:s identitet och som känner staden i sig.”

Snart tar en ny träningsvecka vid och då ler fotbollsvärlden mot Landgren igen och nog lär den få ett leende från Andreas tillbaka som svar.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*