Inför Häcken-HIF “Talar man om dröm- kontra mardröms-motståndare tillhör det gulsvarta Hisingslaget definitivt den senare kategorin”

Häcken står för motståndet imorgon Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Morgondagens motståndare är något av en mardrömsmotståndare för HIF. Från det att Häcken 2009 gick upp och etablerade sig i Allsvenskan efter att ha varit ett jo-jo-lag i många år, har HIF haft förtvivlat svårt i mötena mellan lagen. Att matchen dessutom spelas på bortaplan innebär en extra tuff uppgift…

Med lite råg i ryggen efter en mållös match men en bra insats i den förra omgången hemma mot Elfsborg, reser HIF till Göteborg för ett möte med BK Häcken på Bravida Arena på måndag. Om man talar om dröm- kontra mardröms-motståndare tillhör det gulsvarta Hisingslaget definitivt den senare kategorin för HIF. Från och med att Häcken 2009 gick upp och etablerade sig i Allsvenskan efter att ha varit ett jo-jo-lag i många år, har HIF haft förtvivlat svårt i mötena mellan lagen. Även tidigare så var det inte många matcher HIF vann mot Häcken.

En match jag gärna vill förtränga men som jag nog aldrig kommer att glömma var matchen Häcken-HIF på Ullevi 1998. Jag satt på plats och hade lyckats få min fru som är totalt ointresserad av fotboll, plus två kompisar från Göteborg som inte heller var speciellt roade av denna ädla sport, att följa med. Jag hade målat mig rödblå i ansiktet och viftade med en stor HIF-fana i 2,5 timme. Di röe ledde ju serien med två poäng och med bättre målskillnad än tvåan AIK, och Häcken var redan avsågade, så det skulle ju vara en enkel match att plocka med guldet hem till Sundets pärla. Alla HIF-supportrar i mogen ålder vet hur det gick. HIF gjorde en plattmatch och föll med 1-2, och samtidigt gjorde AIK 1-0 sent i matchen och gick om och knep guldet. Den Häckenmatchen är ett trauma som jag nog aldrig kommer över. Tränaren Age Hareide fick dock revansch året efter när HIF tog guld då återigen på Ullevi, i en match mot IFK Göteborg som man vann med 1-0.

180626 head coach Åge Hareide of Denmark after the FIFA World Cup group stage match between Denmark and France on June 26, 2018 in Moscow.
Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92078

Häcken ligger på 17:e plats i den allsvenska maratontabellen och har ett stort silver och två cupguld. HIF ligger på sjätte plats, och har sju allsvenska guld, fem cupguld och två guld i supercupen. Hisingslaget har till skillnad från många av de övriga allsvenska lagen en god ekonomi, p g a sina stabila inkomster från ungdomsturneringen Gothia cup. Tack vare dessa pengar och en gedigen satsning på sin egen ungdomssektion har man lyckats lyfta upp den ena talangen efter den andra i sitt seniorlag. Med en snabb teknisk fotboll och många unga spelare på väg upp i karriären, har laget etablerat sig som ett topplag i vår högsta serie. Häcken har i år blivit av med kända namn som Paulinho (Hammarby), Alexander Jeremejeff (Dynamo Dresden), Nasiru Mohammed (Levski Sofia), Kari Arkivuo (FC Lahti) och Kwame Kizito (Falkenberg). Man har värvat försvararna Tobias Carlsson (Varberg), Leonard Zuta (Konyaspor), lyft upp sin egen U 19-spelare Jakob Hedenqvist, och mittfältarna Leo Bengtsson (Hammarby), Patrik Wålemark (Qviding) och Adnan Maric, samt anfallarna Gustaf Nilsson (Vejby), Jasse Touminen (Bate Borisov), och Alexander Söderlund (Rosenborg).

 

HIF kan ta med sig en stabil insats mot Elfsborg hemma senast. I den mållösa matchen var försvaret den lagdel som imponerade mest, anförda av den rutinerade f d landslagsmannen Martin Olsson som med den äran ersatte Andreas Granqvist, U 19-landslagsmannen Casper Widell gjorde en bra match bredvid Olsson, och det gjorde även högerbacken Ravy Tsouka. I övrigt stack mittfältarna Mix Diskerud och Brandur Hendriksson ut. Fortfarande spökar en hel del skador i HIF-truppen men det är bara att gilla läget och kämpa hårt med de förutsättningar som gives. Om man plockar med sig en pinne hem från Bravida arena på måndag är det klart godkänt.

Matchen startar klockan 19.00 och du kan bla följa den i HIFs Sportbar

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*