Inför Falkenberg-HIF “Det finns en bra chans till tre tunga poäng”

170924 Helsingborgs Alex Timossi Andersson i nickduell med Falkenbergs Richard Donkor under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Falkenberg den 24 september 2017 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91854

HIF skulle behöva en vinst i sexpoängsmatchen mot Falkenberg borta för att hålla hallänningarna bakom sig och klättra i tabellen

HIF har tre starka prestationer med sig i bagaget de senaste omgångarna. Med kämpainsatsen då man reste sig från    0-2 till 2-2 borta mot mästarna Djurgården, segermatchen med 2-0 hemma mot AIK där HIF-laget presterade en väldigt bra fotboll i alla lagdelar under 93 minuter, och 1-1-matchen borta mot IFK Göteborg i onsdags, där laget kom tillbaka efter underläge igen, och pressade tillbaka Änglarna sista kvarten, så att det 19-åriga framtidslöftet Assad al Hamlawi kunde göra sitt första allsvenska mål och kvittera IFK Göteborgs ledning.

200715 Helsingborgs Assad Al Hamlawi jublar efter sitt 1-1 mål under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 15 juli 2020 i Göteborg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0025

Nu är det dags för en match av en helt annan karaktär, en sexpoängsmatch i Falkenberg på Falcon alkoholfri Arena på söndag mot stadens stolthet Falkenbergs FF. De här matcherna mot de övriga kölagen är på ett vis viktigare än mötena med topplagen, eftersom vinster mot de lagen skapar andrum i bottenstriden, när man själv kan lyfta i tabellen samtidigt som man håller avstånd till motståndarna. HIF och Falkenberg har kämpat på ungefär samma nivåer under flera år nu. De bägge lagen föll ur allsvenskan tillsammans 2016, och gick upp igen gemensamt 2018. De är väldigt jämna resultatmässigt, i fjol slutade t ex bägge mötena mellan lagen 1-1. Båda tillhörde bottenstriden i förra årets allsvenska, och när HIF klättrade upp på säker mark i de sista omgångarna, lyckades Falkenberg säkra nytt kontrakt i sista matchen när man gjorde 1-0 borta mot AFC Eskilstuna i absolut sista minuten.

Falkenberg har genom åren haft flera spelare och tränare med stark HIF-anknytning. När laget debuterade i allsvenskan 2014 och hängde kvar till 2016, tränades man växelvis av de båda HIF-ikonerna Henrik Larsson och Hans Eklund. I nuläget är Hans Eklund åter huvudtränare efter en utflykt till Kalmar, och i spelartruppen ingår den förre HIF-försvararen Calle Johansson och mittfältaren Anton Wede. De gula hallänningarna lär få kämpa hårt för att hänga kvar i årets serie precis som HIF, men man har visat tidigare att man har nio liv som en katt. I år får man också kriga om titeln “bäst i Halland” med Varberg som gör sin första säsong någonsin i högsta serien. Dessutom förväntas Halmstad BK att klappa på den allsvenska porten inför nästa säsong.

Falkenbergs tränare Hans Eklund när det begav sig som skyttekung i HIF 
© Bildbyrån – 26193-D

Falkenberg inför den här säsongen lyft upp fyra talangfulla ungdomar från sitt eget U 19-lag i seniortruppen, plus att man har värvat de båda målvakterna Viktor Norling (Kalmar, med ett förflutet i Landskrona BOIS, Trelleborg och Malmö FF) och Tim Erlandsson (Freij), försvararen holländaren Sander van Looy (PEC Zwolle), och anfallarna Kwame Kizito (Häcken) och Matthew Garbett (Team Wellington, Nya Zeeland). Man har släppt iväg Högaborgsfostrade Passi Prudence till Landskrona BOIS och Carl Martinsson till Tvååker på lån. Laget har precis som HIF, blandat och gett under säsongsinledningen. Man har  en vinst i första matchen borta mot Mjällby, två 1-1-matcher mot Häcken och AIK samt fem förluster mot Kalmar, Varberg, Sirius, Östersund och Djurgården.

Det lär bli en öppen historia på Falcon alkoholfri Arena på söndag, men om HIF kan spela lika bra, speciellt anfallsmässigt, som mot AIK hemma, finns det en bra chans för tre tunga poäng, även om Falkenberg är väldigt revanschsugna efter den snöpliga förlusten med 0-1 borta mot Djurgården i onsdags, där målet kom i slutminuterna efter en utvisning på en Falkenbergsspelare.

Matchen spelas på Falcon Alkoholfri Arena, i Falkenberg, med start klockan 17.30 på söndag

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*