Inför Djurgården-HIF “Frågan är förstås om HIF någonsin tidigare varit mer nederlagstippade än den här gången?”

190916 Djurgårdens Fredrik Ulvestad faller i kamp med Helsingborgs Adam Eriksson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Helsingborg den 16 september 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Fem raka matcher utan vinst. Fem raka matcher utan att göra mål. Läget kunde onekligen vara bättre inför morgondagens möte med de regerande svenska mästarna på Tele2 Arena

Inför måndagens bortamatch mot Djurgården på Tele2 arena skulle man vilja drömma sig tillbaka till den 8/5 1955. Då lyckades nämligen HIF ta en av sina största segrar genom att besegra Stockholmslaget med 6-0. Den här gången har HIF bara en sak att hoppas på och drömma om. Nämligen att Djurgården starkt underskattar sina motståndare och låter sig överraskas. Möjligt, men kanske inte så troligt.

Förra årets allsvenska mästare har i och för sig inlett säsongen betydligt svagare än förväntat, med två segrar och tre förluster, men det är ju ändå avsevärt bättre än HIF som gått mållöst från samtliga fem matcher och ännu inte lyckats göra mål.

Historiskt sett har HIF haft svårt för Djurgården. De 43 gånger lagen mötts i allsvenskan har resulterat i 20 hemmasegrar, 13 oavgjorda och 13 HIF-vinster.

Frågan är förstås om HIF någonsin tidigare varit mer nederlagstippade än den här gången? Och det med all rätt. Oförmågan att göra mål är direkt pinsam. Visst har spelet mot slutet sett något bättre ut än i inledningen, men det räcker inte så länge inte bollen hamnar i motståndarnas mål. Det här året är visserligen inget tidigare likt. Spelschemat är tight och även om försäsongen varit lång är tydligen inte majoriteten av de allsvenska spelarna tillräckligt bra för att klara av så flitigt matchande?

En skillnad mellan de båda lagen som möts på Tele2, är hur man valt att disponera sina spelare. I HIF är Armin Gigovic den ende som fått förtroende att starta alla fem matcherna. Kan det möjligen ha att göra med att HIF vill visa upp sin ”guldklimp” så mycket som möjligt, i syfte att höja priset på den försäljning som det snackats så mycket om? (Ärligt talat skulle jag inte bli förvånad om så är fallet.)

Armin Gigovic är den ende som fått förtroende att starta alla fem matcherna hittills Foto: Johan Lilja

Djurgården har fyra spelare som startat samtliga matcher. Som jämförelse kan konstateras att serieledande Norrköping har nio spelare, tvåan Malmö har tre och tabelltrean Sirius sex spelare som fått förtroendet att starta i samtliga matcher.

Det är sex år sedan HIF lyckades ta poäng på bortaplan mot Djurgården. 2014 blev det 2-2. Bara den som tror på mirakel vågar hoppas på en upprepning den här gången. Det som alla HIF-supportrar nu väntar på och hoppas ska hända är att någon i laget ska spräcka målnollan. Sedan spelar det ingen som helst roll om det är Max Svensson, van den Hurk eller Martin Olsson eller någon annan.

Ingen har väl kunnat undgå att det redan ställts krav på tränare Olof Mellbergs avgång? Konstigt vore det förstås annat med tanke på tabelläget och de uteblivna målen. Men ni kanske också noterade att både Abubakari och Martin Olsson stod upp för sin tränare och erkände att felet ligger hos spelarna. Troligen får nog både ledare och spelare dela på ansvaret om man ska se det objektivt.

Vi kan dock vara övertygade om att hela gänget är rejält revanschsugna och gör allt som står i deras förmåga för att vända den bedrövliga trenden. Återstår att se om förmågan räcker till? Något som knappast talar till HIFs fördel på måndag är underlaget. Än en gång handlar det om plast. Precis som mot Häcken.

En spelare som HIF troligen behöver se upp lite extra med på måndag är Fredrik Ulvestad som gjort tre av DIFs mål hittills och därmed överglänst både Emir Kujovic och Kalle Holmberg.

Nu ser vi med spänning fram emot hur Olof Mellberg tänker formera startelvan på måndag. Troligen inte samma som mot Mjällby?

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*