AOH gratulerar Christer Fursth…

960501 Helsingborg: Christer Fursth © Bildbyrån(19657 )

…vår förre mittfältare som fyller 50 år imorgon den 6 Juli

Christer hade ett par fina säsonger i HIF 1994-1996. Han värvades från Örebro och blev en nyttig kugge i laget. Han var bland annat med om att spela hem ett allsvenskt silver till klubben innan han drog vidare till tyska Köln.

– Jag ville ta chansen och kände mig mogen efter internationellt spel med HIF och någon landskamp, berättade han långt efteråt i en intervju i Göteborgs-Posten. Det här var mitt nästa steg. Ser man till pengarna var det så stora belopp att även om jag slog ihop lönerna från HIF och mitt andra jobb skulle jag tjäna 10-15 gånger mer i Tyskland.

Christer skrev dock in sig i den allsvenska fotbollshistorien av ett annat skäl än för sina framgångar på planen. Han blev det första svenska Bosman-fallet!

I december 1995 förändrade Bosmandomen fotbollens förutsättningar fundamentalt. Christer Fursth var förste svensk att utnyttja den fria rörligheten när han gick till Köln. Han fick ta smällen.

960527 Fotboll, Allsvenskan, Malmö FF – Helsingborg, 1-1: Daniel Andersson, Malmö fälls av Christer Fursth, Helsingborg
© Bildbyrån – 19689

Christer Fursth märkte inte så mycket av dessa reaktioner när han lämnade Helsingborg i januari 1997. Detblev värre när han kom hem.
– En tidning i Göteborg hade gjort ett helt uppslag i svart med mitt ansikte i mitten och rubriken “svartlistad”. Jag fick höra att jag sålt mig som en hora.

I Örebro var han inte önskvärd när han återvände till svensk fotboll. Istället hamnade han, som flera andra HIF-spelare gjort i Hammarby där han togs emot med öppna armar. Där fick han även uppleva att klubben, 2001, tog sitt första och fortfarande enda allsvenska guld!

Christer var en typisk vänster yttermittfältare och hade en fruktad vänsterfot. Han gjorde sju mål på sina 51 matcher i den röda HIF-tröjan. Under perioden i Hammarby, 1998-2003 blev det lika många mål, men på fler än dubbelt så många matcher (117).

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*