Inför det historiska skånederbyt HIF-Landskrona BOIS på tisdag

210804 Vasalunds Peshraw Azizi och Helsingborgs Anthony van den Hurk under fotbollsmatchen i Superettan mellan Vasalund och Helsingborg den 4 augusti 2021 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0200

När HIF gästas av nykomlingen Landskrona BOIS på tisdag, så är det inte vilken match som helst. Skånederbyn mot främst Malmö FF och Landskrona BOIS, även i viss mån mot Trelleborg, är så mycket mer. Det är fest- och galaföreställningar med mycket högre insatser än övriga seriematcher.

Många HIF-supportrar gillar inte Landskrona BOIS eller Malmö FF. Det är gamla djupt rotade föreställningar om att våra närmaste grannar är våra största fiender. Jag ser det inte ur det perspektivet. För mig är skånederbyn en fest, en galaföreställning och en drabbning med väldigt mycket högre insatser än övriga seriematcher.      En seger för HIF i ett skånederby kan rädda en hel säsong. Det är så mycket prestige i de matcherna att det kan heta “okej, vi åkte ur serien men vi slog åtminstone Malmö FF eller Landskrona BOIS i år”, bland HIF-supportrar.

Kan vi hoppas att få se Helsingborgs Anthony van den Hurk måljubla i skånederbyt mot Landskrona BOIS på Olympia på tisdag kväll ?
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0079

Landskrona BOIS hör hemma på högsta nivå i svensk fotboll precis som HIF. Hela Landskrona stad lever runt och kring BOIS som har en stolt historia. Laget har spelat 34 säsonger i allsvenskan och ligger på 15:e plats i maratontabellen. Man har ett litet silver 1937-38, tre brons 1938-39, 1975 och 1976. BOIS har ett cupguld från 1972. klubben spelade i cupvinnarcupen 1972 och i UEFA-cupen 1977 när man förlorade mot Ipswich med 0-1 och 0-5. BOIS har spelat 53 säsonger i näst högsta serien.

Den match mellan HIF och Landskrona BOIS som jag minns starkast är när BOIS var nykomlingar i allsvenskan 2002 och lagen möttes på Landskrona IP. HIF trodde nog att de skulle få en hyfsat enkel match i upptakten av serien mot nykomlingarna. Men vi HIF-supportrar fick nästan smyga ut från arenan efter att ha blivit utskåpade med 6-2. Det året ledde BOIS allsvenskan vid uppehållet men slutade i mitten av tabellen. Kända spelarprofiler genom åren i BOIS är Hasse Persson (50-talet), Claes Cronqvist (60-talet), Sonny Johansson (som gjorde flest mål totalt i allsvenskan under hela 70-talet), Mats Aronsson (skytteligavinnare i allsvenskan 1977), Pontus och Alexander Farnerud (som spelade i HIF 2019), Daniel Nannskog och Jonas Olsson. Kända f d BOIS-tränare som också har varit i HIF är Conny Karlsson, Anders Linderoth och Henrik Larsson.

Landskrona BOIS är nykomlingar i år och tippades av AoH att hamna på en 14:e plats. Laget gick upp via kval mot Dalkurd i fjol efter att ha blivit tvåa efter Värnamo i div 1 södra. BOIS tränas av Billy Magnusson med Max Mölder som assisterande. Man gjorde en bra försäsong med matcher mot Mjällby 0-0, Torn 6-1, Kalmar 2-0, Halmstad BK 1-1, Lunds BK 0-0, IFK Göteborg 0-4, Österlen 2-0 och i svenska cupen Östersund 0-3, Mjällby 0-3 och Akropolis 2-0. BOIS har skrällt rejält så här långt, och ledde serien fram till senaste omgången, då den andra nykomlingen Värnamo precis gick förbi. Laget har visat upp en jämnhet med ett starkt försvar, snabba offensiva omställningar både på mitten och i anfallsspelet, målfarlighet från flera olika spelare, och framförallt en trygg stabil spelide. Något som HIF inte har kommit upp till mer än i enstaka matcher.

210731 Helsingborgs Rasmus Karjalainen och Trelleborgs Mouhammed Ali Dhaini under fotbollsmatchen i Superettan mellan Trelleborg och Helsingborg den 31 juli 2021 i Trelleborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / CO0092

Nyförvärv i BOIS inför säsongen är målvakten Svante Hildeman (Torn), försvararen Andreas Murbeck (Ljungskile), mittfältaren Filip Ottosson (Eskilsminne) och anfallarna Viktor Ekblom (Österlen) och profilvärvningen Eric Pärsson (Mjällby), som varit skadad stora delar av säsongen, men som nu är i full träning, och som kan bli ett utropstecken i slutspurten av seriespelet.

HIF har som under hela året, blandat och gett i de tre senaste matcherna. Efter en stabil insats i 4-0-segern hemma mot Falkenberg, gjorde man en usel match borta mot TFF och föll med 0-2, och i onsdags mot Vasalund borta vann man visserligen med matchens enda mål, men spelmässigt var insatsen inget att yvas över.

Tack vare att alla lag i toppen slår varandra, så har HIF häng på de absoluta topplatserna inför den tuffa utmaningen i tisdagens skånederby. Men en förlust mot BOIS innebär att avståndet blir oroväckande stort till de svartvita. Jörgen Lennartsson måste få laget att känna sig trygga i en väl grundad spelide, och inte tappa trygghet, styrfart och linjer som i andra halvlek på Vångavallen mot Trelleborg, när man föll ihop helt. I vilket fall som helst  blir tisdagens skånederby en match med mycket kamp, med mycket prestige, och med extra mycket energi och vilja. Det blir en match som är en fest och en galaföreställning med mycket högre insatser än de övriga seriematcherna.

Matchtrupp
1. Anders Lindegaard (mv)
5. Brandur Hendriksson
6. Andreas Landgren
7. Viktor Lundberg
8. Vladislav Kreida
10. Rasmus Jönsson
11. Rasmus Karjalainen
13. Wilhelm Loeper
14. Casper Widell
15. Assad Al Hamlawi
19. Bödvar Bödvarsson
20. Dennis Olsson
21. Charlie Weberg
24. Emil Hellman
25. Kalle Joelsson (mv)
27. Benjamin Acquah
31. Adam Kaied
39. Anthony van den Hurk

Stöd oss på Patreon så vi kan fortsätta vår bevakning av världens finaste förening!

2 kommentarer

  1. Det mest negativa minnet är onekligen den ökända 6-2-matchen men det finns ju en del positiva minnen av derbyn som vi lyfter idag för att komma i rätt stämning (om än det känns som kvällens match kan gå hur som helst):

    Derbyt i Söderettan någon gång 92 där HIF hamnade i underläge, målvakten blev frilägesutvisad och trotjänaren Urban Stoltz fick ställa sig mellan stolparna: han räddar straffen och sen vänder HIF på steken, tack vara mål av förstås Masse & Henke! Ett drama som hämtat ut Rekordmagasinet och nog mitt bästa minne av HIF-Bois…

    Ett annat skönt minne är Cupmatchen Guldsäsongen 2011 som var nog den bästa matchen jag sett mellan lagen då båda manskapen spelade på topp, det var tufft och spännande men det gick som det alltid bör gå i ett derby:
    https://stattenakurvan.se/gamedetail.php?matchID=18266

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*