Inför AFC Eskilstuna-HIF

Fem poängs försprång kan bli åtta. Dessutom med en match mindre spelad. Det är så förutsättningarna ser ut när HIF beger sig till Eskilstuna och mötet med tabelltrean AFC

Vi lär knappast kunna förvänta oss ett målfyrverkeri från HIFs sida när man ställer upp för spel på Tunavallen imorgon eftermiddag. Hemmalaget har, på 22 matcher, bara släppt in 12 mål och med den statistiken tillhör laget det försvarstätaste i hela Superettan. Det kommer, med andra ord, bli en rejäl utmaning för HIFs offensiv att lyckas dyrka upp AFC-försvaret i jakten på poäng. Å andra sidan så har HIF gjort 12 mål mer, än ex-Allsvenskarna, vilket borgar för en spännande och tät match.

Både AFC och HIF har inkasserat två förluster den här säsongen och hemmalaget har faktiskt en snarlik rad, som gästerna, då man inte förlorat sedan 17 Juni. Då var det toppkonkurrenten Halmstad som drog det längsta strået trots att Eskilstuna fick ett tidigt ledningsmål. Båda lagen kommer dessutom till spel med ett oavgjort resultat i ryggen – mot samma motståndare dvs Degerfors. För HIFs del så lyckades man inte stänga matchen utan föll på ett sent övertidsmål. För AFC var det precis tvärtom och där lyckades man kvittera Degerfors ledning i den absolut sista minuten genom Adnan Kojic. Just Kojic är en av alla de spelare som HIF bör hålla ögonen på. Förvararen, som anlände från Halmstad inför denna säsongen, är nämligen den enda spelaren, i hemmalaget, som medverkat i lagets samtliga matcher den här säsongen. Någon utpräglad målskytt är han ju knappast men, i mångt och mycket, den som styr hemmalagets försvar.

AFC Eskilstunas Onyedikachkwu Samuel Nnamani är lagets främste målskytt den här säsongen. Turligt nog är han avstängd på lördag
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRŁN

Annars riktas blickarna främst mot Samuel Nnamani. Den 23-årige nigerianen är den som håller Oke Akpoveta utanför startuppställningen och leder AFC interna skytteliga med sina nio mål. Nnamani drog dock på sig sitt tredje gula kort senast och därmed avstängd på lördag. Under sommaren har man däremot värvat Bajram Ajeti, från BP, och på sina fyra matcher har anfallaren redan levererat två mål. Troligtvis blir det Ajeti och Akpoveta som får bilda anfallspar imorgon. Dock slipper HIF stifta bekantskap med en av Superettans kanske främsta spelare under vårsäsongen, Ibrahim Blati Touré, som lämnat för spel med spanska Córdoba CF.

För HIFs del så är det ett, mer eller mindre, ordinarie lag som man ställer på benen mot AFC. Både Micke Dahlberg och Mohammed Abubakari har haft lite småskador men båda kan ändå vara aktuella för spel. Detsamma gäller Andreas Granqvist som missade Sveriges två landskamper pga sjukdom. Granen bekräftade ju själv, på gårdagens medlemsmöte, att han kände sig bra och var spelbar imorgon.

Oavsett så har HIF ett gyllene läge att skapa distans till såväl AFC som Falkenberg. Serietvåan förlorade ju mötet med BoIS vilket innebär att HIF får fyra poängs försprång vid en ev vinst. För AFCs del så kan det skilja så mycket som åtta poäng om HIF kammar hem segern.

Som vanligt har vi, i samarbete med NordicBet, plockat fram en AOH-special till morgondagens match. Ni når spelet genom att klicka på bilden

Matchen spelas på Tunavallen i Eskilstuna med start klockan 16.00

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*