Hur räddar man klubben nästa gång?

Denna underbar känsla när HIF vann guldet 2011. Det vill vi uppleva igen!
Guldfirandet 2011 visste Inga gränser Foto:Martin Klinteberg
Denna underbar känsla när HIF vann guldet 2011. Det vill vi uppleva igen!
Guldfirandet 2011 visste Inga gränser – Men var början på en ekonomisk Berg och dalbana
Foto:Martin Klinteberg

Ni minns kanske för ett år sedan när nyheten slog ner att styrelsen räddat klubben från konkurs genom att sälja ut spelarrättigheter. Enligt en regeländring av internationella fotbollförbundet, FIFA, kan den lösningen inte längre praktiseras.

Det skapade en del turbulens och frågetecken, men styrelsens andemening var att rädda klubben från konkurs. Hur man hamnat i den situationen efter framgångsåren är en historia för sig, den får vi avverka vid ett annat tillfälle. Nu väljer jag att rikta fokus på att den möjligheten inte längre får användas.

”I december 2014 beslutade det internationella fotbollförbundet, FIFA, att, utöver förbudet mot tredjepartsinflytande, även införa ett förbud mot tredjepartsägande av spelare. Förening och spelare förbjuds att med en utomstående part (t.ex. ett externt bolag) ingå avtal som innebär att den externa parten ges rätt till del i framtida övergångsersättning avseende spelaren”

Troligtvis har Sadiku gjort sin sista match i HIF tröjan Foto: Samone Falkman
Loret Sadiku var en av de spelarna som man sålde ut delar av rättigheterna till.
Foto: Samone Falkman

Flera spelare har under de senaste åren genererat pengar till externa finansiärer, och några spelare i nuvarande trupp omfattas av ägarskapet än, men nu stryps den räddningsplankan. Hur ställer sig sittande styrelse till förbudet, och hur ser de på den konstgjorda andning de har använt för att hålla föreningen vid liv.

Givetvis var alternativen få, när kniven var mot strupen och det var skarpt läge då spelarrättigheterna såldes ut. Att ha arbetat med externa finansiärer har varit ett stort bidragande skäl till att funnits flera klasspelare på Olympia de senaste åren. Men är det värt det om det sker på bekostnad av föreningens existens?

Har samarbetet med Sportfive någon koppling till regeländringen av FIFA?
Har samarbetet med Sportfive någon koppling till regeländringen av FIFA?

Undertecknad hoppas att frågan om regeländringen lyfts fram på årsmötet om två veckor. Det finns förstås en tanke i bakhuvudet som florerar, är det som så att man har känt till denna regeländring (som blev publik på Fogis den 10/3) ett tag och därför är mer angelägna om att ingå i ett avtal med företaget Sportfive.

De nya reglerna träder i kraft först den 1 maj 2015.
Av FIFA:s information framgår det att redan ingångna avtal får gälla under en viss tid men att de måste registreras i FIFA:s Transfer Matching System (TMS).

Vill ni läsa mer information om förbudet hittar ni FIFA:s text i sin helhet här..

bbl_jimmy_fors

1 trackback/pingback

  1. Veckan som gick – v 11 | | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*