Hjärnsläpp & idioti!

Wilton Figueiredo är redo att förlåta 18-åringen som stormade in på planen och anföll Helsingborgs målvakt.
– Han är välkommen tillbaka till läktaren, säger Malmöstjärnan.

I dagens Sportbladet (på nätet) går det att läsa en intervju med MFF-spelaren Wilton Figueiredo som gör mig mörkrädd, skrämd och rejält förbannad!
Wilton bagatelliserar inte bara problemet, indirekt ger han tillåtelse till att det beteendet är ok och ursäktbart?
– Det tar bara lite tid. Okej, det var ett stort misstag från honom, men vi kommer alla förlåta honom snart. Det gör fortfarande ont för klubben, men jag förlåter honom, säger Figueiredo.

I samma tidning kan vi dessutom läsa att MFF’s nya sponsor, ICA, redan nu funderar på att bryta avtalet. Och om nu en (nyckelspelare) i laget uttalar sig så här, då är jag ganska övertygad om att så är fallet.

Jag vill minnas att en öl-producent vid något tillfälle sa upp avtalet med en stockholmsklubb på grund av dålig publicitet. Min uppfattning om ICA är att de vill vara ett “präktigt” företag måna om sitt varumärke. Skulle de godkänna att en spelare i laget de lägger en massa miljoner på, uttalar sig på detta vis, då är jag övertygad om att det varumärket får sig en rejäl törn.

“Vill du att han kommer tillbaka till era matcher?”
– Ja. Men jag hoppas han inte gör samma sak igen. Jag hoppas han skärper sig.

“Menar du det? Är han välkommen?”
– Ja, självklart. Vi skulle aldrig säga att han inte är välkommen. Han får komma hit, för jag tror att han älskar fotboll. Men han måste tänka sig för så att det inte händer igen. Det är min åsikt. Jag förlåter honom.

***

Vad är det för signaler Wilton ger med ett sådant uttalande?

***

Jag förutsätter att Malmö FF ger Wilton en rejäl reprimand, i annat fall är det inte ens lönt att försöka stävja de problemen som finns i svensk fotboll, det är ingen idé att lägga ner tid och energi på att rätta till problemen. Det är knappt någon idé att överhuvudtaget spela några matcher. För Wilton ger, i sitt uttalande, mandat till puliken att avgöra resultaten via skiljedomsnämnden…

***

Edit:
Av de kommentarer från en del MFF-supportrar som jag tagit del av efter detta inläggs publicering får mig till att bli än mer skrämd.
Wiltons uttalande slätas över med motiveringen att Wilton är djupt religös och en förlåtande människa. Vilket är absolut nobelt. Men då ett uttalande i denna frågan och med den digniteten är fruktansvärt olämpligt, tycker jag att Wilton i sådana fall ska ta till sig det gamla ordspråket; “Tala är silver men tiga är guld”!

 

14 kommentarer

 1. Jag blir också arg och förbannad. Varför ska fotbollen bli förknippad med “hulligan” fasoner?? Hade det varit tennis, hade det INTE varit okej och där är jag med 100% säker att man blivit avstängd från att se matcher.
  Fotboll ska vara en rolig upplevelse. Visst man ska få heja på sitt lag. Men varför ska det gå till överdrift. Det måste bli hårdare straff om man ska nå en förändring tror jag. Glädjen i fotbollen försvinner när det spårar ur…

 2. Man måste betänka att Wilton är djupt religiös och i hans religion är det största att förlåta.Det bör man känna till när man bedömer hans uttalande.
  Förövaren kommer antagligen att få ett lång bann från alla elitarenor, oavsett vad Wilton säger.

 3. Wilton är katolik, och siktar på att bli präst.
  Det här med förlåtelse är rätt viktigt för honom. Killen är nog rejält naiv helt enkelt.

  Jag sätter det som religös sinnesförvirring.

 4. I mina ögon, då han måste vara införstådd med hur denna incident drabbat och drabbar klubben, då är det bättre att tiga än att tala. (Tror det är ett religöst uttryck det med?)

 5. Frågan är varför AFTONBLADET väljer att publicera en sådan intervju. Det är äckligt tillrättalagt för att skapa just den här typen av reaktioner.

 6. Vi förutsätter att skvallerpressen gör allt för att få läsare och reaktioner, så då är frågan om deras val inte så svårt att besvara…

 7. @ Sven
  Hur motiverar du det? Med tanke på den uppmärksamhet som detta uttalande får, är jag ganska övertygad om att det kan skada…

 8. Min första tanke när jag läste intervjun med Wilton var att det måste ligga en religiös övertygelse bakom uttalandet. Och med lite distans till det hela så har ålahuet som sprang in på plan också rätt till en andra chans, oavsett vad man tycker om honom som person och det han gjorde.

 9. Tycker det är ganska befriande att någon uttalar sig humant och förlåtande när alla andra ropar på hämnd, lynchning osv.

 10. Man får väl även betänka att Wilton kommer från ett land där dödssjutningar vid större fotbollsmatcher inte är något ovanligt. Om man kombinerar det med en stark gudstro kanske perspektivet blir lite annorlunda än Svenne Banans? Just saying.

 11. Som HIF:are och präst måste jag säga att jag har den djupaste respekt och förståelse för Wiltons ord. Tyvärr vinklas i sann kvällstidningsanda detta som att han samtidigt applåderar busfasonerna och indirekt uppmanar till nya, vilket om man läser noga – och mellan raderna- inte alls är fallet.
  “18-åringen” är nu hela Sveriges niding och slaktoffer, förra veckan var det Ola Lindholm. Och den som inte ställer upp på avskyandet anklagas väldigt lättvindigt för att sympatisera med handlingen och nära nog vara medbrottslig. En ganska äcklig mentalitet som sprids mycket snabbt i det här landet.
  Två saker: utifrån en kristen människosyn och livshållning kan allt och alla bli förlåtna – OM MAN BER OM DET. Det har mig veterligt “18-åringen” ännu inte gjort.
  Och “tala är silver, tiga är guld” är mycket vist och sant. Men inte bibliskt.

 12. Borde kanske varit “Tala är silver men tiga är gu(l)d” fast då alla vet att Gud arbetar på sitt eget sätt (eller mystiska vägar kallas det väl) så vet man inte vad Pastor Wilton har talat i för tungor…

  Klart att killen om han tar sitt straff, betalar alla böter (inte lätt om både MFF, Canal har krav på honom + & snart säkert också SvFF – Lagrell missar inte chansen till lite x-ra kulor) samt att han går ut officiellt med en stor avbön så kan han förlåtas – men då pratar vi inte som Wilton menar nästa match efter landslagsvilan utan snarare om 5-10 år…

 13. Leif: Det är ett rätt anmärkningsvärt uttalande – självklart skall Aftonbladet publicera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*