HIFs årsmöte: “Vi har järnkoll på en svag ekonomi”

Även detta året valde HIF konserthuset för sitt årsmöte Foto: AOH Media

Ekonomin visar på ett plusresultat och på det sportsliga planet verkar medlemmarna har stort förtroende för Mellberg & co. Med andra ord så var det ett extremt odramatiskt årsmöte som gick av stapeln i Helsingborgs Konserthus tidigare ikväll

Det var ca 220 HIF-medlemmar som begett sig till Konserthuset den här torsdagskvällen. På sedvanlig maner så inledde klubbens ordförande, Krister Azelius, med att hälsa alla välkomna och inledde kvällen med att presentera de olika Merit och Utmärkelser för 2019.

Armin Gigovic, Jakob Voelkerling Persson, Casper Widell och Filip Sjöberg var några av mottagarna medan A-lagets materialförvaltare, tillika fd spelaren, Lino Boriero utsågs till Ständig ledamot.

Azelius fortsatte att tala om vikten av trovärdighet och talade om påstådda skulder till kommunen. Vikten av att inte tro utan veta hur det ligger till. Målsättningen om tålamod, från supportrar, om hur klubben nu sakta kliver vidare. Han tog även upp förra årets tränarcirkus och konstaterar att dock att den sportsliga målsättningen infriades.

Ordförande fortsatte att tala om att klubben numera har järnkoll på ekonomin om än att den är fortsatt svag. Han talade även om hållbarhetsprojekt och den fortsatta målsättningen att sjösätta projektet avseende flickfotboll.

Vad avser just ekonomin så visade 2019 års resultat på en vinst om 1,1 mkr (f.g år -10,5 mkr). Rörelseresultatet visar ett plus om 0,8 mkr att jämföra med en förlust om -11,9 mkr 2018. Men koncernens Egna Kapital är endast 2,1 mkr vilket medför att koncernen finansiellt sett har stora utmaningar att hantera 2020.

Robin Lundgren menar att ett driftsresultat på minus 5 miljoner självklart inte är acceptabelt i näringslivet men sett,med Allsvenska ögon, kan tillhöra ett av de bättre under fg år. Han valde även att jämföra resultatet med övriga Allsvenska klubbar och vikten av en god ekonomi. Inte minst för att kunna konkurrera på en högre nivå

Gällande styrelsen så hade valberedningen föreslagit omval av Krister Azelius som ordförande för ett år samt av Lottie Svedenstedt som ledamot. Anders Svensson, Hans Nelson, Stephan Carlquist och Markus Bergdahl är valda till 2021 och kvarstår i styrelsen. Magnus Ericsson och Oscar Rönningberg har avsagt sig omval och som deras ersättare valde medlemmarna in Kim Olsson, Emma Håkansson samt Stavros Papadopoulos. Därmed utökas styrelsen även med ytterligare en plats jämfört med 2019

– Från valberedningen är vi glada över att tillföra tre starka rekryteringar till nya ledamöter för att säkerställa klubbens vidare resa. Vi är övertygade om att de tre nya ledamöterna kommer att tillföra ny energi, nödvändig ny kompetens och erfarenhet till styrelsen. Därför väljer vi också att tillfälligt utöka styrelsen med en ledamot, säger Annelie Johansson, valberedningens ordförande.

Styrelsen 2020 har då följande sammansättning:
Krister Azelius, Ordförande återval 1 års mandat som går ut 2021
Lottie Svedenstedt, återval 2 års mandat som går ut 2022
Kim Olsson, nyval 2 års mandat som går ut 2022
Emma Håkansson, nyval 2 års mandat som går ut 2022
Stavros Papadopoulos, nyval 2 års mandat som går ut 2022
Anders Svensson, befintligt mandat som går ut 2021
Hans Nelson, befintligt mandat som går ut 2021
Stephan Carlquist, befintligt mandat som går ut 2021
Markus Bergdahl, befintligt mandat som går ut 2021

En motion var inkommen till mötet och den avsåg klubbens inställning till VAR (Video Assistant Referee). Där menade motionärerna att Helsingborgs IF, i alla instanser och kontakter, skall arbeta för att motverka ett införande av VAR i Allsvenskan, primärt i Svensk Elitfotboll och Svenska fotbollsförbundet. Här menar klubben att man inte kan ställa sig bakom motionen med hänvisning till att frågan är under fortsatt utredning från SEF och de 32 medlemsklubbarna. Styrelsen ansåg således att HIF bör avvakta utredningen innan beslut fattas i syfte att få bästa möjliga beslutsunderlag.

Efter årsmötet tog klubbdirektör, Joel Sandborg, över mikrofonen för att tala om framtiden. Han berättade bla om hur långt man kommit i arbetet med arbetet avseende flick- och damfotboll där klubben bla funnit en ny huvudsponsor i form av NENT. Målsättningen är att klubben skall ha ett Allsvenskt damlag 2026

Sandborg fortsatte med att belysa hur klubben jobbar med Hållbarhet och även ska jobba framöver. Fyra fokusområden – Fotboll för alla, Beat diabetes, Tillväxt Helsingborg och HIFs flick- och damfotboll

Kvällens största applåd drog den nya anfallaren, Anthony van den Hurk, ner när han, via videolänk, presenterade sig och även det faktum att han anländer, till HIF, redan under nästa vecka.  Initialt skulle övergången inte gälla förrän 1 Juli men efter förhandlingar väljer HIF att köpa loss honom så att han, rent praktiskt, är spelklar redan till den Allsvenska premiären.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*