HIF’are vi minns – Rade Prica

Han var med och förde Helsingborg till sitt senaste SM- guld, 1999. Sedan dess har han gjort stor succé och vunnit ligatitlar, både i Danmark och Norge. Den målfarlige forwarden har även hunnit med att spela i det engelska Premier League-laget Sunderland, där han blev coachad av den förre Manchester United- legendaren, Roy Keane. 

 –  Min tid i HIF minns jag väldigt väl. Det var i stort sett Jörgen Lennartsson som fick mig att komma till HIF. Det var underbara fem år jag hade i HIF, först i U-laget och sen i A-laget. Det är en tid jag aldrig kommer att glömma, säger Rade Prica och fortsätter:

 – Vårt SM-guld 1999 är det guld som har varit helt klart det bästa av de guld jag vunnit än så länge. Sista matchen mot Blåvitt, där det var över tiotusen HIF:are, var otrolig och hela bussresan hem och mottagandet i Helsingborg, är något jag aldrig kommer att glömma. Den dagen kommer för alltid vara insvetsat i mitt minne. När jag tänker på den dagen, så får den mig att le.

Efter Helsingborg flyttade Rade till den före detta tyska Bundesligaklubben, Hansa Rostock. I laget fanns sedan tidigare svenskarna  och de före detta HIF-spelarna, Peter Wibrån, Magnus Arvidsson, Andreas Jakobsson och Marcus Lantz. Högaborgssonen och tidigare MFF:aren Joakim Persson, kom till klubben samtidigt som Rade Prica, 2002. 

– Det var rätt så sjukt egentligen att vi var sex svenskar samtidigt i en utländsk klubb. Jag tyckte så klart att det var riktigt skönt med alla svenskarna. Jag var ju yngst och de andra hjälpte mig mycket när jag var där, säger Rade.

Rades tid i Hansa Rostock minns han med blandade känslor.

– Det var svårt i och med att det var väldigt höga förväntningar på mig. Plus att jag precis blivit pappa till en son. Han var bara två månader gammal när vi flyttade dit. Jag var och är deras dyraste spelare genom tiderna. Rent fotbollsmässigt var det godkänt. Såklart hoppades jag på att göra fler mål, och det hade jag gjort om jag satt alla mina målchanser, haha. Men när jag tänker på det idag så hade jag det väldigt bra där. Det är en väldigt fin klubb, som förtjänar att ligga i Bundesliga, säger Rade.

När Hansa Rostock blev nedflyttat till den tyska andradivisionen (2. Bundesliga) 2005, ville Rade lämna. Men Hansa Rostock satte stopp för en flytt.

– Jag hade bara ett år kvar av kontraktet. Som fotbollsspelare vill man ju spela i en förstaliga så klart. Men när dom inte ville sälja, så var det bara och bita ihop och köra på, säger Rade.

Till slut fick Rade lämna Hansa Rostock och han anslöt till det danska SAS-ligalaget Aalborg. I Aalborg rivstartade Rade med att vinna skytteligan under 2007 års säsong, med sina 16 mål. Fast en större merit skulle komma året efter. Aalborg bröt nämligen FC Köpenhamns långa segersvit av ligatitlar.

– Jag spelade bara halva guldsäsongen med Aalborg, så man kände väl inte sig så jättedelaktig i guldet. Vi ledde ju ligan när jag gick och jag tror jag ledde skytteligan när jag flyttade, så lite hjälpte man till. Det var riktigt kul och följa resten av säsongen via TV och internet. Det var skönt för alla spelare och hela Aalborg att slå FCK, säger Rade.

Anledningen till att Rade bara spelade en halv säsong med Aalborg 2007/08, var att Rade flyttade till det engelska Premier League-laget, Sunderland. Den förre Manchester United-legendaren Roy Keane, var vid denna tidpunkt tränare för Sunderland. Det började bra för Rade och han gjorde mål i sin debut för Sunderland. Men sen gick det utför. Det blev bara sex matcher på nästan 1,5 år (14 månader) i den rödvit-randiga tröjan.

–  Det var så klart en tung period. Jag kom dit i januari och fick spela sex matcher på vårsäsongen. Men jag var mycket småskadad på våren, som gjorde att jag missade många matcher. På hösten fick jag inte vara med en match (förutom en match på bänken mot Everton borta). Det var jobbigt att bara få vara med reserverna. Är man 28 (år),så vill man spela på riktiga arenor och inte med reserverna, säger Rade. 

Situationen var ohållbar för Rade och han flyttade till det norska storlaget, Rosenborg. I Rosenborg återförenades han med Sveriges nuvarande förbundskapten, Erik Hamrén,  Rade hade tidigare haft Erik Hamrén som tränare, då under sin tid i Aalborg. 

–  Erik var såklart en väldigt stor anledning till att jag flyttade till Rosenborg. När jag flyttade till Aalborg var (Mattias) Lindström en stor del, plus att Erik ville ha mig dit. Där visade det sig att Erik var en väldigt bra tränare. Han visade stort förtroende för mig. Helt klart en av de bästa tränarna jag haft, säger Rade.

Innan Rade kom till Rosenborg hade inte den norska klubben vunnit Tippeligan på tre år. Ett märkligt facit eftersom Rosenborg innan dess, hade varit det dominerande laget i Norge under flera år. Men det skulle Rade och hans lagkamrater ändra på.

– Rosenborg är i mina ögon en av dom bästa klubbarna i Skandinavien. Det är utan tvekan den bästa klubben i Norge. Det finns aldrig något annat tänk än att vinna. När jag kom så hade Rosenborg som sagt inte vunnit på tre år, men dom värvade bra och vi lyckades vinna två år i rad med väldigt god marginal, säger Rade.

Rade är nöjd med sin karriär hittils.

–  Jag har nästan alltid fått spela mycket och fått göra en del mål, fått vinna guld i tre länder och vunnit skytteligan i både Norge och Danmark. Fått spela Champions-League med HIF och Uefacupen/Europa League med både HIF, Aalborg och Rosenborg. Spelat med alla åldersbestämda landslag. Jag har mycket kul att minnas och har varit med om en hel del, så jag är väldigt nöjd med det jag varit med om, säger Rade.

Rade Prica har kontrakt med Rosenborg som sträcker sig över 2012. Dock så har Rade tankar kring att återvända till HIF och Olympia.

– Jag har två år kvar med Rosenborg. Men jag ska ju flytta hem en dag. Men omöjligt att svara på när. Den dagen då jag bestämmer mig för att flytta hem så vill jag såklart spela för HIF igen, om de vill ha mig. Det hade varit riktigt kul. Beror på hur gammal jag är och hur min kropp känner sig. Men HIF är klubben i mitt hjärta och Helsingborg är den finaste staden i Sverige, säger Rade.

Sist men inte minst så vill Rade skicka en hälsning till HIF och människorna i och kring klubben.

Jag är säker på att guldet kommer snart.

6 kommentarer

  1. Och inte bara att det var 6 svenska spelare utan snarare att alla hade anknytning till Helsingborgsfotbollen är onekligen ett gott betyg åt alla tränare, ledare & andra som jobbar med elitfotbollen inom vår stad!!

    Minns Rade förstås i CL men inte att han lirade i UEFA-cupen/Euroleauge – när kan det varit då??

  2. “han e där han e här, Rade ställer till besvär” 🙂 Få hem Rade som ersättare för Jönsson till sommaren!

  3. Ja, Rade var med i HIF mot Ipswich 2001. Sven Andersson la för övrigt handskarna på hyllan efter den matchen.

  4. Inte ofta det händer, men nångång ser man en svensk spelare fullständigt dominera en match: T Brolin i Sundsvall mot Hammarby och A Limpar i ÖIS mot Norrköping, i slutet av 80-talet… Och så Rade på Grimsta mot BP i cupen -02! F ö en match då Stoffe på ett alldeles häpnadsväckande vis avslöjade sig som hopplös för det årets VM-trupp.
    Herr Prica är naturligtvis alltid mycket välkommen tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*