HIF:are vi minns – Jesper Ljung

Foto: Tommi Nyman / Nyman Foto

Efter sju säsonger i klubben minns vi idag Jesper Ljung, den gamla HIF:aren som idag tränar division ett klubben FC Trollhättan.

*****

När kom du till Helsingborg?

Jag blev värvad under vintern -91 men gick klart skolan under våren och anslöt till truppen först under sommaren när jag gått ut gymnasiet. Sen blev det avancemang på hösten så det var en bra inledning får man säg. Jag fick sen vara med om hela resan upp till att bli ett allsvenskt topplag så det var många bra år i Helsingborg.

Vilket är ditt starkaste minne från tiden i klubben?

Foto: Tommi Nyman / Nyman Foto
Foto: Tommi Nyman / Nyman Foto

Det är väl delvis när vi gick upp -92 med tanke på all den längtan som fanns i staden efter ett allsvenskt lag igen, det var en stor upplevelse. Sen var det när vi tog nästa steg och kom ut i Europa och blev ett kontinuerligt topplag. Så där var många matcher man fick vara med om och uppleva, däribland en hel del derbyn mot Malmö FF förstås.

Det är ju derby imorgon, vilket av lagen tror går vinnande ur den matchen?

Jag håller ju på HIF i slutspurten så jag tror såklart att dem kommer lösa det hemma. De gick väl på en mindre mina mot Häcken, men jag hoppas att de tar med sig den lärdomen och skärper till sitt försvarsspel. Får dem rätt på det tror jag att de kan straffa Malmö och då är min känsla att man vinner matchen.

Hur upplever du att klubben har utvecklats sen du lämnade den?

Nu har jag ingen större inblick i verksamheten, men jag tyckte att klubben utvecklades väldigt mycket under mina år där. Det känn som att man hittade en struktur på en professionell verksamhet och det har man nog spunnit vidare på. Det kändes i alla fall som en väldigt proffsig verksamhet redan när vi klev ut i Europa -96, man har väl jobbat vidare på det och förfinat detaljer, men jag tyckte man låg långt framme redan då. Det är väl faciliteter och annat som förbättrats och det har såklart påverkat träningsmöjligheter med mera, fotbollen i sig har förstås utvecklats med mer pengar än på den tiden jag spelade i Helsingborg.

Är det någon från dåvarande Helsingborgs IF som du har kontakt med idag?

Foto: Tommi Nyman / Nyman Foto
Foto: Tommi Nyman / Nyman Foto

Den som man har mest kontakt med är väl P-O Ljung som idag är tränare i Örebro, vi har väl en god relation och pratas vid regelbundet. Sen springer man på gamla lagkamrater titt som tätt, det blir fler och fler gamla spelare som kommer in i tränarsvängen och då träffas man därigenom.

Hur mycket följer du HIF idag?

I och med man jobbar inom fotbollen, som tränare, är man ganska uppdaterad om vad som händer inom svensk fotboll. Man får väl säg att man följer dem hela tiden och hänger med i resultaten varje vecka, jag tycker att jag håller mig uppdaterad om laget ett par gånger i veckan.

Om du får gissa hur allsvenskan slutar, var placerar du HIF?

Jag tippar dem som segrare, jag tycker att de har ett bra anfallsspel och lyfter de bara skärpan i sitt försvarsspel under slutspurten så går de segrande ur det här. Den farligaste motståndaren tror jag Blåvitt blir.

Fakta om Jesper Ljung

Ålder: 39 år (blir 40 i december)

Bor: Öjersjö, utanför Göteborg

Arbete: Tränare för FC Trollhättan

Tid i HIF: 1992-1998

Moderklubb: Ryssby IF

Klubbar: Kalmar AIK, HIF, Vejle BK, Landskrona BoIS, BK Häcken

Klubbar som tränare: Holmalunds IF, BK Häcken (U19), FC Trollhättan

bbl_jimmy_fors

2 kommentarer

  1. För dom som inte upplevt Jesper på plan var han en spelare, som i sina bästa stunder påminde om Kenneth Storvik. Ett annat påtagligt minne man har av Jeppe är att efter varje sommaruppehåll, såg man att han varit hemma i Kalmar & käkat morsans köttbullar – så kan tänka mig han åkte på extra fysträning av vem som var fystränare då på den tiden…
    Kanske en idé för AOH att också minnas tillbaka och belysa materialare, fysansvariga, sportschefer osv som alla gör ett stort jobb för att HIF-spelarna ska prestera på topp?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*