HIF till semifinal

HIF lyckades igår att ta sig till semifinal i Svenska Cupen efter att ha besegrat AIK med 5-4 efter straffar. (1-1 vid fulltid).

Det var allmänt sett en tråkig men välplanerad fotbollsmatch. Båda lagen bygger sitt spel på att sätta motståndarna under press och bäst på detta, i alla fall under den första halvtimman var AIK. Bland annat skapar AIK två frilägen och borde rimligen fått ett till då domaren, Martin Strömbergsson, valde att blåsa för hands då Marcus Nilsson sköt upp bollen på handen på en framstormade AIK:are. De två frilägena som uppstod, uppstod på grund av att AIK:arna helt enkelt snodde bollen från Markus Holgersson, som hade en tung inledning på dagen. Dock räddades han vid båda tillfällena av en storspelade Pär Hansson.

Men han kan inte ta allt. Strax efter att klockan passerat 30 minuter slår AIK en crossboll från vänsterkanten och på något konstigt sätt får Martin Lorentzson bollen till Helgi Danielsson Som frispelar Goran Ljubocevic som placerar bollen invid Pärs högra stolpe. Detta var helt logiskt då AIK förde matchen och hade ett visst övertag.

Därför kom det som en chock för de dryga 5000 på Råsunda när Mattias Lindström från över 30 meters avstånd fick på ett praktskott som borrade sig in i Kenny Stamatopoulos vänstra kryss. Därefter blev matchen jämnare och även om AIK hade mycket boll så skapade man bara halvchanser. HIF hade inte heller så mycket farligheter och inte förrän en pigg Makondele kom in i andra förlängningskvarten så kunde HIF etablera ett rejält tryck. Dock var AIK även i förlängningskvarten närmast segern när man i slutsekunderna får tryck mot HIF:s mål och Martin Lorentzson drar på ett skott som träffar Holgersson i ansiktet.

HIF drabbades av ett par jobsposter under matchen. Lantz revs ner och blev i samband med detta knockad av en armbåge och Lantz vred sig länge och väl i till synes stora plågor. Efter matchen talas det om någon form av fraktur på näsbenet. Den andra skadan som drabbade HIF var Bergholtz som knappa 20 minuter efter att han ersatt just Lanaz fick utgå efter en förmodad stukning som uppstod vid ett motlägg med Daniel Tjernström. Ingen ojusthet utan ren och skär otur.

Efter en mållös förlängning vidtog straffar. Domaren ansåg att straffarna skulle läggas mot södra läktarna vilket upprörde Björn Wesström och övriga i AIK. De tyckte att man, åtminstone, skulle lotta om mot vilket mål man skulle slå straffarna då de ansåg att de som hemmalag skulle ha fördelen av att slå straffarna mot Norra.  I regelverket finns det ingen lottningsprocedur, ej heller att hemmalaget skulle få välja även om det i princip ändå blev så då supportrarna (?) på  Norra valde att skjuta av fyrverkerier under andra halvlek. Domarna ville naturligtvis inte utsätta straffläggare och HIF:s målvakt för denna risk så därför valde man att lägga straffarna mot Södra. Straffläggningen blev smådramatiskt. AIK missade sin andra straff och HIF var i förarsätet fram till lagets fjärde straff där Ardian Gashi slog en alltför lös straff. Detta räddades dock upp av att Pär lyckades rädda med fötterna på nästkommande straff och därmed var det upp till Christoffer Andersson att ta HIF till semifinal.

– Visst var det nervöst att gå fram, inte minst då de två föregående hade missat och att det verkligen var en avgörande straff. Därför var det skönt att se att den gick in, kommenterade Stoffe efter matchen.

HIF var i semifinal.

***

Det bittra efterspelet pågår fortfarande. HIF hade lyckats med att felnumrera Marcus Nilsson i matchprotokollet och skriva in 26 istället för 24 framför hans namn. Detta upprörde AIK och framför allt Björn Wesström som var hyperilsken efter matchen. Man ville att domaren skulle kräva att Marcus skulle gå av plan och ta på sig rätt tröja och det kan väl upplevas som rimligt. Men att därifrån gå till att kräva omspel för felaktig utrustning, ja det är bara inte klokt. Det har dessutom förekommit allehanda uppgifter om vad som egentligen stod på matchprotokollet men det är alltså så att Marcus varit felnumrerad. Inget annat. I tävlingsbestämmelserna står det dessutom uttryckligen att uppenbar felskrivning inte gör en spelare obehörig att spela matchen så protesten är bara bortkastade pengar.

Alex Miller (tränare i AIK) gjorde inte så stor sak av det hela. Han konstaterade att Marcus spelat med fel nummer men att de ändå spelade 11 mot 11. Här kändes det som om att det fanns en rejäl spricka mellan Miller och Wesström.

***

HIF har nu tagit sig till semifinal och lottning sker förhoppningsvis de närmsta dagarna, kanske redan i eftermiddag då TV4 sänder en av de tre återstående kvartsfinalerna. Men det skulle kanske höja intresset för Svenska Cupen så det blir väl inte av..

***

Avslutningsvis, HIF vann inte välförtjänt, men det måste ha känts extra skönt för Jeppe och hans bekanta med barn, efter att fått höra från AIK-klacken vilken “hora” han är. Vad har folk för problem egentligen?

1 kommentar

  1. Makondele var faktiskt en av HIF allra bästa spelare, och spelare på ett, för honom, väldigt otypiskt sätt med större energi och närkamper(!). Samma effekt som när Dahl levde upp när det var dags att skaffa nytt kontrakt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*