HIF har löst den ekonomiska krisen

Vi var nog många med HIF-hjärta, om inte alla, som suckade tungt “nej inte nu igen”, när de braskande rubrikerna om HIF:s skuld på 13 miljoner kronor, basunerades ut i media efter att seriesegern i superettan och återkomsten till Allsvenskan säkrats i höstas.

När jag nu läser en artikel av Tomas Nilsson på sportsidan i dagens HD där han skriver att klubben har löst krisen och kan trygga elitlicensen med ett eget positivt kapital på 1,6 miljoner andas jag givetvis ut, samtidigt som jag innerligt hoppas att man nu en gång för alla har lärt sig läxan, och ser till att få ekonomisk stabilitet på längre sikt. Det som får mig att känna visst lugn inombords är att de personer som nu sitter vid rodret, ordförande Krister Azelius, klubbdirektör Joel Sandborg, den administrative chefen Robin Lundgren och den blivande sportchefen Andreas Granquist, alla är tydliga med att föreningen inte kan ta på sig en för stor kostym, utan måste hitta hållbara budgetlösningar för verksamheten. Jag har intervjuat alla utom Azelius och de har gett ett sunt intryck kring vad klubben behöver för att må bra på sikt. De lyfter frågor som att bygga goda relationer till kommunalpolitiker, medborgare, övriga klubbar, spelare, ledare m fl, före att segla väg mot stora segrar och topplaceringar i Allsvenskan kvickt och lätt. De verkar helt enkelt vara införstådda med hur HIF måste jobba långsiktigt för att bli en klubb som har en trygg bas, när man blir ett av Sveriges bästa fotbollslag igen.

De ansvariga har jobbat stenhårt under de senaste månaderna för att reda upp den besvärliga ekonomiska situationen. Nu säger man sig ha en lösning på bordet. Jag läser vidare i HD-sportens artikel att ett minus på 13 miljoner innebar att man behövde få in minst 5,3 miljoner vid årsskiftet för att inte behöva lämna in en handlingsplan till Svenska Fotbollsförbundets licensnämnd. Det egna kapitalet förstärks med 6,9 miljoner vilket gör att man har ett eget positivt kapital på 1,6 miljoner kronor, säger Krister Azelius. Klubbdirektör Joel Sandborg säger att räddningsaktionen var på plats redan innan jul, men att han inte kunde presentera den för media, sponsorer och medlemmar p g a att vissa delar av innehållet väntade på bekräftelse från olika bolagsmässiga organ, vilket han upplevde som frustrerande. Nu känner han det som en jättelättnad att kunna berätta om detta, och ser det som att klubben fr o m nu kan börja känna optimism inför framtiden och börja bygga inför 2019.

Försäljningen av Alex Timossi Andersson ger, i omgångar, HIF intäkter som nu är en del av det kapital som säkrar elitlicensen 2020.  Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Tomas Nilsson skriver också i HD-artikeln att detaljerna i räddningsaktionen har många olika ben som den står på. Vissa delar är tekniska lösningar som att kommunen har gått med på att förlänga hyresskulden för Olympia från två till åtta år. Resurs Bank, den ständige räddaren i nöden, som har rätt till 25% av alla framtida spelarförsäljningar, har än en gång räddat klubben genom att tills vidare avstå utbetalningar på en miljon kronor, som HIF ska få av Bayern München för försäljningen av Alexander Timossi Andersson.

De nya intäkterna kommer från sju olika håll. Det är privatpersoner i och utanför föreningen som har ställt upp och i praktiken lånat ut pengar, som de inte kräver att få tillbaka förrän vinsten i föreningen överstiger det utlånade beloppet, allt enligt HD-sporten.

Enligt Krister Azelius, har klubbdirektör Joel Sandborg och framförallt den administrative chefen Robin Lundgren varit enormt drivande i arbetet för att ro den ekonomiska räddningsplanen i hamn. De orden från ordföranden, gör att jag känner tillförsikt inför framtiden. Jag fick som sagt en trygg förtroendefull bild av dessa centrala personer, plus av tillträdande sportchef Andreas Granquist när jag intervjuade dem i höstas.

Att HIF nu på sportfronten har signat Adam Eriksson och Rasmus Jönsson, samt sedan tidigare Alexander Farnerud, och dessutom vågat visa öppet intresse för starka nyförvärv som Alexander Kacaniklic och Halmstads Gabriel Gudmundsson, gör att jag nu sitter ganska lugn i båten. Men viktigast av allt för klubbens ledning är att fortsätta tänka långsiktigt för att HIF-skutan inte ska behöva riskera att förlisa fler gånger.

 

Källa: Tomas Nilsson, HD-sporten, lördag 19/1 2019, “Krister Azelius; vi har löst det”.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*