HIF-Gais 2-1

När försommaren idag belägrade Helsingborg så sken solen över Olympia hela kvällen. Detta såg HIF:arna som ett tecken på att de skulle bärga hem tre poäng, och bjuda sin trogna publik på kamp och underhållning i kvällens toppmatch mot GAIS

HIF drog upp ett högt tempo med offensivt presspel från start. GAIS hann inte etablera något försvarsspel innan Bjarnason kallt rullade in 1-0 i andra minuten, efter ett fint förarbete av Mamodu Moru som stressade GAIS-försvaret, vann boll vid straffområdesgränsen och frispelade Bjarnason. I efterhand justerades målskytten dock till att Moro själv gjort målet

HIF fortsatte med sitt fina presspel de första 20 minuterna. Bjarnason, Moro, Max Svensson och Muhammed Abubukari lät inte GAIS:arna komma över mitten många gånger mer än i något enstaka ströanfall. Därför var det riktigt surt och mycket orättvist när  HIF-bekantingen Calle Wede (släkten är värst), lyckades göra 1-1 på det första anfallet där GAIS lyckades hålla bollen kvar i anfallszonen mer än 2 minuter, i 28:e minuten. Adam Eriksson hade problem med markeringsspelet på sin vänsterkant.

Strax innan hade Mikael Dahlberg tvingats utgå efter en smäll. Han ersattes av Mattias Almeida.  I en situation minuten efter kvitteringen sprang Calle Johansson ihop med Calle Wede, och det tog så illa att Wede blev utburen på bår. Calle Johansson spelade fram till pausen då han bytte mot Charlie Weberg som gjorde ett stabilt inhopp.

Den sista kvarten av första halvlek jämnades spelet ut. GAIS hade fått självförtroende av sitt mål. Jag började få negativa vibbar igen eftersom HIF tappade initiativet. Bojanic var osynlig hela matchen men i detta läge var det främst Abubukari som eldade på sitt lag. Moro jobbade som en iller och Bjarnason hotade hela tiden GAIS-försvaret. Men GAIS var inte ofarliga i sina attacker.

Det märktes att HIF:arna och tränarna hade snackat rejält i paus. Det var ett fulladdat rödblått lag som tog planen i besittning direkt i staren av andra halvlek. HIF kom i våg efter våg. Randrup startade många anfall på sin högerkant tillsammans med Moro. Nu skapade HIF massor av målchanser. Max Svensson kom loss men sköt på målvakten, Bjarnason var på väg igenom ett par gånger, och Almeida och Moro sköt från distans vid ett par tillfällen.

HIF dominerade stort första kvarten. GAIS stack endast upp i någon farlig kontring. Så i 60:e minuten när HIF tryckte på och höll kvar bollen i anfallszonen ett par minuter, vände Moro snyggt bort sin försvarare och placerade läckert in 2-1 till HIF i bortre hörnet.

Efter målet fortsatte de rödblå att äga matchen. Man jobbade hårt för varandra över hela planen. Det främsta anfallsvapnet var när Randrup gjorde sina ruscher på högerkanten, och spelade vidare till Moro eller på djupet till Bjarnason, som sköt och lobbade och gick på genombrott. Han var väl värd att få göra  ett eller två mål till.

I 65:e minuten gick Max Svensson ut efter att ha sprungit sig trött. Han gjorde en godkänd insats idag, och ersattes av Andreas Landgren. GAIS försökte att skapa lite tryck framåt men det stannade vid ett par hörnor och en frispark vid gränsen till straffområdet. Det blev aldrig riktigt farligt. Landgren och Abubukari stoppade många av GAIS anfallsförsök.

Det här var ett stort steg framåt för HIF. Den här segern betyder jättemycket för laget. Dels visar man igen att man har ett tryggt fungerande grundspel med variation, tyngd och fantasi, med ett starkt högt presspel och fin rörlig anfallsfotboll.

Men segern ger även lugn och självförtroende, för nu är laget med i toppen och kan ladda sina batterier fulla med självtillit till derbyt i Landskrona på tisdag. För målsättningen måste vara att ta en match i taget.

Matchfakta:

HIF-GAIS 2-1 (1-1)

Målskyttar HIF:

Mamodu Moro (2)

Mamodu Moro (60)

GAIS:

Calle Wede (28)

Byten HIF:

Mikael Dahlberg ut Mattias Almeida in (22)

Calle Johansson ut Charlie Weberg in (45)

Max Svensson ut Andreas Landgen in (65)

Publik:

6551

Spelarbetyg:

Pär Hansson 3

Adam Eriksson 2

Calle Johansson 2

Fredrik Liverstam 3

Anders Randrup 4

Muhammed Abubukari 4

Darijan Bojanic 2

Mamodu Moro 4

Max Svensson 3

Mikael Dahlberg 2

Andri Runar Bjarnason 4

Mattias Almeida 3

Charlie Weberg 3

Andreas Landgren 3

4 kommentarer

  1. Nä, kom igen, GAIS dominerade första, och sedan en jämn andra. Det här räcker inte för att gå upp. Krisse var ju dessutom självkritisk i paus.

  2. Kan tyvärr inte alls känna igen mig i din matchanalys. Första 10 min i båda halvlekarna äger vi fullständigt men övriga 70 minter är vi om vi ska vara riktigt snälla jämnbra med Gais. Sista 20 min i första halvlek tycker jag dom kör över oss, det panikrensas till en ensam islänning på topp. Samma sak stora delar av sista kvarten i andra. Att vi ändå lyckas vaska fram några halvchanser då hör snarare ihop med antalet defensiva spelare hos Gais minskar.

    Njae poängmässigt bra men spelmässigt saknar jag just det du beskriver med variationsrikedom och fantasi. Jag tycker att vi har alldeles för lätt att hamna långt ner i banan och bli satta under press. Ofta pratas det om att vi möter skickliga motståndare, vart är dom?! I mina ögon ska det inte finnas några lag i årets Superetta som ska kunna komma till Olympia och bara tillåta oss att spela boll i 20 minuter.
    Första två matcherna såg bra ut men senaste tre ger mig inte någon trygghet i att vi kommer nå vårt mål.

  3. Jag håller med JP. GAIS kör över HIF i första. Andra är hyfsat jämn, men GAIS borde väl gjort 3-4 mål med en målskytt i form (skrev ett inlägg tidigare, men ser det inte). HIF har inte hittat spelat sedan de tappade det under Henke. Värva Dusan Djuric som spelande tränare!

  4. Det var en mycket positiv analys! Håller dock inte med. HIF har mycket att arbeta med när det press och positionsspel. I första såg det ofta desperat och långsamt ut med ut med bollmottagande, upptitt och slarviga passningar. Max S var inte med i matchen. Han gav urdåligt understöd till Adam, vilket gjorde att Gais flyttade över spelet till den kanten. Det fortsatte tills han byttes ut. Det blev klart bättre när Landgren kom in. Jag utgår från att Max inte startar i derbyt. Det viktigaste är tre poäng men det som oroar är att det mer och mer ser ut som 2017…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*