HIF får böta 35.000

Den 30 mars 2014 möttes Helsingborgs IF och Djurgården i allsvenskan på Olympia i Helsingborg. Samma dag hade en Djurgårdensupporter misshandlats allvarligt i centrala Helsingborg och mannen avled senare under dagen. Matchen mellan Helsingborg och Djurgården påbörjades men avbröts av domaren i den 41:a minuten. Disciplinnämnden har tidigare beslutat i tävlingsärendet att målresultatet 1-1 ska gälla som slutresultat i matchen.

Disciplinnämnden beslutar med stöd av 2 kap. 26 § och 3 kap. 22 § SvFF:s tävlingsbestämmelser samt 14 kap 2 § RF:s stadgar att Helsingborgs IF ska betala böter med 35 000 kr.

Foto: Bjarki Tordarson
Bild från den avbrutna matchen mellan HIF-Djurgården.

Säkerhetsdelegaten Stefan Winqvist har anmält att Helsingborgs supportrar använt pyroteknik inne på arenan i form av minst 30 rökfacklor/rökutvecklare men har även noterat att ingen fackla kastats och inga skador rapporterats.

Matchdelegaten Pelle Höög har – utöver den planinvasion som prövas som ärende mot Djurgården – rapporterat att en enskild Djurgårdensupporter fick springa in på planen och angett att denne borde ha stoppats tidigare vilket Helsingborg som arrangör har ansvaret för.

Helsingborg har bedömt att det snarast var högst 20 facklor som Helsingborgsupportrarna tände. Föreningen har även understrukit att säkerhetsarbetet med visitation m.m. fungerat bra.

Vad gäller den enskilda Djurgårdensupportern har Helsingborg redogjort för den taktik som föreningen har för att hantera denna typ av händelser och att man i detta fall bedömde att denna enskilda person inte var någon fara för spelare eller domare samt att strategin var att på ett lugnt sätt omringa personen för att stoppa och omhänderta honom vilket också lyckades.

Disciplinnämndens bedömning

Disciplinnämnden godtar säkerhetsdelegatens uppgifter om att 30 facklor antänts av Helsingborgs supportrar inom arenaområdet och konstaterar att Helsingborg har ansvaret för detta.

Vad gäller den enskilda Djurgårdensupporter som sprang in på planen hade Helsingborg som arrangerande förening det övergripande ansvaret för säkerheten på arenan. Nämnden anser dock att den strategi som Helsingborg använt har varit befogad för att undvika ytterligare störningar. Helsingborg ska därför inte bestraffas för denna händelse.

Sammantaget anser nämnden att Helsingborg på grund av pyrotekniken ska betala böter med 35 000 kr men att föreningen inte ska göras ansvarig för att en Djurgårdensupporter sprungit in på planen.
(Saxat från Disciplinnämnden SVFF) 

bbl_fredrik_ymer

1 kommentar

  1. Mest märkliga med denna domen är den sida av den som gäller DIF där man, om hur än tragisk händelse, stormar man INTE en plan för att avbryta en match! Då tar man kontakt med sin SLO eller de representanter för klubben som är på plats, och den vägen framför krav/önskemål på matchen ska avbrytas. Och detta hade säkert inte varit några diskussioner om ta ett sådant beslut, och då hade det säkert också underlättat ev. omspel eller beslut att återuppta matchen längre fram efter det akuta sorgearbetet är avklarat.

    Nu får alltså DIF “rabatt” för det regelvidriga samt ytterst osäkerhetskapande sätt på vilket man fick matchen avbruten! Och det gör ju en mörkrädd hur man i framtida matcher kan spela “död-mans-kortet” och påstå att något sådant här hänt & få en match avbruten där ens lag t.ex. ligger i underläge/fått straff emot sig i en avgörande match om medaljer/streckstrid. Dessutom bekräftas en fördomar om “Stockholmscentreringen” i SEF, Disciplinnämnden & andra beslutande organ, då om det varit t.ex. HIF eller IFK som stått på den felande sidan som DIF nu gör, hade beslutet säkert blivit av en mer kännbar natur för dessa klubbar…

1 trackback/pingback

  1. Veckan som gick – Solen skiner åter över Olympia : | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*