HIF är i allsvenskan efter en bragdseger med 3-1 mot Halmstad….

211214 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar efter 1-2 målet under fotbollsmatchen i kvalet till Allsvenskan mellan Halmstad och Helsingborg den 14 december 2021 i Halmstad. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0350

HIF gjorde en bragd i  kvalfinalen mot Halmstad BK på Örjans vall, och är mot alla odds i allsvenskan efter seger med  3-1.

Den enda frågan inför kvällens kvalavgörande var om HIF hade den mentala styrkan att se till att besegra Halmstad BK, kosta vad det kosta ville, och fixa ett allsvenskt avancemang. Men då behövdes en insats långt utöver det man har presterat tidigare under spelåret. De som skulle ta sig an utmaningen i kväll var från start Kalle Joelsson, Ravy Tsouka, Casper Widell, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Vladislav Kreida, Brandur Hendriksson, Adam Kaied, Wilhelm Loeper, Assad al Hamlawi och Anthony van den Hurk. D v s samma startelva som i hemmamatchen senast, och som inte förmådde skrämma upp hallänningarna då. Så frågan var om de skulle göra det i kväll på Örjans vall.

HBK fick frispark ett bra läge en bit utanför straffområdet i den första matchminuten. Den skruvades strax utanför Joelssons högre stolpe. HIF såg taggade ut i inledningen, man vann mycket boll, pressade hemmalaget högt och förlade spelet på offensiv planhalva. Precis som senast på Olympia var det kantspelarna Kaied och Loeper som slog an tonen, och skapade flera anfall. Hemmalaget skapade sitt första riktiga anfall efter en kvart. Det ledde till en hörna som skapade viss oreda i HIF-försvaret, men bollen slogs undan. HIF-försvaret såg väldisponerade ut så långt, och Kreida och Hendriksson krigade över stora ytor på sina defensiva mittfältspositioner. Van den Hurk och Al Hamlawi var mer aktiva än senast och stressade HBK-försvaret i deras speluppbyggnad. I den 21:a minuten gjorde Kaied en fin aktion när han skapade ett skottläge och sköt ett bra sätt som HBK-målvakten räddade.

HIF var det bättre laget den första halvtimmen, och visade en helt annan inställning än hemma på Olympia i lördags. I den 30:e minuten skapade HIF ett fint anfall när Loeper hittade van den Hurks panna, men han nickade strax utanför. I stället kunde HIF rättvist ta ledningen i den 32:a minuten, genom Wilhelm Loeper som ensam kämpade sig mellan två hemmaförsvarare, och liggande kunde lobba in bollen i mål över Halmstadmålvakten. Det var en ren viljeinsats av planens bäste spelare så långt.

211214 Helsingborgs Wilhelm Loeper jublar efter 0-1 under fotbollsmatchen i kvalet till Allsvenskan mellan Halmstad och Helsingborg den 14 december 2021 i Halmstad.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0350

HIF fortsatte att trycka tillbaka hemmalaget och vara det bättre laget. Loeper ryckte sig loss på sin högerkant och slog ett par fina inlägg. Men tyvärr kvitterade Samuel Kroon på en kontring i den 39:e minuten. Han kom fri till vänster strax utanför straffområdet och sköt ett skott som Joelsson borde ha tagit. Det var surt, men HIF var ändå tvungna att göra två mål i matchen för att ta den allsvenska platsen. Efter en stark första halvlek av HIF där man dominerade matchbilden, hade man verkligen häng på avancemang. Det krävdes att man vann den andra halvleken med ett mål mer än HBK.

HIF tog tag i taktpinnen direkt i inledningen av den andra halvleken. Man krigade om varje boll, och låg tätt på HBK-spelarna. Loeper, van den Hurk, Al Hamlawi och Kaied fortsatte att sätta tryck på hemmalaget på den sista fjärdedelen, och stressade hela tiden hemmaspelarna i deras speluppbyggnad. Hendriksson och Kreida var hela tiden aktiva och vann boll. I den 61:e minuten kom Loeper loss på högerkanten och slog ett fint inlägg centralt som HIF-spelarna var centimeter från att nå framför mål. I den 63:e minuten satsade HIF ännu mer offensivt när Dennis Olsson kom in i stället för Bödvarsson. Därefter brakade Kreida och Kroon ihop i en tuff närkamp där bägge blev varnade.

211214 Helsingborgs Assad Al Hamlawi och Halmstads Andreas Johansson under fotbollsmatchen i kvalet till Allsvenskan mellan Halmstad och Helsingborg den 14 december 2021 i Halmstad.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0350

I den 74:e minuten ersatte Karjalainen och Rasmus Jönsson, Kreida och Al Hamlawi. Nu satsade HIF allt man hade för ett 2-1 mål. Spelet jämnades ut något men HIF-arna fortsatte sin offensiv. I den 83:e minuten ersatte Viktor Blixt Ravy Tsouka. I nästa minut hände det som alla HIF-are satt och drömde om. Dennis Olsson slog ett perfekt inlägg till van den Hurk, som säkert nickade in ledningsmålet för HIF. Så med fem minuter plus tillägg var HIF i allsvenskan. Nu gällde det att visa att man klarade av att inte släppa in mål i slutminuterna.

I den 87:e minuten revanscherade sig Joelsson när han gjorde en fantomräddning på ett kanonskott i det vänstra krysset. När HBK gick för kvittering, så snubblade Baffo med bollen ensam som sisteman, så att Karjalainen kunde rulla in 3-1 till HIF. HIF vann rättvist med 3-1 i Halmstad efter en stormatch. Grattis till det allsvenska avancemanget Helsingborgs IF. Jag gråter glädjetårar för ett nedskrivet HIF och en nedskriven huvudtränare vid namn Jörgen Lennartsson, som mot alla odds kunde prestera som bäst när det gällde som mest.

 

 

 

1 kommentar

  1. En bra artikel. Det är många som gråter glädjetårar med dig idag! Årets bästa match när vi som bäst behövde den 💪💪💪.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*