Henrik Leveau: ”Man vet aldrig hur en arbetsdag ser ut”

Allt om HIF fortsätter att gå “Bakom båset” på Olympia och den här gången har vi träffat Henrik Leveau som arbetar som företagssäljare för HIF.

Henrik för de som inte har träffat dig personligen, vem är du egentligen?
I yrkesrollen så är jag en väldigt affärsorienterad, nyfiken och idrottsintresserad person som är lite av en kameleont som kan passa in i de flesta situationer vilket passar bra när man ska förhandla med alla typer av kunder.

jonsson_leveau
AOH:s Maria Jönsson har träffat HIF:s Henrik Leveau
Foto: Bjarki Tordarson

Vad har du för fotbollsbakgrund?
Jag har spelat fotboll och hockey i hela mitt liv och började följa HIF när jag var åtta år ungefär genom att samla burkar bakom södra och norra läktaren. Under den tiden så spelade jag själv i Högaborg så även om HIF var menat att vara lite av antagonisten så var det dem som gällde i A-lagssammanhang.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Vad har du för anknytning till staden och klubben?
Jag är född och uppvuxen i Helsingborg och om man bortser från ett par utflykter till bland annat Spanien så har jag bott här i hela mitt liv. Klubben fick jag kontakt med redan som liten genom att min farbror arbetade som kock i HIF-villan som låg en bit bort och då fick jag sitta bredvid bröderna Lilius och Company när vi lunchade vilket var ganska stort för en grabb. Ju äldre jag blev desto längre upp på läktaren flyttade jag och tog plats i klacken när jag var mellan 12 och 22 år gammal. Än händer det att jag hittar tillbaka till klacken genom mina vänner i HLC då det är en härlig känsla att få stå tillsammans med likasinnade och få sjunga fram HIF och ge dem det stöd de förtjänar.

Hur kom det sig att du började arbeta på HIF?
När jag började arbeta inom sälj så såg jag en annons i HD där HIF sökte en säljare, och då jag sen länge insett att jag själv inte skulle bli varken hockey- eller fotbollsproffs som jag drömde om när jag var liten så kände jag direkt att det var helt rätt. Kunde jag inte spela så ville jag bidra på annat vis genom att arbeta med framförallt sälj då som jag halkade in på för 10 år sedan och blev kvar på det spåret eftersom att jag tycker det är kul och utmanande.

Hur ser din yrkesmässiga bakgrund ut?
Jag började sommarjobba på Scandlines som 16 åring där min pappa också arbetade. Till en början jobbade jag på kajen med att dirigera bilar men året efter bytte jag till Drive-in, följt av sommarjobb på expeditionen. När jag sedan var klar med lumpen och arbetade skift så kände jag att tiden var rätt så jag passade på att ge mig ut i världen en sväng. Vid min hemkomst fick jag fast anställning på Scandlines och arbetade ytterligare 1,5 år innan jag fick tjänsten som försäljningsansvarig mot resebyråer under 15 månaders tid och lärde mig otroligt mycket, det var även då jag insåg att det är sälj- och marknadsföring som jag vill arbeta med.

Därefter arbetade jag som bemanningschef på Adecco, men eftersom att det inte var den rollen jag var ute efter att ha, sökte jag annat och fick jobb på en Svensk Mobiltjänst och sålde mobila lösningar till företag under två års tid innan jag slutligen fick jobbet på HIF. Utöver det så har jag även arbetat en termin som idrottslärare under vikariat då jag trodde att det var det jag ville syssla med, men det räckte med en termin för att inse att det inte var något för mig. Sen har jag gått en del säljutbildningar där mitt senaste diplom är från IHM och Key Account Management.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Min huvudsakliga arbetsuppgift är att sälja skräddarsydda sponsorlösningar, efter marknadens och kundens behov för att få in pengar till HIF. Redan i augusti/september så börjar införsäljningen inför kommande år eftersom att de stora avtalen tar rätt lång tid att arbeta in. Utöver det så arbetar jag även mycket med företagsevent för vårt nätverk och arrangerar omkring 26-27 träffar varje år tillsammans med vår Eventkoordinator, Emma Jungmark. Vi fixar allt från inbjudningar till bokningen av eventet och själva genomförandet. Förr i tiden
hade vi enbart så kallade relationsträffar men i takt med att kraven på sponsorskapet ökade och för att försäkra företagen om att de får tillbaka en del eller allt av sina investerade pengar (ROI) erbjuder vi sen ett par år tillbaka rena businessträffar.

Hur ser en vanlig dag på arbetet ut?
Det är ju lite det som är tjusningen med HIF för man vet nästan aldrig hur det kommer att se ut utan det är mycket snabba bollar, inte minst nu inför premiären då det känns som att hur strukturerat vi än arbetar så dyker det ändå upp en massa överraskningar. Men en vanlig dag annars ser väl ut som så att jag kommer hit vid åtta och börjar med att sätta på kaffe och med att gå igenom min mail och ringer och bokar upp kommande veckas besök. Sen följer jag upp mina offerter och därefter så är det oftast besök under hela dagen för att på eftermiddagen återigen gå igenom mejl och följa upp offerter men även hinna planera inför kommande dag. I den här perioden är en arbetsdag på åtta timmar bara en dröm utan det är snarare tio till tolv timmar per dag.

Vem är din närmsta chef?
Det är Rickard som jag svarar inför.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Vad skulle du säga är de viktigaste faktorerna för att uppnå ett bra resultat inom ditt arbetsområde?
Först och främst så gäller det att ta väl hand om de sponsorerna som man redan har och se till att de får allt som står i deras avtal samt försöka generera affärer mellan dem, men utöver det så är prospekteringen det absolut viktigaste. Det gäller att kunna planera långsiktigt och få in nya kunder som går in med nytt kapital och helst går med i nätverket och då måste man hela tiden ligga steget före för att hålla jämna siffror. Sen gäller det att vara affärsorienterad då Helsingborg är en relativt liten stad så träffar man folk och kunder överallt, både på arbetstid och privat. Ofta är det alltså jobb som gäller även när du egentligen inte är på arbetet, men det är också där man kan hitta de där små affärerna som kan bli avgörande för att nå sin budget.

Vad är det bästa med att arbeta på Olympia och för HIF?
Jag skulle faktiskt kalla det för Helsingborgs bästa säljjobb om man är fotbolls- och idrottsintresserad då man får uppleva otroligt mycket. Det är dels den sportsliga biten och när det går bra som är rolig men sen även allt annat med resor och möten med nya personer då man träffar otroligt mycket människor från alla håll och kanter. Jag har bara arbetat här i fyra års tid men upplevelsemässigt känns det som tio.

Är ditt jobb svårare när det går dåligt på plan?
I den bästa av världar så ska det inte spela någon roll för våra sponsorer om vi ligger tia eller etta i tabellen just eftersom att vi samlas under varumärket och organisationen HIF och ska därför kunna ha enbart affärsmässiga relationer. Givetvis så märks det inte minst hos de mindre sponsorerna om det går bra för laget, men det är även positivt för de större då de syns mer utåt med sina varumärken. Så man skulle kunna säga att det inte blir svårare när det går dåligt men det går mycket lättare när det går bra.

Hur har arbetet förändrats med åren?
Det ställs högre krav på oss hela tiden vilket är kul men samtidigt så står HIF kanske lite i ett vägskäl då inte alla förstår att det trots allt är ett företag och även om vi också är en klubb så är vi fortfarande en business och måste därmed kunna leverera en viss produkt för att sponsorer och alla kategorier av supportrar ska komma. Så framförallt så är det att vi har blivit mer och mer affärsmässiga och även om vi har en del kvar att arbeta med så ligger vi långt framme med svenska mått mätt.

Sätter du upp några personliga mål inom din yrkesroll inför säsongen?
För egen del så är det min budget som är huvudmålet och det är egentligen det enda jag jobbar mot då allting jag gör ska resultera i att jag håller mig till den. Jag har ökat min budget rätt så kraftigt varje år vilket gör att jag alltid har det som mål så jag har rätt så höga krav på mig själv och klarar jag det inte så känns året bortkastat för min del. Men når jag det så är det som att jag personligen tar ett litet SM-guld även om det inte uppmärksammas då det inte syns någon annanstans mer än i bokföringen vid årets slut.

Hur tror du att det kommer gå för HIF under säsongen?

Jag kommer tyvärr att vara lite tråkig och tona ned förväntningarna lite och säga att HIF kommer vara lite av en underdog i år och börja säsongen lite trögt. Men när väl Roar får sätta sin prägel så kommer vi ändå hamna i topp fyra där jag tror vi får sällskap av AIK, Elfsborg och Malmö.

bbl_maria_jonsson

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*