Hat, hot och trakasserier hör inte hemma inom fotbollen

Pappa Henrik hade en succéfylld tid i Celtic under Jordan Larssons sju första år i livet. Av alla klubbar är det kanske den skottska klubben som ligger närmast 19-åringens hjärta. Något som anfallaren bryskt fick erfara under gårdagskvällen i samband med att laget tog emot Malmö på Celtic Park.

Ingen har ju undgått Malmös, något turliga, framfart i den finaste av klubbturneringar – Champions League. I går var det dags för de svenska mästarna att gå in i tredje kvalomgång och mötet med Celtic i Glasgow. Som så många andra valde Jordan Larsson att kommentera detta på sociala medier och näthatet lät inte vänta på sig. Frågan är dock om 19-åringen var beredd på de påhopp som följde och har fortsatt under stora delar av dagen idag.

“Getting goose bumps just watching from the TV! Amazing to see Celtic dominate on and off the pitch”

Malmö inledde katastrofalt och låg under med 2-0 redan efter 10 minuters spel. Givetvis var inte detta vad lagets supportrar hoppats på och när vi övriga, precis som Jordan, visar vår uppskattning över en fin fotbollsmatch så verkade slå över på en del sk mff-supportrar. Eller hur skall man annars tolka den storm som följde?

Givetvis kan man vara besviken över sitt lags insats och tycka mer eller mindre om en spelare men att, via sociala medier, hoppa på en yngling med ord som anspelar på släktingars tragiska bortgång osv då har det gått för långt. Än värre måste det väl ändå vara när diverse tidningar och skribenter tar upp detta och anhängare till mff fortsätter att hävda det oskyldiga i påhoppen med försvaret att “det var ju inget direkt hot”

Hur mycket påhopp skall man acceptera som fotbollsspelare? Foto: Bjorn Wijk
Hur mycket påhopp skall man acceptera som fotbollsspelare?
Foto: Bjorn Wijk

Nu tänker jag inte sänka mig till den nivån så att jag drar alla mff:are över en kam eller ens anklaga klubben för det som skett. Givetvis fördömer varenda normalt funtad människa dessa uttalande oavsett klubbtillhörighet. Malmö FF kan inte ta ansvar för alla sina sk supportrar och deras uttalande. Lika lite som HIF kan ta ansvar för att en människa mister livet på väg till en match på Olympia eller att Djurgården kan ta ansvar för att deras sk supportrar misshandlar oskyldiga människor och slår i sönder en pub i centrala Helsingborg. Men man kan åtminstone ta sitt ansvar genom att tydligt markera och ta ställning mot alla de hot, trakasserier och hat som sprider sig. Inte minst via sociala medier där människor åtminstone tror sig vara anonyma.

Mig veterligen så har malmö ff inte, på något sätt, tagit avstånd från det inträffade. Något som HIF, via sin klubbdirektör, gjorde under dagen. Om något så visar det väl att vi HIFare inte kommer att acceptera detta beteende framöver – varken från andra klubbars supportrar eller våra egna.

På HIFs facebooksida¨kunde man läsa följande

“Med anledning av händelser på sociala medier mot spelare i HIF:

Helsingborgs IF tar starkt avstånd från all form av hat, hot och trakasserier. Det är beklagligt att individer i vårt samhälle inte kan acceptera olikheter, människors värde och allas rätt till en åsikt. Att det då även sker anonymt är ett oroväckande samhällsfenomen som behövs tas på stort allvar.

När grova övertramp görs och dessutom mot en ung spelare behöver vi som förening på ett tydligt sätt visa att det är oacceptabelt. HIF jobbar dagligen med värdegrundsarbete i samhället. Vid sådana här mycket allvarliga händelser ser vi att behovet är ännu större och att fler aktörer behöver samverka”

Foto: Samone Klinteberg
Snart är det dags för en publikfest
Foto: Samone Klinteberg

Om drygt 10 dagar är det dags för årets sist Skånederby på Olympia. En match som förhoppningsvis skall präglas av fint väder, härlig fotboll och en underbar stämning på Olympia. Oavsett om du är HIFare, mff:are eller bara en fotbollsälskare i allmänhet så skall du känna dig välkommen till vår hemmaborg. Troligtvis har gårdagens händelse knappast förbättrat relationen mellan supportrarna men jag är ändå övertygad att 99,9% av alla fotbollsälskare står på min sida när jag plockar fram den gamla parollen som vår förra klubbdirektör myntade dvs

#DetRäckerNu

 

Martin Klinteberg BBL

1 trackback/pingback

  1. Veckan som gick – v34 | | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*