Hammarby-HIF

200913 Hammarbys Aron Johansson och Helsingborgs Ian Pettersson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0024

HIF gjorde en heroisk match utan någon ordinarie målvakt ur seniortruppen, och utan sina båda fältherrar Andreas Granqvist och nu också Martin Olsson, och kämpade till sig en hedervärd poäng efter 2-2 på Tele 2 arena mot Hammarby, som har ett halvt Helsingborgslag i sin trupp.

HIF stod inför en ultimat utmaning i eftermiddagens bortamatch mot guldjagande Hammarby på Tele 2 arena i Stockholm. Alexander Nilsson, tredjemålvakten som varit ordinarie i flera matcher kunde inte spela, så nu hade HIF tre målvakter på skadelistan. Det innebar att ungdomslandslagsmannen den 18-årige målvakten Ian Pettersson, med endast ett allsvenskt inhopp från hemmamatchen mot Sirius ifjol, där han visserligen gjorde en stormatch och höll  nollan, skulle få spela från start, och 17-åringen Nils Arvidsson skulle bli reserv. Läget var sannerligen bekymmersamt.

190715 Helsingborgs målvakt Ian Pettersson jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 15 juli 2019 i Helsingborg .

Andreas Granqvist var fortfarande skadad, och nu kunde inte heller hans vikarie som lagets härförare och kapten Martin Olsson, som fick utgå senast med en halvtimme kvar mot Kalmar, komma till spel. Det var de tyngsta tänkbara avbräcken i spelartruppen i ett maximalt utsatt läge. Kabba Ceesay har gjort bra insatser som mittback de två matcher han har spelat hittills, men frågan var vem som skulle spela bredvid honom. Jakob Voelkerling Persson är fortfarande orutinerad, Ravy Tsouka har inte presterat särskilt bra under året, och Mix Diskerud behövdes på mittfältet. Det positiva var att Andreas Landgren och Erik Figueroa var tillbaka från skador.

I dagens startelva spelade Ian Pettersson, Adam Eriksson, Erik Figueroa, Kabba Ceesay, Joseph Ceesay, Armin Gigovic, Jakob Voelkerling Persson, Mix Diskerud, Rasmus Jönsson, Max Svensson och Anthony van den Hurk. Inget av de båda nyförvärven Marcus Olsson eller Shkodran Maholli fanns bland avbytarna vilket gör att det dyker uppfrågetecken.

Efter en jämn inledning där Bajen ägde mest boll, skapade HIF ett fint anfall i tionde minuten när Max Svensson ryckte sig loss på sin vänsterkant, och passade Rasmus Jönsson som spelade vidare till Joseph Ceesay som sköt på målvakten. I den tolfte minuten  tog Hammarby ledningen med 1-0. Tankovic knorrade ett skott som tog i bägge stolparna innan Imad Khalili kunde nicka in bollen i tomt mål helt ren en meter från mållinjen, när Figueroa tittade på boll i stället för att markera. Återigen är släkten värst. Men HIF jobbade sig in i matchen och skapade bl a en hörna, och ett bra instick till en offsidestående van den Hurk.                                                                                                                                                                                                   Hammarby var som väntat tyngre och rappare och det gick snabbt när de gick till anfall. Bajen skapade flera fina anfalls-kombinationer med instick bakom HIF:s backlinje. HIF spelade ändå ett bra man mot man-spel högt på egen planhalva och kontrade vid ett par tillfällen. Joseph Ceesay som hade börjat piggt tillsammans med Max Svensson, gjorde en fin prestation i den 25:e minuten och skapade ett skottläge för sig själv, men skottet hade målvakten inga problem med. Rasmus Jönsson och Max väggspelade sen fint med varandra, men Rasmus sköt över i ett bra läge. Så långt stog HIF ändå upp bra.

Det var nära 2-0 efter en halvtimme när Diskerud fick rensa ett skott på mållinjen, efter en chip av Khalili på en målvaktsretur. Gigovic jobbade bra som defensiv mittfältare. Joseph Ceesay var annars bäst i HIF så långt. Han vågade skapa anfall på egen hand och utmana motståndarna. I den 34:e minuten slog Max Svensson ett fint inlägg till van den Hurk som nickade på målvakten från fem meter. Bajen skapade tryck på HIF de sista tio minuterna av första halvlek, och fick bl a ett par hörnor. De tre f d HIF:arna Bojanic, Khalili och Kacaniklic var snabba och rörliga i Hammarbys anfallsspel. I den 43:e minuten sköt Khalili en hård frispark som Pettersson räddade. Första halvlek slutade rättvist 1-0 till Hammarby men HIF jobbade hårt över hela planen.

200913 Helsingborgs Joseph Ceesay och Hammarbys Tim Söderström under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm.

Så  lyckades HIF kvittera till 1-1 direkt i inledningen av andra halvlek. Van den Hurk vann bollen i en närkamp långt ut till höger, och gjorde en fin rusch, som han avslutade med en precis passning in i mitten till Max Svensson som snyggt vinklade in bollen i mål. Max gjorde mål för andra matchen i rad. Nu var HIF tillbaka i matchen på allvar. Di röe spelade mycket modigare nu och lyfte upp spelet i flera anfall.                                                                                                                                                                         I den 53:e minuten blev Figueroa varnad när han greppade bollen med händerna när han trodde att han hade fått frispark. Tyvärr kunde Bajen återta ledningen med 2-1 strax därefter när islänningen Aron Johannsson stötte in bollen i mål från nära håll, efter ett fint högerinlägg från Kacaniklic. Det var synd efter HIF:s fina start på den andra halvleken. Nu ökade Bajen tempot och tryckte upp laget, och Joseph Ceesay blev varnad när han drog omkull en Hammarbyspelare. I den 65:e minuten fick vi så se ett kärt återseende när Andreas Landgren kom in i spel efter sin långa skadefrånvaro. Han ersatte Jakob Voelkerling Persson. Samtidigt ersatte Alex Timossi Armin Gigovic. Det kändes som ett offensivt byte. Hammarby dominerade matchbilden nu men HIF kontrade effektivt.                                                                                                                                          Det värmde att se Max Svensson på allvar vara på väg tillbaks till den formen han hade i fjol när han blev utsedd till årets HIF:are. Ur ingenting lyckades HIF så kvittera. Rasmus Jönsson slog en underbar genomskärare till Max Svensson som ryckte sig loss och frispelade Alex Timossi centralt, och han avslutade stensäkert med ett fint pressat skott i burgaveln. Det var ett fantastiskt fint HIF-anfall. Spelet jämnades ut efter kvitteringen. HIF:s presspel imponerade i ett läge när Bajen jagade ett nytt ledningsmål. HIF kontrade skickligt med de snabba spelarna Max Svensson och Alex Timossi som sprang konstant. Rasmus Jönsson gjorde en bra match som spelfördelande target player och slog många fina djupledspassningar på Timossi.                  HIF breddade också fint i sitt anfallspel, framförallt på vänsterkanten, där Max Svensson verkade vara outtröttlig.                              I den 87:e minuten tvingades Max dock byta, och ersattes av Noel Mbo. HIF gjorde en heroisk insats borta mot Hammarby med tunga skador på några av de viktigaste spelarna. Max Svensson var matchens lirare när HIF spelade 2-2 mot Bajen.