Hallå där Rade Prica…

Med klubbar som Rosenborg, Hansa Rostock och engelska Sunderland på meritlistan så är det kanske konstigt att man inte hör mer om Rade Prica i svensk media. Kanske är en av anledningarna att anfallaren numera håller till i Israel och där ifrån handlar rubrikerna oftast inte om fotboll utan raketer och förödelse.

Den förre Helsingborgsanfallaren har hunnit bli 34 år och har under sina 13 år i utlandet faktiskt blivit unik inom svensk fotboll. Som mästare i fyra olika länder (Sverige, Norge, Danmark och Israel) så är det bara Zlatan Ibrahimovic som kan mäta sig med grabben från Ljungby.

Trots att det är 13 år sedan Rade Prica lämnade HIF så är han fortfarande ihågkommen som en målskytt av rang!
Trots att det är 13 år sedan Rade Prica lämnade HIF så är han fortfarande ihågkommen som en målskytt av rang!

Till HIF kom Prica 1998 och redan under sin andra säsong i klubben blev han svensk mästare. 72 matcher och 28 mål talar sitt tydliga språk och Rade Pricas namn brukade komma upp när det ryktades nyförvärv till klubben. Numera talar väl ålder emot att en återkomst till HIF skulle bli aktuell men AOH letade ändå reda på Rade för att ta reda på hur livet leker.

Det är nu 13 år sedan du lämnade Helsingborg – vad sysslar du med idag?

– Jag spelar fortfarande på högsta nivå och för närvarande spelar jag i Maccabi Tel Aviv nere i Israel.

Vi snackar alltså Ligat ha’Al, eller Ligat Toto som den kallas efter sponsorn, som är den högsta serien i Israel.

-Maccabi är den största klubben i landet och vi har ett fantastiskt stöd av våra supportrar. Arenan rymmer 13 000 åskådare och det är som en liten gryta och det är alltid fullsatt. Fansen är som galna och hoppar och sjunger hela tiden.

Hur minns du din tid i HIF?

– Tiden i HIF minns jag väldigt väl. Har egentligen bara goda minnen från både HIF och staden Helsingborg. Det var ju där min karriär startade på riktigt och jag har HIF att tacka för mycket.

Något roligt minne du vill dela med dig av?

– Rent spontant så måste jag svara när vi kvalificerade oss för Champions League. Matchen mot Inter borta var en otrolig upplevelse. Även SM-guldet står högt i kurs och något jag alltid kommer att bära med mig i minnet!

Även om det är en bit mellan Tel Aviv och Helsingborg – håller du koll på HIF?

Lindström visar vägen - Uppåt ska vi gå
Mattias Lindström är en av de spelare som Rade fortfarande har kontakt med

– Jag har under alla mina år som jag varit utomlands följt HIF:s resultat, och även kollat många matcher på datorn när jag kunnat. Har också bra kontakt med Lindström, och även Crisse (Andersson) när han spelade där. Vi är lika goda vänner fortfarande som vi var i unga år.

Vad har Rade Prica för planer i framtiden?

-Jag börjar ju bli lite gammal, så jag tar ett år åt gången för tillfället. Men jag känner att jag håller på bra nivå i 2-3 år till utan problem. Så just nu kör jag fram till sommaren, så därefter får jag bestämma mig vad som ska ske och om det blir aktuellt med en flytt osv.

 

Stort tack för intervjun och lycka till på din fortsatta resa!

Martin Klinteberg BBL

1 kommentar

  1. En hemvändare är alltid en hemvändare – även om Rade kanske inte känner för knyta på sig skorna igen på Olympia (trots det lär ståta i sin ombyggda prakt då), kan där ju finnas en position i ledarstaben ledig vid det laget…

    Minns fortfarande Rades inhopp i derbyt borta mot MFF (99) som ledde fram till mål, och där kunde man se att HIF hade ett bra sparkapital – som dessutom blommade ut snart efter det: bra målnäsa, modig & kvick som jag minns det…

1 trackback/pingback

  1. Veckan som gick – v 8 | | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*