Hallå där Piter Esberg…

Han föddes för drygt 50 år sedan på Hisingen i Göteborg. Karriären tog fart i Örgryte så när han skulle dra på sig ”vår” röda tröja, på våren 1987, kändes det som det mest naturliga i hela världen. Dessutom tillhör han den exklusiva skara HIFare som faktiskt blivit varnad redan i spelargången – inför en match! Vi talar givetvis om den förre måltjuven och anfallaren Piter Esberg.

1986 hade HIF trillat ur den näst högsta serien och laget, under ledning av Bosse Nilsson, fick ta ny sats i dåvarande division 3. In kom spelare som Lino Boriero (Öster) och Piter, som vunnit SM-guld med ÖIS, för att lyfta HIF tillbaka till eliten. 1989 tog Ingvar Wenehed över ordförandeklubban och efter att man fyllt på laget med bla Janne Möller och Ragge så klev man hela vägen tillbaka till Allsvenskan några år senare.

Piter Esberg blev framröstad som "Årets HIFare" redan 1987
Piter Esberg blev framröstad som “Årets HIFare” redan 1987

Piter blev vald till ”Årets HIFare” 1987 och enligt egen utsago så blev det lite drygt 135 matcher i HIF med det makalösa mål facit på 120 mål! Frågan är om vi hittar någon effektivare målskytt, inom Världens Vackraste Förening, i modern tid. Hade det inte varit för allt för många skador så hade troligtvis Piter Esberg varit en av stjärnorna i boken ”24 år och 11 dagar”. I stället tvingades anfallaren lägga skorna på hyllan i på våren 1992 – endast 27 år gammal!

Vi på AOH kontaktade den forna skyttekungen för att ta reda på vad han gör idag och om HIF fortfarande har en stor plats hos honom?

-Idag jobbar jag som brandman, har gjort så i 25 år. Jag föreläser även grundskolan och gymnasiet, om hur man förebygger brand och hur man uppträder vid en brand. Sen är jag runt i Helsingborgs skolor som brandman och som en vuxen. Mest för att visa ansiktet på en brandman och vara en så bra förebild som möjligt för räddningstjänsten i skolan.

Hur ser du tillbaka på din tid i HIF?

-Tiden i HIF minns jag mest för kamratskapet och den fantastiska spelstilen vi hade. Bosse Nilsson fick oss spela en grym anfallsinriktad fotboll, som fick publiken att återvända till Olympia. Sen minns jag att för mej betydde klubbens framgång och fansen mer än min egen framgång. Tyvärr så det starkaste minnet jag har min knäskada jag fick och som jag aldrig återhämta mej ifrån. Det är aldrig kul att tvingas sluta spela för att kroppen säger ifrån!

Bosse Nilsson var mannen bakom HIFs väg tillbaka
Bosse Nilsson var mannen bakom HIFs väg tillbaka

Antar att där är många minnen från den tiden?

-Finns många roliga minnen. Bl.a när vi var på träningsläger i Östtyskland. Jag hade varit i öst innan och visste hur skralt det var med ”väst-saker” i landet. Jag släpade runt på ett flak med coca-cola till de andras lustiga kommentarer. Men när vi kom ner fanns ju inga drickor typ cola utan det va mina 24 st som existerade, 30 kr/st fick dom betala, idag är det väl en 50 kr/st. Sen kastade ju jag rätt så långa inkast, så det blev ju några stycken. Hade alltid roligt då jag kastade, brukade nämligen alltid prata med publiken som hängde på reklamskyltarna en stund till domarnas stora förtret. Appropå domare så varnade Anders Frisk mej en gång i spelargången innan en match. Du kan lika gärna få det direkt, sa han!!

Med tanke på att du fortfarande bor i Helsingborg så utgår jag från att du håller dig uppdaterad om HIF?

-Jag följer HIF främst via media. Väldigt sällan jag ser någon match ”live”. Är med lite på veteranernas arrangemang men annars väldigt lite. Nu med Larsson som tränare kommer jag kanske följa det lite mer. Nu är det ju bara Mattias Lindström kvar från de åren jag va var tränare i HIF:s ungdoms sektion( P16). Man kan tycka vad man vill om Mattias men större hjärta för HIF finns inte och det värdesätter jag högre än mycket annat.

Mattias Lindström är den enda spelaren som finns kvar I klubben sedan Piter Esberg huserade där Foto: Samone Klinteberg
Mattias Lindström är den enda spelaren som finns kvar I klubben sedan Piter Esberg huserade där
Foto: Samone Klinteberg

Vad har Piter Esberg för planer för framtiden?

-Planerna för framtiden är väl att klara sig på så lite smärtstillande som möjligt, haha. (lite skämt och mycket allvar). Sen har man ju blivit inkastad i hästsporten p.g.a att min dotter har häst och tävlar lite. Hon har t.o.m fått mej att börja rida. Så mitt mål där är ”13 spelen” 2016 (hopptävling) haha! Annars är ju min strävan att vara en så bra förebild som möjligt för skolungdomar jag träffar runt om i Helsingborgs skolor.

Vi på AOH tackar för pratstunden och ser fram emot att följa Esbergs nya karriär med sikte på Falsterbo Horse Show. Stort tack Piter!

Martin Klinteberg BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*