Hallå där Loret Sadiku…

Loret Sadiku var 20 år när han lämnade tryggheten i Värnamo och satte sig på bussen mot Helsingborg. I den småländska talangfabriken var Sadiku dominant och även om Jesper Jansson kastade lovord över den då, centrala mittfältaren, så var det få som visste vem han var.

Foto: Bjarki Tordarson
Sadiku blev snabbt en nyckelspelare I HIF. Foto: Bjarki Tordarsson
Efter ett knappt tre säsonger i HIF så var det väl ingen som undgått den numera omskolade mittbackens framfart i Allsvenskan. Omgående efter debuten (april 2012) växte Sadiku ut till en av laget främsta och uppmärksamheten lät inte vänta på sig. Erik Hamren försökte flera gånger övertala mittbacken att spela landslagsfotboll för Sverige men Sadiku, som är känd för att gå sin egen väg, svarade att han hade andra planer. Han ville representera landet i hans hjärta – Kosovo!

Att Sadiku inte alltid varit så lätt att ha att göra med vittnar flera personer om. Inte minst journalisterna fick smaka på hans humör när han, helt enkelt, valde att inte tala med media under en lång period. Sadiku var också ryktenas man under en längre period då flertalet klubbar var intresserad av hans tjänster och mittbacken tydligt deklarerade att han ville lämna Sverige.

Sommaren 2014 stod det så klart att Sadiku, tillsammans med Abbe Khalili, skrivit på ett proffskontrakt med nykomlingarna i den turkiska ligan, Mersin İdmanyurdu. Och det är just där vi får tag i Loret efter ett träningspass med sin nuvarande klubb.

-Jag hade en önskan om att lämna Sverige den sommaren och såg gärna en övergång till ett lag i den turkiska ligan. Nu hamnade jag i Mersin där jag trivs med såväl fotbollen som livet i värmen.

mersin-idman-yurdu-hd-logo

Hur ser du tillbaka på din tid i Helsingborg?

-Jag minns min tid i HIF väldigt positivt eftersom jag träffade många underbara människor och fans. Tyvärr så minns jag också en del negativa saker då det var rätt mycket strul på slutet i HIF

Om vi ser till det positiva – något som du håller extra högt?

-Det måste vara seger i Supercupen mot AIK. En underbar seger som etsat sig fast i minnet från min tid i klubben.

Trots nytt land och ny klubb – har du fortfarande koll på Helsingborg?

-Självklart följer jag klubben. Jag läser nyheter o försöker följa hur de går i matcherna. Sen pratar jag en del med mina gamla klubbkamrater ibland. Emil (Krafth) och Robin (Simovic) är jag väldigt god vän med – även om den sistnämnde är helt galen – hahaha!

Foto: Bjarki Tordarson
Mittbacken siktar på en lång karriär utomlands
Foto: Bjarki Tordarson
Hur ser framtiden ut för Loret Sadiku?

-Mina planer är att få fortsätta att spela fotboll utomlands, skaffa en familj o sen därifrån får vi se vad som händer. Men just nu så njuter jag bara situationen och försöker göra så bra ifrån mig för min klubb här i Turkiet.

Vi på AOH tackar för pratstunden och önskar dig lycka till framöver i Mersin. Laget ligger, just nu, på sjunde plats i ligan och överträffar alla förväntningar med råge.

Martin Klinteberg BBL

 

1 kommentar

  1. Loret: en nästan lika klok mittbackstyp som den gode Andy Jacobson, så får hoppas även Lorent avrundar med en sväng hos di röe likt Andy gjorde en gång i tiden (bl.a. med den fina insatsen mot PSV i åttondelsfinalen i EL)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*