Hallå där Hasse Eklund…

För alla som följde HIF i början av 2000-talet så är Hasse Eklund en spelare man minns med glädje. Under tre säsonger (som spelare) blev Hasse känd som en notorisk målskytt och det är väl knappast någon som missade den något speciella målgesten där Eklund, sittandes på knä avfyrandes ett gevär, varje gång han satte något av sina 23 mål i den röda tröjan.

För den svenska fotbollspubliken blev Hasse känd redan i slutet på 80-talet när han huserade i småländska Öster. Anfallaren öste in mål och en skytteligatitel 1992 gjorde att schweiziska Servette fick upp ögonen för honom. Året utomlands blev inte riktigt som Hasse tänkt sig och istället återvända han hem till sitt Öster. Sammanlagt blev det 115 mål på 259 matcher för den anrika klubben.

Hasse tillsammans med Stuart Baxter
Hasse tillsammans med Stuart Baxter

Karriären fortsatte i Kina och danska Viborg innan Hasse avslutade sin aktiva karriär efter tre säsonger i HIF 2003. Den förre anfallaren fortsatte dock i HIF som akademiansvarig för Helsingborgs IF pojkar 15-19 år och under en period av 2005 huvudtränare för Helsingborgs IF innan Stuart Baxter anlände som tränare hösten 2005. De kommande två åren agerade han assisterande tränare till Baxter innan tränarjobbet tog fart på riktigt. Efter utflykter till Viborg, BoIS, Falkenberg och Kalmar så är Hasse nu tillbaka på den Halländska kusten för att åter ta sig an Falkenberg efter att Henrik Larsson flyttat till HIF.

Givetvis ville vi på AOH ta pulsen på vår förre anfallare/tränare och ta reda på hur Hasse ser på sin tid i HIF och kommande utmaningar.

 

Tillbaka till Falkenberg?

-Stämmer! Idag jobbar jag som huvudtränare i Falkenbergs FF för andra perioden. Skall förresten bli spännande att möta HIF redan i omgång 2 av årets allsvenska.

Hur ser du annars tillbaka på din tid i HIF?

-Fantastisk rolig! Som spelare fick jag uppleva Champions League och som tränare Europa League. Det har varit bra kamratskap blandat med enorm vinnarvilja.

Tränaruppdragen har avlöst varandra sedan spelarkarriären avslutades
Tränaruppdragen har avlöst varandra sedan spelarkarriären avslutades

Något speciellt minne från den tiden?

-En gång kom vi över legendaren, och materialaren, Sverker Eliassons rumsnyckel. Vi tapetserade hela rummet med lättklädda damer från tidningar vi köpt på Cypern. T.o.m i botten på kaffekokaren fanns en bild och han upptäckte nya bilder i 2-3 dagar framåt.

Följer du klubben någonting idag?

-Jag har kvar många vänner i och runt klubben. Jag brukar spela med föreningens oldboyslag 2-3 matcher varje år och träffar många i och med att jag fortfarande bor i Helsingborg.

Vad har du för planer för framtiden?

-Jag trivs verkligen med att jobba med fotboll. Så länge jag har fotboll på heltid och som yrke är jag nöjd. Så jag hoppas att jag finns inom fotbollsbusinessen i många år framåt.

Stort tack för samtalet och givetvis önskar vi Hasse lycka till med uppdraget i Falkenberg även om vi hoppas på storseger för HIF i hemmapremiären den 8 April.

Martin Klinteberg BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*