Hallå där Hannu Patronen…

När Andreas Granqvists låneperiod (från Wigan) upphörde vände HIF blickarna mot Finland i sin jakt på en försvarare. FC Honkas 27-årige mittback, Hannu Patronen, sågs som den perfekta ersättaren till Granen när denne tog klivet vidare ut i Europa.

gefle
Hannu under sin tid I HIF – här I kamp med Gefles Hasse Berggren

Patronen damp ner i Helsingborg en solig dag i mitten på Juli 2008. Tre dagar senar kom den Allsvenska debuten när AIK besökte Olympia. Seger med 2-1 och vår nya försvarsgeneral spelade hela matchen och fick beröm för sin insats. Men åren i Helsingborg skulle mest kantas av skadebekymmer för finländaren.

Patronen, som egentligen är en defensiv mittfältare, hade skolats om till mittback under sista säsongen i Honka och imponerat stort. Första säsongen i HIF gick det också väldigt bra och Hannu spelade i de resterande 15 matcherna den säsongen innan skadorna började ställa till det för den finske landslagsmannen.

Sista säsongen blev det bara sex matcher i HIF – inte minst beroende på att klubben värvade in Peter Larsson från FC Köpenhamn och att skadeeländet med bla en hjärnskakning fortsatte. Dock är vi nog många som minns finländarens volleymål mot Örebro, i Augusti, det året. Det var dessutom Patronens första match för säsongen. Sammanlagt blev det 44 matcher (och 2 mål) i den röda tröjan under 3,5 säsonger.

untitled

Inför 2012 stod Patronen kontraktslös då den norska klubben, Sogndal, hörde av sig och ville träffa spelaren. Patronen imponerade under sitt provspel och klubben erbjöd honom ett tvåårskontrakt som man även valde att förlänga och nu är Patronen inne på sin fjärde säsong i klubben.

I Sogndal blev Hannu genast ordinarie i försvaret och med 74 matcher på tre säsonger kan man lugnt säga att vår förre försvarare tillhör en av de viktigaste kuggarna i laget. Lägg därtill att Patronen inte ens fyllt 30 så förstår man att han har många fina fotbollsår framför sig.

Var håller du till någonstans Hannu?

-Jag spelar givetvis fotboll. Numera i Norge och en klubb som heter Sogndal Fotball. Både jag och familjen trivs väldigt bra här. Såväl på fotbollsplanen som socialt och med staden.

Hannu Patronen återfinns numera I norska Sogndal
Hannu Patronen återfinns numera I norska Sogndal

Hur minns du dina år i HIF?

-Jag har väldigt goda minnen från tiden i Helsingborg. Både på bana och utanför! Vi vann serien och tog dessutom cupen vid två tillfällen. Sen blev det ju inte sämre av att vi fick vårt första barn där. Oturen med alla skador är väl egentligen det enda negativa minnet jag har från den perioden.

Något minne som etsat sig fast lite extra?

-Jag har många roliga minnen men kanske en av de bästa minnen var när jag, efter lång skadeperiod, gjorde mål i comebacken och fansen hade gjort en liten sång för mig. Det var en fantastisk känsla att få vara med om

När du nu håller till i Norge – följer du fortfarande HIF?

-Ja, jag följer resultat och nyheter men har tyvärr inte möjlighet att se matcherna. Jag har träffat Jere (Uronen) några gånger vid våra landslagssamlingar men annars det har varit lite kontakt med spelarna.

-Men jag har besökt Helsingborg två gånger efter jag har flyttat därifrån och vi lär säkerligen komma tillbaka många gånger framöver!

Hur ser du på framtiden?

-Mina planer är att spela ytterligare 4-5 år på hög nivå och efter det försöka att jobba inom idrottsbranschen. Då vi trillade ur förra säsongen så är detta mitt första år utanför högsta divisionen och det hade varit kul att få ta upp klubben igen.

-Dessutom hade det varit kul att nå det finska landslaget igen. I vinter spelade jag med B-landslaget i två matcher så jag är på gränsen.

Vi tackar Hannu för pratstunden och passar dessutom på att gratulera honom då han fyller 30 om någon vecka!

Martin Klinteberg BBL

 

1 kommentar

  1. Som jag minns var det efter hjärnskakningen som Hannu hade mest oflyt med skador och absolut inte i omfattningen av en sådan skadebenägen spelare som Lars Bakkerud – tror mer det var tuff konkurrens i backlinjen som bidrog mer att han inte fick spela, för när väl Hannu gjorde det så gjorde han det bra – som just målet mot ÖSK & det minns man väl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*