Hallå där Fredrik Björck…

Han kom till HIF, från AIK, 2005 efter att Stockholmsklubben trillat ur Allsvenskan. Initialt handlade om ett lån men den gänglige mittbacken imponerade stort och plötsligt låg där ett ordinarie kontrakt på bordet.

Fredrik Björck i HIF
Fredrik Björck i HIF

Det var en rutinerad försvarare som anlände till Olympia. 35-åringen (ja han har hunnit bli det nu) hade drygt 100 matcher i bagaget med klubbar som IFK Göteborg, Frölunda och AIK. När Fredrik kom till HIF så hade Sundets Pärla redan ett sammansvetsat mittbackspar i Andreas Granqvist och David Ljung men efter en skadefri vår så blev Björck så gott som ordinarie i Peter Swärdhs lagbygge.

När låneperioden kom till sin ända ville både HIF och försvararen hitta en mer permanent lösning och Björck blev officiellt en HIF spelare inför säsongen 2006. Det blev hela 19 matcher under hans andra säsong i HIF och året därpå borde det kanske blivit lika många om det inte var så att klubben och Fredrik inte kunde komma överens om ett nytt kontrakt. Efter 12 matcher så valde man att sälja försvararen till Elfsborg eftersom Björck annars hade gått som Bosman vid årsskiftet.

Tiden i Borås blev dock inte riktigt vad försvararen tänkt sig då han oftast hamnade utanför laget. Istället sökte han sig utomlands och karriären gick vidare i såväl Danmark (Esbjerg) och Norge (Tromsö) innan familjen vände åter 2013. Det blev Göteborg och Hisingen där Häcken behövde en ledare i de bakre regionerna.

Fredrik Björck i Tromsö
Fredrik Björck i Tromsö

Var hittar vi Fredrik Björck idag?

– Idag spelar jag i ÖIS i division 1 södra, där jag tränas av Marcus Lantz. som faktiskt utvecklats till en väldigt bra tränare.

Hur minns du din tid i HIF?

– Både jag och min fru pratar ofta om tiden i Helsingborg, och minns det med stor värme! Vi älskade staden och klubben! Den klubb i allsvenskan jag överlägset trivts bäst i. Och staden håller jag nästan lika högt som Göteborg. Det var nog bara familj och vänner som fick oss att välja Göteborg före Helsingborg när vi flyttade hem till Sverige igen.

Några speciella minnen som etsat sig fast extra starkt?

– Mottagningen på knutpunkten efter cupguldet var så klart häftigt. En annan sak som jag kommer ihåg starkt är när vi skulle möta Djurgården hemma och jag som vanligt skulle vila innan matchen. Jag var inte så trött men gjorde det ändå. Somnade naturligtvis som en stock och vaknade av att telefonen ringde och nån i laget undrade om jag var på väg? -Absolut svarade jag, så piggt jag bara kunde. Kastade på mig HIF kläderna och satte mig i bilen. Bestämde mig för att parkera utanför spelaringången och sprang in i omklädningsrummet, något försenad, väldigt stressad! Ut på uppvärmningen och sen drog matchen igång. 15 minuter och en armbåge på Marcus Johannesson senare, var jag på väg av Olympias gräs igen. Med en domare som viftar med det röda kortet bakom mig. Efter matchen har jag naturligtvis fått parkeringsböter också!

– Hur som helst skulle jag spela med b-laget dagen efter, mot Mjällby borta, eftersom jag fått så lite speltid dagen före. Kommer ihåg att någon skoja med mig före matchen och sa att jag skulle försöka vara kvar längre än en kvart den här gången. Det var jag, mycket längre, ända tills andra halvlek faktiskt! Då drog jag på mig mitt andra gula och fick för andra dagen i rad skamset knata av planen själv! Ett dygn, två utvisningar! Bra gjort herr Björck! Faktiskt mina enda utvisningar i karriären dessutom. (Har ju inte vågat röra någon sen dess!)

Följer du HIF fortfarande?

– Jag har aldrig sett särskilt mycket fotboll och hade inget favoritlag när jag växte upp. Men HIF har jag sedan jag flyttade alltid följt och håller lite extra på. Har tyvärr dålig kontakt med dagens spelare, var på en grabbhelg med Mattias Lindström, Christoffer Andersson (f.d HIF), Gustaf Andersson (f.d HIF) och Oskar Rönningberg (f.d HIF) för ett par år sen. Vi har väl sporadisk kontakt fortfarande. Andreas Dahl (f.d HIF) är en annan jag träffar –  mer sällan än jag skulle vilja. Saknar många av grabbarna jag spelade med i HIF när jag tänker på det.

Mattias Lindström är en av de jag fortfarande har lite kontakt med Foto: Samone Klinteberg
Mattias Lindström är en av de jag fortfarande har lite kontakt med
Foto: Samone Klinteberg

Vad har du annars för planer framöver?

– Mina planer för framtiden är att först spela färdigt denna säsongen med ÖIS, sen får det bli ett sent beslut om jag har motivationen till att fortsätta spela. Förutom det så gäller det väl att hitta en sysselsättning att ersätta fotbollen med, har ganska långt gångna planer på ett eget företag som jag bara ska våga dra igång. Kanske blir till hösten?

Efter intervjun kommer samtalet osökt in på något som ligger Fredrik Björk varmt om hjärtat – Gatans Lag! Det är en fotbollsförening för personer som är eller har varit hemlösa, missbrukare, kriminella och andra socialt utsatta i samhället, som vill hitta en ny riktning i sitt liv. Mängder av fotbollsprofiler har engagerat sig i projektet och en av dessa är HIFs nuvarande tränare Henrik Larsson

Fredrik är frivilligt engagerad i Gatans Lag som finns i Göteborg, Stockholm, Västerås och även i Helsingborg.  Tanken är att fotbollen, med allt vad den innebär, ska skapa motivation och kraft hos våra spelare att själva förändra sin levnadssituation.

gatans_lag_logo

– Jag får massor av energi av att vara med på träningar och att få lära känna spelarna är fantastiskt. Dom är en stor inspirationskälla för mig!

– Just nu så jobbar vi hårt för att få in pengar så att vi kan åka till VM som spelas i Amsterdam i september. Så är det någon som vill vara med och bidra, så får man gärna kontakta mig eller gå in på Gatanslag.se. Alla bidrag är varmt välkomna och gör en stor skillnad.

Vi tackar Fredrik Björck för pratstunden och önskar honom lycka till i såväl ÖIS som med sitt engagemang i Gatans Lag

Martin Klinteberg BBL

 

1 kommentar

  1. Åren går så inte konstigt man glömmer grejer men Björcks dubbla röda-kort-utdelning var en sån grej som var helt borta – och som säkert han själv också önskar glömma för gott -:)

    Intressant läsning höra om GLFF och håller tummarna för ÖIS återkomst i Allsvenskan då det är ett klassiskt lag, bra bortaresa & favoritmotstånd för HIF!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*