Hallå där Erik Sundin…

Det är bara drygt tre och ett halvt år sedan han var en av guldhjältarna i det lag som förde HIF till sitt senaste SM-guld. Med åtta mål under säsongen var han givetvis en av de bidragande orsakerna till framgången. Anfallaren Erik Sundin var med i det stjärnspäckade HIF-lag som tog fem raka titlar 2010-2012 (SM-guld 2011, två cuptitlar och två supercuptitlar).

Numera är karriären över för Sudden. Sommaren 2012 valde han att flytta hem till Stockholm. Han skrev på ett 1,5-årskontrakt med Hammarby med option på förlängning över 2014. Men optionen utnyttjades aldrig och efter 35 matcher/8 mål i Hammarbys färger tog en lång och framgångsrik karriär slut för grabben från Stockholm.

Erik Sundin var en av spelarna bakom guldet 2011
Erik Sundin var en av spelarna bakom guldet 2011
Karriären tog fart sent, från Café Opera, Väsby United och Assyriska gick flyttlasset söderut till Trelleborg 2007. Efter två lyckade allsvenska säsonger där slog HIF till och värvade Sundin, och där kom det verkliga lyftet. Med 31 mål och hela 137 matcher i den röda tröjan kan man lugnt konstatera att Sudden spelade en viktig roll under några av klubbens mest lyckosamma år.

När Allt Om HIF får tag i Sundin så är han nyss hemkomen efter en lång och välbehövlig semester i Söderhavet. Att kunna åka iväg precis när man vill har anfallaren knappast varit bortskämd under sin långa karriär.

Sundin värvades till Hammarby mitt under säsongen 2012 samtidigt, som det att klubbikonen Kennedy Bakircioglu återvände. Förhoppningarna var höga hos de hårt prövade Bajen-fansen men varken då eller 2013 räckte det till allsvenskan.

– Bajen-sejouren blev väl inte vad jag förväntat mig. Men jag är ändå glad och stolt över att ha fått vara med där. Att få vara en del av en så pass anrik och stor klubb med de fansen och det trycket. HIF var ändå i ett topplag i allsvenskan och skulle spela CL-kval när jag lämnade. Då valde jag Hammarby, trots att de spelade i superettan som jag spelat i tidigare och kanske inte tyckte var en superkul serie.

Totalt blev det over 130 matcher I den röda tröjan
Totalt blev det over 130 matcher I den röda tröjan
– Men då valde jag Bajen på grund av allting runt omkring, att få hjälpa en storklubb tillbaka till finrummet. Det var lite drömmen, att få spela upp Bajen och få en ego-boost till, men nu blev det inte så. Jag känner väl att… ett misslyckande ska jag kanske inte säga att det var, vi blev fyra och femma de åren jag var där.

Men nu är Hammarby äntligen tillbaka i högsta serien

– Precis! Ser fram emot en spännande säsong med bland annat ett par Stockholms derbyn och givetvis matcher mot lag som HIF, Malmö och IFK Göteborg. Tyvärr får jag bara se dessa från läktarhåll men ska bli otroligt kul att se ändå.

Spelarkarriären är över men inte din karriär i Hammarby?

– Nä precis! Idag jobbar jag för Hammarby Fotboll på sälj/ marknads avdelningen. Jobbar främst med Sponsorship.

– Jag pluggade två år marknadsföring, och lite kurser i affärsjuridik sedan tidigare. Jag blommade sent som spelare och jag hade hunnit med att jobba civilt i några år innan fotbollen. Jag jobbade med försäljning, pluggade lite och har under årens lopp skapat ett kontaktnät som jag nu fick nytta av.

Hur minns du annars tiden i Helsingborg?

– HIF och staden Helsingborg kommer alltid att betyda väldigt mycket för mig. Denna tiden var helt fantastisk – både på och utanför fotbollsplanen. Dels så gick det väldigt bra fotbollsmässigt med flera titlar men bästa med tiden där var alla underbara människor man fick chansen att lära känna och spelare man fick spela med. Utanför planen så gifte jag mig och mina två döttrar föddes där på lasarettet. Så det var en fantastisk tid vi hade i HBG.

Något speciellt som etsat sig fast?

– En sjuk story är när Lindström och Hampus Nilsson gick vilse tillsammans i Portugal på en av deras långa och dagliga promenader som dom hade varje dag för att diskutera böcker, musik och andra gemensamma intressen. Den är galet rolig!!

Denna underbar känsla när HIF vann guldet 2011. Det vill vi uppleva igen!
Guldfirandet 2011 visste Inga gränser
Foto:Martin Klinteberg
– Annars är det främst mottagandet på stationen och tågresan hem efter cup guldet -10 och mottagandet vid Kärnan efter SM guldet-11. Det kommer jag alltid att bära med mig.

Nu tillhör du ju ”fel” HIF men jag antar att du ändå följer Helsingborg?

– Givetvis följer jag klubben och är glad att Henke är tillbaka och det verkar vara bra för klubben i den fas som föreningen är i. Har kvar mina vänner där och har fortfarande kontakt med ett par i klubben. Lindström blir man liksom inte riktigt av med i första taget – hahaha!

Vad händer för Erik Sundin framöver?

– Framtiden ser ut som så att jag kommer jobba på inom Hammarby som idag och vara med på den intressanta resan som vi startat både på plan och inom övriga organisationen. Som vi brukar säga är det ”Forza Bajen” som gäller.

Vi på Allt Om HIF tacker Erik för pratstunden och önskar honom lycka till på sin nya resa tillsammans med Hammarby!

1 kommentar

  1. Förstår att det nog var hemlängtan samt chansen att få spela upp Bajen som gjorde Erik återvände till huvudstaden, men jag tror det kunde funkat med HIF lika bra – precis som med Chrisse kändes det som mer fanns att ge…
    Men Eriks underbara bollbehandling, kyla i avslutet samt smarthet när han satte 2-1 borta mot GAIS, då guldet blev klart är det som dyker upp i mitt fotbollsminne – tack för den fotbollspärlan Erik, kommer jag aldrig att glömma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*