Guldmakarna måste behållas

Den här veckan ligger fokus på landslagets spurt i EM-kvalet och de allsvenska klubbarna får ladda inför avgörandet i serien. Guldstriden är visserligen redan avgjord och den slutade ju lyckligt, men det finns andra placeringar att slåss om, både i topp och i botten. För HIF:s del ligger nu fokus på att vinna cupen.

Därför ska man väl inte vara så förvånad över att matchen mot Norrköping inte riktigt blev någon sprudlande fotbollsfest. Lite synd eftersom vi var nästan 13 000 som sökt oss till Olympia, men jag förstår om spelarna inte riktigt orkade tagga till när guldet var klart och semifinalplatsen i cupen säkrad.

Vi som var där fick emellertid uppleva en av kandidaterna till Årets mål. Vilken underbar pärla Mattias Lindström fick på!

Mattias var också ärlig efter matchen och erkände att laget borde ha vunnit. Det håller jag oförbehållslöst med om. Några spelare såg lite sega ut och var inte tillräckligt på tårna. Även om jag egentligen tycker att publiken kunde kräva en topprestation så inser jag läget. Och Norrköpings bottenkonkurrenter som väl räknat med HIF-seger kan inte klaga så mycket eftersom gästerna ju verkligen kämpade sig till poängen.

May Mahlangu har under året varit lagets förmodligen bäste utespelare och att han än en gång fick priset som matchens bäste möjligen var rätt, men nog tycker jag att han både den här gången och flera tidigare hade rejäl konkurrens av lagkapten Pär Hansson. De båda har haft oerhört stor betydelse för årets framgångar, vilket sägs utan att på något sätt förringa övriga spelares insatser.

Störst betydelse har nog trots allt ledarteamet haft. Att hitta ett spelsystem som fungerar även när man måste ersätta nyckelspelare är förmodligen det viktigaste framgångsreceptet. Och att sälja spelare dyrt och ersätta dem med likvärdiga till ett betydligt lägre pris är en lika viktig ingrediens.

Det är precis vad HIF gjort i år. Jag hoppas därför att styrelsen inser hur viktigt det är att se till att klubben får behålla sina guldmakare. Efter framgångarna får man möjligen räkna med att det kommer locktoner från andra klubbar och då gäller det att se till så att tonerna blir mindre lockande.

Jag vill absolut inte att vi i HIF ska få samma cirkus nästa år som fjolårets mästare råkade ut för. Vi har ju sett resultatet.

För att tala (skriva) klarspråk vill jag att HIF-ledningen ser till att Conny, P-O och Sven får all den uppskattning de förtjänat och att de inte ens vill drömma om att lämna klubben de kommande åren.  Detsamma gäller givetvis Jesper och Paul och övriga.

Att några spelare kommer att försvinna och andra komma är en helt annan sak. Vi får väl se om någon vill missa Champions League-kval

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*