En gulddröm blev sann och en mer eller mindre försvann

Förra veckan var upp-och nervänd för Fredrik Björck.  Han blev glad över att HIF vann SM-guld men missnöjd med att hans Tromsö, på sätt och vis, spelade bort sig från guldet.  

Drömmen om guld i norska Tippeligan levde för Fredrik Björck och hans Tromsö inför förra veckans kommande tre matcher mot Odd Grenland, Aalesund och serieledarna Molde. Men efter att Tromsö förlorat samtliga, så är chansen om guld mer eller mindre borta. I skrivande stund så ligger Tromsö på en tredjeplats, tio poäng bakom ledande Molde med fem matcher kvar av säsongen.

– Vi har legat etta och tvåa hela säsongen, men nu får vi sikta in oss på silvret istället, säger Fredrik Björck.

Var det väntat att ni skulle vara med där i toppen i år?

Både ja och nej. Vi visste från förra säsongen att vi hade spelarna till att ligga däruppe, men vi visste samtidigt att vi inte hade de ekonomiska förutsättningarna för att hålla kvar spelare som var aktuella för utländska klubbar.

Däremot berättar Fredrik att det för vanliga “Svenssons” inte var väntat, eftersom dessa helst inte vill se några andra lag i toppen än Rosenborg, Vålerengen och några till.

Foto: www.til.no
Foto: www.til.no

– Tromsö har haft en stämpel på sig som ett tråkigt lag som ingen vill se. Men det fick vi vänt på under förra säsongen och under denna har vi fått mer respekt både från de så kallade “experterna” och de andra lagen som ofta backar hem mot oss. Tromsö har ändå slutat topp fem de senaste fem åren.

Just nu så är Fredrik lite missnöjd med hans lags nuvarande tabellplacering, med tanke på hur det såg ut tidigare. Dock så tycker han ändå att Tromsö har gjort en bra säsong, speciellt efter klubbens förutsättningar. Slitsamma och långa resor, spelarförsäljningar och skador har varit inblandat. I somras såldes bland annat den norske landslagsmannen Tom Høgli till Club Brugge (Belgien) och Tore Reginiussen till OB (Danmark) mitt under den mest hektiska perioden med Europa League, Tippeligan och Norska cupen, två spelare som var viktiga för Tromsö.

– Samt att vår lagkapten var skadad, Norges svar på “Henke” Larsson kanske?

Spelaren som Fredrik pratar om är Sigurd Rushfeldt, en 38 år gammal målmaskin som innehar rekordet på mest gjorda mål i Tippeligan någonsin.

– Han är väl uppe i över 170 mål nu, då har han ändå hunnit med spel i England (Birmingham City), Spanien (Racing Santander) och Österrike (Austria Wien).

Sigurd Rushfeldt har haft sällskap på skadelistan av Tromsös vice lagkapten, Miika Koppinen, som är mittback och före detta finsk landslagsman.

– Detta slog hårt mot vår lite tunna trupp och gjort att vi inte kunnat rulla på spelare, som det var tänkt, säger Fredrik.

Fredrik tycker att han har haft en bra säsong. Han har känt sig i väldigt bra fysisk form och har spelat alla matcher hittills.

– Vi har otroligt bra fysiska tränare som enligt mig ligger lite före alla tidigare jag haft. Tränar inte i närheten av lika hårt under försäsongen som jag gjort tidigare men känner att jag har blivit mer “fit” än tidigare.

Förra säsongen slutade Tromsö trea och fick därmed kvala till Europa League under årets säsong. Det började i dur, då Tromsö gick vidare från första kvalomgången efter att ha vunnit över Daugava från Lettland med totalt 7-1. Dock byttes Tromsös resa i Europa skepnad och det hela slutade i moll beroende på att Tromsö förlorade mot Paks från Ungern med totalt 4-1 i den andra kvalrundan.

Hur tycker du att det gick för er i Europa League-kvalet?

– Inte bra. Daugava var ju helt värdelösa, så där var det inget snack. Paks däremot hade en del kvaliteter i laget, men totalt sett borde vi vunnit mot dem också. De fick ett kontringsmål på oss här hemma och då var vi tvungna att satsa framåt efter 1-1 borta, lite orutin i vårt lag tog ut sin rätt i den matchen.

I de fem kommande och tillika avslutande matcherna för säsongen, så ska Tromsö möta Sarpsborg (b), Sogndal (h), Haugesund (b), Rosenborg (h) och Start (b).

Ganska bra spelschema, tycker jag, Sarpsborg ligger på nedflyttning men är ett väldigt kompetent lag och blir luriga på bortagräs. Rosenborg blir ju en nyckelmatch eftersom vi ligger på samma poäng som dem. Haugesund är också ett bra hemmalag men HIF har tagit deras bästa anfallare, så det är väldigt positivt. Tack för det!

När Fredrik nämner att HIF har tagit Haugesunds bäste anfallare, så syftar han på Thomas Sörum som gick till HIF i somras. Fredrik har själv mött honom.

– Han är en ganska smart spelare och är bra i djupled. Dessutom är han rätt vass i boxen så man får vara på tårna.

Vad tänkte du när HIF köpte Thomas?

– Jag tänkte att det kan vara ett rätt bra köp. När (Alexander) Gerndt gick fanns det ju en lucka att fylla. Även om Erik Sundin har gjort det väldigt bra, så gällde det nog att ha alternativ för slutspurten. Viktigt att ha spelare både på plan och på bänken, om det ska hålla hela vägen. Det verkade som att klubben var ganska bra förberedda på hur hösten skulle bli.

Det är just på det sätt som HIF har lyckats vinna SM-guld, som har imponerat mest på Fredrik. Att bli svenska mästare trots den förändring i spelartruppen som utspelade sig i sommarens transferfönster, då spelare kom och gick.

– HIF har hittat nya spelare från egna truppen och köpt ersättare som har presterat direkt när det behövts.

Fredrik är mållös över vad Mjölkkossan har presterat under årets säsong.

– Vad ska man säga? Resultaten talar för sig själv. Fantastisk säsong av samtliga i klubben!

Fredrik har följt HIF via tidningarnas nätsidor och Fotbollskanalen på internet samt streamat några matcher. När han får frågan vilken spelare i HIF som har gjort mest intryck på honom under årets säsong, så har han fastnat extra mycket för målvakten, som kom från Vejbyslätt, och nu är nummer ett.

– PÄR HANSSON! Jag kan inte säga att jag är väldigt överraskad eftersom jag har spelat med honom själv. Han har varit väldigt stabil och gjort många “poängräddningar”. Han utstrålar pondus och harmoni i målet, och det, vet jag som mittback, är den bästa känslan du kan ha bakom dig.

Du som är försvarare, hur tycker du att defensiven har sett ut?

– Den har varit stabil, kanske framförallt på grund av att laget har en förmåga att bestämma i matcherna. Det blir nästan alltid på HIF:s villkor.

Avslutningsvis delar Fredrik med sig av sin teori kring varför HIF blev svenska mästare 2011.

– Jag skulle nog vilja säga helheten. Visst, det finns många matchvinnare, men utan ett hårt jobb kommer du oftast inte hela vägen på bara det. Alla verkar dra åt samma håll. Ett bra anfall vinner matcher, ett bra försvar vinner ligan.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*