Grattis på 90-årsdagen Ingvar!

991030 Helsingborg: Arild Stavrum och Ingvar Wenehed, ordförande © Bildbyrån - 50202

I dag sänder vi ett stort grattis till en av HIFs mesta framgångsrika ordförande genom tiderna, Ingvar Wenehed, som fyller 90 år

Få personer har, under de senaste trettio åren, betytt så mycket för HIF som den tidigare ordföranden. Ingvar Wenehed lämnade på 80-talet MFF:s styrelse för att, med dåvarande MFF-ordföranden Hans Cavalli-Björkmans goda minne, flytta till Helsingborg och ta över HIF som sedan länge kämpat i lägre divisioner.

HIF:s ökenvandring hade pågått sedan klubben rasat ur Allsvenska 1968. Laget i Söder tycket att HIF varit borta ur rampljuset för länge men självklart handlade det inte om något välgörande ändamål utan snarare att MFF, och inte minst Cavalli själv, ville ha tillbaka de attraktiva derbymatcherna i Skåne – och stöttade därmed Ingvar Wenehed i hans nya uppdrag. Vår dåvarande ordförande fick initialt med sig en guldmeriterad MFF-are sex mil norrut, stjärnmålvakten Janne Möller som kommit upp i åren men ändå höll hög klass. Detta skulle dock inte visa sig räcka utan, under några säsonger, fyllde MFF på med ytterligare ett tiotal spelare. Allt för att kunna hjälpa HIF upp i fotbollens finrum igen.

Efter fyra säsonger, närmare bestämt 1992, förde Wenehed HIF tillbaka till allsvenskan, inte minst, tack vare superanfallsparet Henrik Larsson/Mats Magnusson. Inte nog med det. När Wenehed väl sett till så att HIF tagit sig tillbaka till allsvenskan dröjde det inte mer än sex år förrän det första allsvenska guldet på 58 år var ett faktum. När den bedriften var i hamn så ansåg även Wenehed att hans uppdrag var slutfört och han lämnade över ordförandeposten till Claes Johansson.

Efter sitt uttåg utsågs han dessutom till Hedersordförande, för sina insatser, och årligen delas utmärkelsen Ingvar Weneheds Fond där huvudpersonen själv agerat prisutdelare. Vid årets prisutdelning, i samband med HIFs årsmöte, kunde dock inte Ingvar medverka utan istället fick HIFs ungdomsansvarig, Jonas Ohlander, dela ut det prestigefyllda priset.

Ingvar Wenehed var en flitig besökare på Olympia. Här inför mötet med Falkenberg 2018 Foto: Johan Lilja

Wenehed föddes i Malmö och efter fyra år i folkskolan blev det realskolan och efter ytterligare fyra år gymnasiet. Flyttlasset gick sedermera till Stockholm där han studerade ihop till en Jur kand. Ingvar hann sedan med bland annat vice vd-posten i Tetrapak och att vara bruksdisponent för Hallstahammar innan han till slut blev vd på dåvarande Aritmos i Helsingborg.

Han hann inte mer än flytta till Helsingborg förrän valberedningen i HIF hörde av sig och undrade om han inte var villig att ta över som ordförande. Till Helsingborgs Dagblad berättade han, i samband med sin 80-års dag, om övertalningsförsöken:
– Jag blev smickrad, men sade samtidigt att jag först ville lära känna stan liter mer.
1988 kände han sig dock mogen för ordförandeposten, vilket han också meddelade valberedningen.
– Just då satt jag också i Malmö FF:s styrelse, som jag naturligtvis lämnade. När dåvarande MFF-ordförande Hans Cavalli-Björkman fick höra att HIF uppvaktat mig tyckte han jag gjort rätt som tackat ja. Han ville inget hellre än att ha HIF tillbaka i allsvenskan. Han tänkte inte minst på alla härliga derbyn
Vi på AOH sänder våra varmaste gratulationer med förhoppning om en fantastisk födelsedag

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*