Gräs är ingen konst!

Sitter och går igenom första omgången av allsvenskan och det slår mig att tre utav åtta matcher avgjordes på gräs, de övriga fem spelades på konstgräs. Men…gräs är väl ingen konst?

Det byggs nya arenor runt om i landet i parti och minut. Det läggs ner åtskilliga hundratusentals kronor på att locka spelare med feta sign-on bunusar, med högre lön än rimligt i många fall. Det ska vara det ena spektaklet efter det andra på arenorna. Serveringar, jippon och annat som kan göra det behagligt för åskådarna.

Men vad hände med själva spelet? Vad hände med spelet fotboll?

***

Skulle det vara ok att spela ishockey på ett underlag som var plast/nylon? Skridsko-skenor i ungefär samma material? (Eller varför inte inlines?)

Som tidigare ordförande i en mindre förening, som dock hade både fotboll och ishockey på agendan, så vet jag vad det kostar att driva idrott, om än i liten skala. Och det var inte fotbollsplanerna som var det dyra i underhåll, det var att frysa isen och upprätthålla en bra is i ishallen som kostade pengar.

Så varför spelas inte ishockey på plast? Man slipper frysa isen redan i augusti,  det skulle vara billigare i drift och klubbarna kan tjäna multum på detta?

Jo…svaret är ganska givet eller hur?

Ishockey spelas på is, därav namnet och därav sportens ursprung!

***

Men, varför är det då ok att spela fotboll på ett underlag som är likvärdigt (nåja, nästan iaf) som många har på sina balkonger, altaner? Varför är det ok att ändra fotbollens spelregler?

Jag förstår att klubbar drar sig för kostnaderna som uppstår då det ska anläggas en ny plan. Och sköta denna, inte bara under sommarmånaderna, men den behöver även vård och omsorg under vinterhalvåret för att vara fit for fight när det är dags att springa på den.

Men vi snackar om gräs. Vi snackar om något som inte är i närheten av någon relativitets-teori för att knäcka koden på och få den att funka i vårt klimat, vinter som sommar. Det handlar helt enkelt om rätt kunskap och rätt plånbok. Och har man inte de två förutsättningarna, ja då får man leta andra alternativ till sport som klubben ska syssla med.

Och i min värld, så är det ett klart fusk, likställt med vilken toblerone-affär som helst, då elitlag i Sverige (tillsammans med lobbygruppen på SvFF) har ändrat på sporten fotbolls förutsättningar!

8 kommentarer

  1. Vettiga synpunkter och jag håller med. Tyvärr så kommer inlägget ganska olägligt då vi förlorade mot IFK på plast igår. Känns lite “dålia-förlorare-inlägg”, även om det inte nämns alls i inlägget…

  2. Nej, precis som det står.
    Min reaktion kom av att tre utav åtta matcher spelades på plast. HIF förlorade inte tack vare underlaget igår, HIF var sämre än Norrköping i allt…oavsett underlag.

  3. Det som många konstgräs-förespråkare också lyfter fram är värdet av underlaget: det ger både fler spel- och träningstimmar för lagen som nyttjar planen och det kan jag hålla med om: se bara på Nya Ullevis matta som ännu inte är perfekt och då är det ändå bara 2 lag och inte 3 som för några säsonger sedan som delar gräsmatta…
    Men sen lyfter dom fram den ekonomiska sidan av värdet med konstgräs och att det är billigare: ja, om man ser till driftskostnaden men samtidigt nej, för en elitfotbollsklubb så måste man vara beredd att byta plastmatta efter 3 säsonger ungefär och då snackar vi ingen liten kostnad! Så naturgräsplaner må kräva mer tid & pengar i underhåll men någon anläggningskostnad som hela tiden måste bli större & större slipper man – och så luktar ju naturgräs FOTBOLL till skillnad från en hallmatta som bara luktar konstgjort!

  4. Håller med er helt och hållet, fyfan vad plastgräs är äckligt borde bli lag på att man måste ha riktigt gräs!

  5. Tycker någon borde skapa en kampanj eller något för att Fotboll ska spelas på gräs & kanske få SvFF att ändra sina åsikter om plastgräs..

  6. Ett roligare alternativ vore om vi kunde byta klimat så man kunde lira på riktigt gräs året runt. Märkligt nog fungerar det ju England, trots att deras klimat inte är mycket att skryta med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*