Gårdagens medlemsmöte

Det har blåst friskt kring Myllenberg och gänget

Vi var ett 100 tal HIF medlemmar som dök upp på ett, för kvällen, upplyst Olympia. Styrelsen hade kallat till ett möte där det både skulle informeras och ges möjlighet att få svar på de frågor som hade uppstått under de senaste veckorna. Efter knappt två timmar så vill jag väl inte påstå att man var direkt klokare – men det blir en sjuhelsikes arena den där Olympia!

Vi som hade begett oss dit för att få några konkreta sportsliga svar fick vända hem besvikna. Efter mötet så hörde jag mina bänkgrannar, modell äldre, muttra lite förstrött om att det var ett ”alldeles för snällt möte”. Detta trots att några i församlingen försökt, som Paul Myllenberg uttryckte det, ”provocera fram ett svar” gällande den framtida ekonomin.

Paul Myllenberg höll i gårdagens möte
Paul Myllenberg höll i gårdagens möte

Nu var det just Myllenberg och ordförande, Claes Ohlsson, som stod för genomgången denna kvällen. Två slipade herrar som inger ett stort förtroende och, som man märker, har ett stort HIF hjärta. Det var kanske just därför det riktigt tuffa frågorna aldrig ställdes.

AKADEMIN

Mötet inleddes med att Ohlsson gav sin, och styrelsens, syn på HIFs Akademilag då detta inte hunnits dryftas på det ordinarie medlemsstämman. Ordföranden förklarade syftet med Akademin och att detta lag gav HIF möjlighet att ge unga spelare på gränsen till A-laget speltid i stället för att låna ut dom till andra klubbar. Anledningen till att det blev just Ramlösa Södra och att det blev så hastigt var att klubben vänt sig till HIF och förklarat att där fanns ett ledigt serienummer och en ledig plats i DIV2 då föreningen hellre ville bedriva verksamhet i en lägre division.

HIFs U-19 lag blev grunden till Akademin. Klubben är separerad från HIF på sås sätt att man har en egen styrelse och egen organisation. Från huvudföreningens sida är man extremt nöjda med hur det hela utvecklats i och omkring den nya föreningen. Tyvärr hade man , från HIFs sida, önskat att man fick flytta spelare mellan föreningarna när som men i dagsläget måste man följa fotbollens transferfönster och av den anledningen anslöt Elias Andersson och Andreas Linde under Januari samtidigt som Calle Johansson och Måns Lagmark flyttades upp i HIFs A-trupp. Underkommande vinter lär fler spelare gå samma väg då HIF redan har ögonen på en del spelare som skulle kunna vara redo för att slåss om en plats i det Allsvenska laget.

Akademin - Det är här HIF hoppas hitta framtidens stjärnor Foto: Samone Falkman
Akademin – Det är här HIF hoppas hitta framtidens stjärnor
Foto: Samone Falkman

Ambitionen från HIFs sida är dock även fortfarande att kunna få in ett U21 lag i Division 1. Enligt Myllenberg så är förbundet inte helt oävna till detta och flera andra klubbar har ställt sig bakom förslaget. Att det skulle bli verklighet inför 2014 är uteslutet men inför 2015 kan möjligheten dyka upp.

EKONOMIN

Man håller den Affärsplan som styrelsen plockat fram även om en del missräkningar gjorts under året. Avsikten från HIF var att sälja spelare under sommarfönstret (läs Mahlangu) men av diverse anledningar blev detta inte av. Däremot har man haft en positiv utveckling på publikfronten med en ökning på ca 11%. Tyvärr har intäkterna inte ökat i samma takt då man ansträngt sig mycket med att marknadsföra matcher osv. Det ekonomiska läget är något ansträngt men, som Ohlsson uttryckte det, under kontroll.

Säsongskortsförsäljningen minskade inför säsongen så även medlemsintäkterna. Man jobbar dock på att utveckla just arbetet för att fånga upp nya medlemmar genom olika typer av aktiviteter. Bla tittar man på möjlighet att låta medlemmar vara med och designa sina egna stolar på den nya arenan men även möjligheten att låta desamma investera i spelartruppen osv

Även om 2013 blir ett förlustår så innebär det ”bara” att det egna kapitalet krymper något men för årskortsinnehavare och dylikt innebär det inga höjda avgifter inför den kommande säsongen. Däremot innebär bygget av en ny Arena nya intäktsmöjligheter och att vissa platser kommer att bli dyrare beroende på vad man väljer att fylla dom med för innehåll.

Klubben jobbar fortfarande med ett tiotal externa finansiärer men under betydligt mer ordnade former än tidigare. Numera skall man inte kunna finansiera i en spelare och roffa åt sig hela den ev vinsten själv utan klubben skall alltid vara den största vinnaren.

NYA OLYMPIA

Stora delar av gårdagskvällens möte gick ut på att presentera den nya arenan. Utan att jag går in för mycket på detaljer (det kommer en presentation när allt är 100% klart) så märker man att klubben tänkt till i frågan. Myllenberg återkommer hela tiden till de studiebesök som gjorts, runt om i Sverige och Europa, och påpekar de brister som man upptäckt och kommer att förebygga.

Bakom bygget står, förutom HIF, kommunägda Kärnfastigheter och PEAB. Utgångsbudet och det genomklubbade förslaget ligger på 290 mkr och omfattar enbart Arenan. Vad som händer runt om anses ligga på kommunen och därför fokuserar man, från HIFs sida, enbart på på Olympia. Dock har man fått räkna om en del saker och detta har visat sig bli något dyrare än det som beviljats och därför är man inte helt klar med byggritningar och dylikt. En del saker skalas bort, både av ekonomiska skäl, men även av praktiska då man upptäckt saker på vägen som kan bli effektivare.

Att vi kommer att få en helt fantastisk Arena är det inga tveksamheter om. Det kommer bli ett landmärke mitt i Helsingborg och fokus ligger på fotboll och inte, som på många andra arenor, på evenemang. Det innebär att där kan bli fler brukare av Arenan än HIF. Kommunen ser gärna att de klubbar som ligger från DIV 2 och uppåt kan få ta del av nya Olympia – om intresse finns.

Byggstarten var satt till v44 men skjuts nu fram något pga att förslaget inte är 100% klart. Dock kvarstår fortfarande ambitionen att Arenan skall stå klar i November 2015. De nya publikkapaciteterna blir 13000 vid Europaspel och mellan 16-18 000 vid de Allsvenska matcherna. På frågan om man kunde tänka sig att sälja Arenanamnet så fanns där, enligt Myllenberg, inga sådana planer i dagsläget.

SPELARTRUPPEN

Då varken Roar eller JJ var på plats så var det svårt att få någon konkret information gällande dagens trupp. Klart är dock att där är ett antal kontrakt som upphör vid årsskiftet och om dessa skall förlängas eller ej är fortfarande inte klart (inte officiellt i alla fall). De spelare det handlar om är :

·         May Mahlangu

·         Erlend Hanstveit

·         Christoffer Andersson

·         Daniel Andersson

Christoffer Andersson är en av de spelare som står utan kontrakt inför 2014  Foto:Samone Falkman
Christoffer Andersson är en av de spelare som står utan kontrakt inför 2014
Foto:Samone Falkman

Dock är Myllenberg väldigt tydlig med att man plockat in Roar Hansen för att man tror på hans förmåga att förädla talanger. Det finns inga planer, i dagsläget, på några stjärnvärvningar utan man ser gärna att man föryngrar laget och slussar upp fler ungdomsspelare/akademispelare i truppen. För den uppgiften anses Roar och hans team vara som klippt och skuren.

Styrelsen är mycket nöjd med den truppen man har fogat över i år och anser att återväxten är god. Myllenberg nämner bla Calle Johansson debut som ett typiskt exempel på de spelare som knackar på dörren till A-laget. Att man kanske inte når ända fram i år beror mycket på förlusten av Alejandro Bedoya och May Mahlangu samt att man, i stort sett hela höstsäsongen, haft en 5-6 spelare skadade och fått röra om i laget inför varje match.

Att frågan om #RachidGate skulle komma upp var ofrånkomligt. Stämningen i gruppen är positiv och överlag är spelarna i truppen överens om att det var rätt beslut att sparka Rachid. Däremot är Myllenberg kritisk till klubbens eget agerande gällande hanteringen av frågan ut mot media. Avsikten var att skona spelare från media då mittfälteran, redan när han anlände till klubben, hade ett tvivelaktigt rykte i Holland. Fotbollsmässigt har Rachid fungerat väldigt bra men på det personliga planet har det uppstått mycket problem som ställt till det i gruppen.

Dags att lägga locket på i #RachidGate nu!
Dags att lägga locket på i #RachidGate nu!

Noterar även att Rachid (och Lloret Sadikus) agent, Hasan Cetinkaya, inte samlat plusspoäng på Olympia under sommaren. Finns där en ”Bad Standing” lista uppsatt i Olympias korridorer så ligger säkerligen den förre BoIsaren på plats 1 till 5 på den.

Detta var en summering av gårdagens möte på Olympia. Kanske inte så mycket ”nytt under solen” men ändå en bra kväll där vi medlemmar fick en möjlighet att få svar på en del frågor. Nu fokuserar vi på avslutningen av Allsvenskan och den Europaplats som hägrar. För är det något som kan få snurr på den egna ekonomin så är det just Europaspelet.

Martin Klinteberg BBL

2 kommentarer

  1. Jaså, klubbdirektören och ordföranden har stort HIF-hjärta?Ja, det får vi verkligen hoppas. Allt annat vore väl sensationellt.
    “Om 2013 blir ett förlustår så innebär det ”bara” att det egna kapitalet krymper något”: i verkligheten halveras det från 12 till 6 mkr, om prognosen håller. Inte alls bra!

  2. Tack för info då jag inte kunde komma, men blir lite orolig när man hör att det för tillfället inte finns planer på att sälja arenanamnet – Claes när han valdes till ordförande sa att så länge han är chef kommer det inte på tal! Så bäst att ge honom livslångt ordförandeskap då Olympia snart är en av få arenor som ligger på sin ursprunliga plats samt håller klubbens tradition levande – se på England (ja, flesta större ligorna) där arenor som Villa Park eller Old Trafford finns kvar, men där man istället kan sälja ut läktarnamn till stora sponsorer!

    Av de 4 spelarna vars kontrakt går ut är det egentligen bara May som är en förlust: visst är en klubbikon som Daniel viktig som kulturbärare för nya & yngre lirare (och han håller en bra nivå alltjämnt) men med Linde, Lagmark & Pär i besättningen redan så är det bra förspänt på målvaktssidan. Och Chrisse har dessvärre tappat mer & mer samt ökat skadefrekvensen samt med Jere tillbaks har vi Allsvenskans bäste vänsterback på plats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*