Fuchs: “HIF måste jobba med den mentala inställningen inför derbyt”

210810 Helsingborgs Brandur Hendriksson Olsen i bråk med Landskronas Sumar Almadjed , målvakt Amr Kaddoura och Andreas Murbeck under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Landskrona den 10 augusti 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0089

HIF måste kunna hålla fokus hela matchen mot BOIS på lördag, och hitta nya lösningar när spelet går i stå.

Det är dumt att sia om utgången av returen i skånederbyt mellan Landskrona BOIS och HIF på Landskrona IP på lördag. Inte för att jag är vidskeplig, men det brukar straffa sig att sticka ut hakan, och snacka om vinst.  Det är därför jag ytterst sällan tippar. Dagsform, taktisk disposition, vilja, coachning, skärpa, fokusering och rätt mental inställning, kommer att avgöra hur matchen slutar. Yttre faktorer som senaste resultat, skador på enskilda spelare och publikstöd spelar in, men det är sekundärt.

HIF gjorde årets bästa match hemma mot BOIS för ett par veckor sedan, när man turligt vann med 2-1 efter en målvaktstavla av BOIS målvakt. Spelmässigt gjorde HIF en mycket stark insats över stora delar av matchen, försvaret var stabilt, Rasmus Jönsson var planens gigant som spelfördelare och bollvinnare som sittande mittfältare, och anfallet skapade många målchanser. Men det som gladde mest var att laget jobbade som en enhet där alla lagdelar kuggade i varandra, och där man visade att man kunde återta initiativet när man var på väg att tappa det. Därefter gjorde man en bra insats i 3-0-segern borta mot Akropolis, en genomklappning i cupmatchen mot Eskilsminne, och en usel och en bra halvlek i 0-0-matchen hemma mot Vasalund.

210810 Helsingborgs Rasmus Jönsson och Landskronas Filip Olsson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Landskrona den 10 augusti 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0089

Så om man ska bedöma HIF:s formkurva de senaste veckorna är det lite som berg- och dalbanan på Bakkens tivoli. Det går upp och det går ner. Lärdomarna man måste dra av hemmamatchen mot Vasalund i måndags kväll, är att en fotbollsmatch har två halvlekar. Det håller inte att bara spela fotboll i den ena. Det var ett uselt stillastående HIF som hade långt mellan lagdelarna, lågt bolltempo, dålig rörlighet och slarvigt passningsspel i den första halvleken. Då var laget tillbaka i den lunkfotboll man hade spelat under stora delar av säsongen. Andra halvlek var klart bättre. Då pressade man ner Vasalund djupt konstant, och fick in massor av bollar i boxen, efter många bra anfallskombinationer. Dock utan att få in bollen i mål.

BOIS har också åkt upp och ner i Bakkens berg- och dalbana de tre senaste matcherna, mot HIF 1-2, Västerås 1-0 och Värnamo 0-2. I ärlighetens namn ska man nämna att laget har stora problem med skador i en ganska tunn trupp. På skadelistan sen tidigare har man Linus R Olsson, Sumar Almadjed, Erik Pärsson och Nicklas Nielsen. Nu är läget ovisst även för Oscar Petersson, Melker Heier, och framförallt för 1-1-målskytten på Olympia senast, den reptilsnabbe yttermittfältaren Kevin Jensen, som fick en smäll i senaste matchen mot Värnamo. Det kommer att vara en tung jobspost för BOIS om han inte kan spela i derbyt.

HIF-truppen har inte så många skadeproblem, det enda orosmolnet är att lagkaptenen Anthony van den Hurk klev av fredagens träning med smärtor. Så läget är ovisst för honom inför skånederbyt. Bödvar Bödvarsson är avstängd, så Emil Hellman lär ersätta honom om Lennartsson inte gör någon annan rockad i backlinjen. HIF:s problem ligger i stället i den mentala inställningen, i coachningen och i viljan, precis som under större delen av året. Enskilda spelare med mycket rutin som Rasmus Jönsson, Brandur Hendriksson, Anthony van den Hurk, Andreas Landgren och Charlie Weberg måste steppa upp ett par nivåer sen senast mot Vasalund. Även Rasmus Karjalainen gjorde en direkt dålig match.

Skånederbyt BOIS-HIF på lördag är en helt öppen historia, precis som de flesta fotbollsmatcher. Det är därför jag inte tippar. Vi kan bara hoppas att HIF käkar taggtråd hela veckan, laddar mentalt, och inser att en match har två halvlekar. Då blir det här en tuff, intensiv underhållande match, där di röe förhoppningsvis åker hem till sundets pärla med tre poäng

Matchtrupp
1. Anders Lindegaard (mv)
2. Ravy Tsouka
5. Brandur Hendriksson
6. Andreas Landgren
7. Viktor Lundberg
8. Vladislav Kreida
10. Rasmus Jönsson
11. Rasmus Karjalainen
13. Wilhelm Loeper
14. Casper Widell
15. Assad Al Hamlawi
20. Dennis Olsson
21. Charlie Weberg
24. Emil Hellman
25. Kalle Joelsson (mv)
27. Benjamin Acquah
28. Victor Blixt
31. Adam Kaied
39. Anthony van den Hurk

Vill du höra mer om våra tankar, inför morgondagens derby, så kan du lyssna på det senaste avsnittet av AOH-podden

Stöd oss på Patreon så vi kan fortsätta vår bevakning av världens finaste förening!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*