Fotbollen på väg ner i sin egen grav

Det har varit ett tag sedan, jag vet. Åtskilliga hundratals samtal och jag har inte kunnat få en ordentlig stund att samtala med Bosse. Detta har gjort att programpunkten stått ouppdaterad och gör så fortfarande. Idag hade jag tänkt att belysa de problem som fotbollen av idag står inför…

Vi kan börja med det eskalerande problemet med supporterkulturen. Om unga män, det är oftast unga män sällan man ser kvinnor, som förstör för sina föreningar. Man gör uppror mot styrelser i Djurgården, MFF, Hammarby och tidigare har vi också haft en otäck del av eländet i och med klotter och hot mot Fredin.

Jag sympatiserar inte med styrelserna på något sätt. Flera av styrelserna har lyckats missköta föreningen de fått förtroendet att sköta, men var finns hjärnorna på läktarplats? Styrelser avsätts inte pga att man bränner bengaler, äntrar (jo det är så det stavas) planen, hotar styrelsefolk på arenan. De avsätts på årsmöten. Men där är de förklädda fegisarna inte närvarande eller i alla fall sittandes tysta tills man kommer hem igen och kan vräka ur sig otidigheter på diverse forum. Eller i grupp vandalisera klubbstugan. Det kanske är dags att förstå att man kan göra förändring utan att ta till våld. Eller kanske det är så illa att man förstår detta men av någon anledning helt enkelt vill slåss och använder varje liten orsak till att få utlopp för sina bisarra övningar.

Då jag själv arbetar inom idrottslivet och har daglig kontakt med föreningsfolk i olika idrotter förfasas jag över att dessa huliganer idag tagit över på arenorna. Folk vågar inte ta med sig sina barn på matcher. Själv fick vi i våras gå 3 km extra efter AIK- HIF eftersom Black Army lekte gårdskrig med Polisen. Vem som var skyldig? Ja, den diskussionen går jag inte in på här, men visst är själva fenomenet sjukt? Och värre blir det. Stockholmsklubbarna (och det kommer snart till Olympia också, var så säker) har börjat bränna bengaler, springa in på plan, kasta in flaskor och bete sig som.. ja, det finns inget ord att beskriva. Schablonbilden av en vikingainvasion är väl det närmaste man kan komma.

Det är så många som nu bojkottar matcherna, glädjen att gå på fotboll har tagits ifrån den stora massan. Små klickar av pojkar och i vissa fall vuxna män har bestämt att det är det sämsta hos människan som ska regera på arenan. Att höra vuxna män hota motståndarpublik och stå framför sina egna barn och skrika könsord, visa tecknet att skära av halsen på folk har fått mig att tappa sugen för att gå på fotboll. Det är trist. Slagsmålen har tagit sig in på arenan igen. Det roliga med att gå på fotboll har tagits ifrån oss. Och det är verkligen synd. För just supporterkulturen har mycket positivt med sig i övrigt. Stämningen på arenan är ju stundtals magisk idag. Vårt egna Olympia är kanske lite försiktigt men vår röststarka “klack” har varit bra i år. Att vara på Råsunda när AIK:s publik sjunger inmarsch och Ugglalåten är också fantastiskt. Varför kan det inte bara stanna vid detta?

Inte bara våldsverkarna som gräver graven

Nej, tyvärr är det alldeles för många föreningar som sorterar bort löften. I Stockholmsområdet finns det framför allt AIK, Hammarby, BP, Djurgården och Boo FF. Man dammsuger området på talanger, tar in dem i sin förening och kör med elitgrupper ner i nio-tioårsålder. Det är attraktivt att spela i dessa klubbar och alla bolltekniska talanger hamnar där. Men få lyckas. Tyvärr. BP får beröm för sin verksamhet men kanske det hade varit bättre om spelarna fått utvecklas i sin hemförening? En lovande central mittfältare som är “kung” (eller drottning) i sitt lokala lag hamnar i annan position i storklubbarna. Man får ett slagkraftigt lag som tar sig långt i olika turneringar men hur viktigt är framgångarna upp till 15 års ålder?

Det senaste exemplet jag träffat på är en “bonnklubb” söder om Stockholm som har begränsat med spelarmaterial. Två spelare har som tolvåringar lockats över till Hammarby. Fem mil från hemorten. Och det är väl iofs deras och föräldrarnas val MEN de övriga i laget har nu inget lag att spela i. Ja, om de inte flyttar till någon klubb i närheten eller spelar med ett till två år äldre spelare. Och det allra värsta med detta är att den största talangen i det laget inte har något lag att spela i. Personligen bedömer jag denna 12-åring som en av de största bolltalanger jag sett under mina 30 år som föreningsledare. Tänk er Erik Edman och lägg till att han även kan hantera högerfoten…

Samma klubb som värvade dessa två killar var i vintras i en inomhusturnering och scoutade elvaåringar. Fine, det är inte fel att kolla upp talanger, men att kontakta dem och vilja dra över dem till sin förening redan i dessa unga år… Ja, det stinker.

 

Avslutningsvis, samma förening som gnäller på sina supporters har själva publikvärdar som eldar upp publiken till att uppträda olämpligt. Snacka om att pissa i motvind…

2 kommentarer

  1. En viktig del i att lösa läktarproblemen kan vara att bygga om arenorna.

    Gör insläppet smidigt med plats för visitering. Neka personer som är för fulla inträde. Skapa utrymmen som man kan köpa öl m.m. på arenan.

    Sen borde man angagera sig mer med supporterpubliken. Alla som är med i HIF Support får halva priset på årskortet. Årskortet skall dock vara personligt med namn kort och personnummer. Tillsammans med ett maskeringsförbud borde det göra att man kan identifiera och stänga av oönskade personer.

    Allt för många skulle lockas av priset för att avstå den frivilliga registreringen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*