Fem saker som talar för att vi spelar Allsvensk fotboll 2018

170529 Helsingborgs Monday Samuel jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Syrianska FC den 29 maj 2017 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178

Åtta omgångar kvar. Och efter poängen, mot Dalkurd, har vi tre poäng upp till kvalplats. I dagsläget ger spelbolagen 2.20 gånger pengarna på att Helsingborg kniper tredjeplatsen, medan den som satsar på att Trelleborg spelar kvalspel får 1.80 tillbaka vid vinst (Källa med odds)

Spelbolagen kan säga vad dem vill. Även om utgångsläget inte är vad vi hade hoppats på är inställningen fortfarande precis densamma som innan seriestarten: VI SKA TILLBAKA! Och faktum är att trots att tabellplaceringen i dagsläget inte talar till HIF:s favör så finns det ett flertal andra saker som gör det.

Det resterande spelschemat

Visst, bortamatchen mot Brommapojkarna nästa omgång blir ingen lekstuga. Spelarna kommer att behöva allt stöd de kan få. Men oavsett hur mötet slutar väntar sedan ett relativt enkelt spelschema (möjligtvis med undantag för hemmamatchen mot Falkenberg den 24:e):

HIF – Varberg 18 september 19:00

HIF – Falkenberg 24 september 17:00

Gefle – HIF 2 oktober 19:00

HIF – IFK Värnamo 16 oktober 19:00

Degerfors – HIF 21 oktober 16:00

Örgryte – HIF 30 oktober 19:00

HIF – Öster 4 november 16:00

Trots att Öster, Värnamo och Degerfors, i nuläget, ligger strax under oss i tabellen är detta lag som vi ska klara av att slå. Samtidigt har Trelleborg bortamatcher kvar mot både Falkenberg och Dalkurd, medan Falkenberg ställs mot Dalkurd redan i nästa omgång.

Visst, man kan hävda att spelschemat är ungefär lika svårt för HIF som för Trelleborg och Falkenberg, men jag väljer att vara optimist!

2-2-målet mot Dalkurd senast

Att kunna komma tillbaka när allt känns mörkt är en otrolig styrka. Vi var nog många rödblåa som kände en hopplöshet efter Dalkurds 2-1-mål med 12 minuter kvar att spela. Men inte spelarna. Efter en kämpainsats till sista minut lyckades till slut Akpoveta slå in kvittering och rädda en otroligt viktig pinne i kampen om kvalplatsen.

Falkenbergs sviktande form

Först en kross på bortaplan mot Brommapojkarna. Därefter utspelat hemma mot Gefle. Att påstå att Falkenberg har problem med att hitta stabilitet i laget är minst sagt en underdrift. Av någon anledning infinner sig en känsla att Falkenberg inte har vad som krävs för att knipa kvalplatsen i år. Dessutom har jag en stor tro på att vi slår Falkenberg hemma den 24:e september, vilket förhoppningsvis innebär att vi därefter “bara” har Trelleborg kvar i racet.

Historiken

Trots att historiska resultat kanske inte bör dras in i ekvationen så går de inte att förbise. Tradition och vinnarmentalitet, något som både Falkenberg och Trelleborg saknar, är viktiga ingredienser när det verkligen kommer till kritan.

Helsingborg har spelat totalt 66 säsonger i allsvenskan, vilket är hela 49 (!) fler än Trelleborgs 17. Och då ska vi inte ens tala om Falkenberg som har tre ynka allsvenska säsonger på sin meritlista. Dessutom har vi 5 SM-guld, 5 cupguld och en gedigen historia av Europaspel, något som varken Trelleborg eller Falkenberg kommer i närheten av.

Fansen kommer att bära laget fram

Som jag nämnt i ett tidigare inlägg är HIF helt klart överlägsna när det kommer till publikstödet i Superettan. Fram till den förra omgången hade vi ett publiksnitt på totalt 7 134 åskådare, vilket är fler än många lag i Allsvenskan.

Totalt har fler än 100 000 personer gått och sett HIF i Superettan 2017, vilket är nästan dubbelt så många som Gais på andraplats. (Källa: superettan.se).

Publikstödet kommer definitivt att ha en avgörande roll när det börjar hetta till på riktigt i de avslutande omgångarna.

Rätt eller fel? Runt 18-tiden den 4 November vet vi…

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*